Maminka.cz28. týden těhotenství

Co uleví oteklým nohám těhotných žen?

Adéla Vedralová 11.  2.  2012
Poslední fázi těhotenství může provázet řada velmi nepříjemných jevů. Mezi ty nejfrekventovanější bezesporu patří život ztrpčující otoky dolních končetin. Můžou za ně hormonální změny, váhový přírůstek i špatná cirkulace krve. Jak na své těžké a vodnaté nohy vyzrajete?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kvůli nateklým nohám máte celý den nepříjemné pocity, těžko se soukáte do bot, což je zvlášť teď v zimě hrozné. Nemůžete si jen tak naskočit do pohodlných pantoflí s povolitelnými pásky. Proto je velmi důležité dát své nožky v rámci možností do kupy. Stačí celkem málo a uvidíte, že vám ozdravné procedury budou příjemné.

ČTĚTE TAKÉ: Otoky nohou: Nepodceňujte je, mohou být signálem smrtelných chorob!

1. Masáž nohou

Požádejte partnera, aby vám pravidelně prováděl tlakovou masáž nohou a chodidel. Můžete také sem tam vyhledat služby specializovaných salónů. Tlakem se podpoří mikrocirkulace krve a tak budou vaše nohy lépe vyživovány, přebytečná tekutina se vyplaví.

NENECHTE SI UJÍT: Přemlouváte partnera, aby s vámi šel k porodu? Chyba!

2. Bylinkové koupele

Každý večer nebo i během dne si napusťte do lavoru horkou vodu a nechte v něm vylouhovat bylinky nebo rozpustit speciální sůl. V lékárně seženete už připravené směsi pro tento účel. Obsahují nejčastěji výtažky z kaštanu, máty nebo listy vinné révy. Ve vychladlém vlažném roztoku si potom nohy koupejte jak jen dlouho je vám příjemné.

3. Nohy vzhůru

Nejprostší metoda, jak se zbavit nateklých nohou je dávat si je výše než hlavu. Pokud máte možnost se přes den natáhnout na pohovku a ulevit tak končetinám, dělejte to co nejčastěji. Efekt je sice celkem krátkodobý, ale i to se počítá!

4. Studená sprcha

Osvědčená je i sprcha, kdy se rychle střídají teploty - studená a teplá voda. Podpoříte jí krevní oběh a tak se nohám značně uleví. Je to i výborná prevence. Pokud tuto proceduru budete provádět opravdu pravidelně, klidně několikrát denně, uvidíte rychlé výsledky.

5. Speciální mazání

K ostatním výše uvedeným metodám můžete také připojit mastičky. Z vlastní zkušenosti doporučuji Koňskou mast a gel Efffi Bronze. Lymfatické otoky pomůžou zmírnit a namáhané nohy osvěží. Ale je dobré je kombinovat s masáží, otužováním i koupelemi.

Témata: Zen, Přebytečná tekutina, Výborná prevence, Nohy, Studená sprcha

Video