Maminka.czZdraví

Co udělat pro to, aby děti ve školce hned neonemocněly?

Markéta Novák Matějková 28.  10.  2017
Už má zase nudli u nosu nebo kašel. Tento povzdech zná většina rodičů malých dětí, které chodí do školky. Jak ale docílit toho, aby děti byly zdravé, a přitom zůstat věrni přírodě?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Víte, jak aromaterapii využít jako prevenci onemocnění? Aromaterapie je tím účinnější, čím je pravidelnější. Navíc je její použití jednoduché a nenáročné.


Aromaterapeutka Adéla Zrubecká říká, že není jediný důvod, proč aromaterapii nezařadit do zdravotní prevence ve školkách a ve školách. Podle ní budou děti blahodárnému působení éterických olejů vystaveny mnohem delší čas, než který můžete věnovat jejich domácímu ošetřování. Éterické oleje, jednoduše rozprašované v prostředí, zajistí likvidaci choroboplodných zárodků ještě dřív, než se projeví první symptomy infekcí.

 

Bylo prokázáno, že na éterický olej reaguje i člověk, který trpí ztrátou čichu. A pokud do voňavé školky vejde návštěvník zvenku, vůni snadno ucítí.

 

„K prevenci onemocnění jsou pro děti nejvhodnější citron, eukalyptus radiata, borovice nebo ravintsara. Všechny jsou silně protivirové a antimikrobiální a jejich molekuly v ovzduší navíc příjemně voní. Je prokázáno a zažito, že kde s aromaterapií začali, tam se nemocnost dětí i učitelů výrazně snížila. Jediná překážka, která se musí překonat, je neznalost a nedůvěra. A to je právě příležitost pro vás,“ říká.

S bylinkami u dětí zacházejte opatrně. Při nachlazení pomůže lípa nebo mateřídouška

Aromalampa, nebo difuzér?

Je jasné, že aromalampa se svíčkou není pro prostory s dětmi vhodná. Lepší jsou pro tuto příležitost difuzéry a odpařovače, které mají řadu výhod. Nejenže jsou šetrné k éterickým olejům a zachovávají jejich kvalitu, za druhé éterické oleje dávkují do prostoru kontrolovaně. Do odpařovače zase stačí přidat 5 kapek při každém zapnutí, difuzér si olej dávkuje sám a můžete navíc regulovat intenzitu rozprašování, která by měla být tím nižší, čím menší je prostor a čím mladší jsou děti.

Aromaterapeutka z Nobilis Tilia říká, že postačí také otevřít lahvičku éterického oleje a ten začne vyprchávat, což je jeho přirozená vlastnost. „Nebo stačí mít v každé místnosti látkovou hračku nebo papírový kapesníček (samozřejmě z dosahu všetečných malých ručiček), na který kápnete 5 kapek éterického oleje a ihned si jeho účinky můžete užívat, “ radí.

Jak na nachlazení přírodní léčbou? Pomůže homeopatie i aromaterapie

Alergií se nemusíte bát

Rodiče nebo paní učitelky často argumentují, že aromaterapie pro jejich děti není vhodná, protože bývají alergické na přírodní látky. Proto je dobré vědět, že éterické oleje pyly neobsahují, a proto jsou bezpečné.

„Nutno dodat, že bezpečnost jejich použití je vázaná na kvalitu a dávkování. Aby měly používané éterické oleje očekávaný účinek v prevenci onemocnění, musejí být 100% čisté a přírodní. Syntetická aromata mohou být naopak zdrojem reakcí neočekávaných a někdy i nepříjemných. Možná už vás někdy rozbolela hlava ze silného parfému paní od vedle nebo jste se cítili podráždění v místnosti, kde to pro vás nepříjemně vonělo? Pak jste už tuto zkušenost udělali.

Jaká kosmetika je nejvhodnější pro miminko a jak si vyrobit přírodní vlhčené ubrousky

Protože jsou éterické oleje silně koncentrované, méně je někdy více. Nepřekračujte proto doporučené dávkování. Éterické oleje a všechna zařízení je třeba udržovat z dosahu malých dětí, větší děti se naopak mohou pod vedením dospělého naučit s oleji pracovat, a mít tak účinného pomocníka pro své zdraví ve vlastních rukách, “ doplňuje aromaterapeutka Adéla Zrubecká.

Aromaterapie: Tajemná síla vůně
Otužujte děti a vyhnete se nachlazení
Jak rozeznat zánět nosohltanu od rýmy? U obou je důležité správné smrkání

 

Témata: Mateřídouška, Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Mateřská škola, Aromaterapie, Nedůvěra, Blahodárné působení, Papírový kapesníček, Nudle, Prevence, Zdravotní prevence, První symptom, Nosohltan, Choroboplodný zárodek, Velké dítě, Kapesníček, Čich, Účinný pomocník, Správné smrkání, Dlouhý čas, Olej, Doporučené dávkování, Domácí ošetřování, Zdraví na Heureka.cz