Maminka.czPlodnost

Co vám pomůže otěhotnět? Přečtěte si, co doporučuje lékařka

Simona Procházková 25.  8.  2021
Přejete si miminko a pořád se nedaří? K úspěšnému početí vám může pomoci správný jídelníček i některé metody alternativní medicíny, říká gynekoložka a specialistka na reprodukční medicínu MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D., lékařka a ředitelka kliniky Repromeda.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Z pohledu medicíny je za neplodný považován pár, kterému se při pravidelném pohlavnímu styku nepodaří otěhotnět v průběhu jednoho roku. Ani po této době však nemusíte v případě neúspěchu propadat panice. Je ale na místě odhodlat se, navštívit lékaře a začít problém řešit. Gynekolog vám může provést základní testy a vyšetření a na základě výsledků pak navrhne další postup.

VIDEO: Kdy byste měli začít řešit problémy s početím? 

„Celá cesta nemusí končit až u umělého oplodnění, často pomůže i změna běžných denních návyků. Dvojice by neměla klesat na mysli hned po prvních nezdařilých pokusech. Otěhotnění není otázkou týdnů, spíš měsíců. Ještě před návštěvou odborníka na reprodukci můžou žena i muž své snažení o miminko podpořit celou řadou činností. Zvýší tím nejen svoje šance, že se brzy stanou rodiči, ale přispějí také k tomu, že se jejich potomek narodí zdravý,“ říká MUDr. Kateřina Veselá, lékařka a ředitelka reprodukční kliniky Repromeda. Co se tedy podle ní vyplatí vyzkoušet?

Omezte zlozvyky

Čemu by se každý budoucí rodič měl při snahách o početí vyhnout, jsou veškeré návykové látky. Škodliviny obsažené v alkoholu, cigaretách a drogách negativně ovlivňují jak ženskou, tak mužskou plodnost. Naordinujte si raději vhodnou a pestrou stravu. Změna jídelníčku může mít až překvapivě výrazný efekt.

Syndrom polycystických ovarií: Hormonální porucha a příčina neplodnosti

Ozdravte jídelníček

Ženy by si měly na talíři udělat místo pro tmavou listovou zeleninu, chřest, luštěniny, tučné ryby, mořské plody, ořechy, játra či citrusy. Naopak je dobré omezit umělé sacharidy a margariny a k přípravě pokrmů používat raději lněný nebo kokosový olej. Pro mužskou plodnost jsou pak důležité nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, C a D a minerály jako hořčík a zinek. Vhodné jsou tedy tučné ryby, hovězí a vepřové maso, ořechy a samozřejmě ovoce a zelenina.

Hýbejte se. Jakkoli

Zdravá míra pohybu je užitečná nejen pro vaši linii, ale zároveň ovlivňuje plodnost. Adekvátní tělesná hmotnost má totiž přímý vliv na správnou produkci ženských hormonů, které řídí ovulaci i tvorbu kvalitních mužských spermií. Přiměřená fyzická aktivita dokáže pomoci k úspěchu při vaší snaze o početí miminka. Ale pozor, nadměrná zátěž a cvičení s vysokou intenzitou můžou naopak spíše uškodit. Držte se tedy hesla „všeho s mírou“.

Vsaďte na masáže nebo akupunkturu

Když se snažíte otěhotnět (a zejména v případě, kdy se delší dobu nedaří), hraje velkou roli i psychická pohoda. Od napětí a stresu dokážou výborně ulevit například masáže nebo u nás nepříliš rozšířená akupunktura. Tato technika tradiční čínské medicíny pomáhá s uvolňováním energie v těle a navozením emoční rovnováhy. K té mohou přispět i nejrůznější bylinné kúry, které se rovněž řadí k postupům alternativní medicíny orientálního světa.

Prolaktin: Hormon, který ovlivňuje plodnost, imunitu i chuť na sex!

Po roce raději k lékaři

Pokud se neúspěšně pokoušíte o početí déle než 12 měsíců, neotálejte s návštěvou odborníka. Ženy, kterým je více než 33 let, by se ideálně měly nechat vyšetřit již po půl roce snažení. Ideálním postupem je nejprve zajít za gynekologem, který vypíše žádanku, díky které vám počáteční lékařské úkony uhradí zdravotní pojišťovna. Na reprodukční klinice pak pár čeká konzultace s odborníkem a následně vstupní vyšetření. Další postup volí lékaři podle zjištěných výsledků. Moderní reprodukční medicína dokáže pomoci drtivé většině párů, na to nezapomínejte.

Témata: Než otěhotníte, Miminko, Jídelníček, Těhotenství týden po týdnu, Neplodnost a IVF, Plodnost, Umělé oplodnění, Početí, Klinika, Uvolňování, Alternativní medicína, Medicína, Lékařka, Repromeda, Kateřina Veselá, Miro