[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
"Můj syn Benedikt byl od narození problémový jedlík. Bohužel se brzy ukázalo, že trpí potravinovou intolerancí na kravskou bílkovinu. Strávila jsem proto v kuchyni celé hodiny vymýšlením jídel, u kterých bych se vyhnula kritickému alergenu s tím, že bych zároveň připravila chuťově lahodný pokrm. Když se mi to podařilo, chtěla jsem se o své experimenty podělit s maminkami," říká autorka kuchařky Lahodný Benedikt Denisa Stránská. Jaké recepty jsou její 3 NEJ?
Ve svých doporučeních často zdůrazňuji důležitost zařazení jater do jídelníčku miminka. Tento recept je dalším skvělým způsobem, jak je do jídel zakomponovat velmi nenápadně. V doprovodu ostatní zeleniny a s vývarem z kostí, který tvoří základ omáčky, se z jídel stávají fantastické a lahodné dětské pokrmy, které si však vychutná celá rodina!
Suroviny:
Postup:
Na pánvi nebo v rendlíku rozehřejte olivový olej a smažte na něm cibuli dosklovata. Bude to trvat asi 5 minut. Přidejte drcená rajčata, zamíchejte a na mírném ohni za občasného promíchávání redukujte dalších 5 až 10 minut.
Jakmile se rajčata částečně zredukují, přidejte do směsi řapík celeru, česnek, oregano, vývar z kostí, šlehaný morkový tuk, zamíchejte a nechte pod pokličkou vařit až do úplného změknutí celeru.
Jakmile je směs hotová, odstavte jídlo ze sporáku a tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou omáčku. Podle potřeby zřeďte dalším vývarem. Nyní rendlík ještě na chvíli vraťte na sporák a na mírném plameni do omáčky vmíchejte nahrubo nastrouhaná játra a společně povařte ještě 5 minut.
Podávejte s těstovinami připravenými podle návodu na obalu.
Naprostá většina dětí miluje makarony se sýrem neboli mac and cheese. Takže když jsem je připravila mému Benovi, byla to trefa do černého. Ještě když trpěl na intoleranci laktózy, připravovala jsem tento recept z veganského sýra. Dnes používám sýry z farmářského volného chovu v té nejvyšší kvalitě, ale obě verze chutnají výborně.
Postup:
V rendlíku s lehce osolenou vodou uvařte růžičky květáku do změknutí. Vodu slijte a květák rozmixujte na hladké pyré. V hlubší pánvi rozehřejte ghí, zaprašte moukou a 30 vteřin míchejte. Pak přidejte mandlové mléko, vývar z kostí a míchejte do zhoustnutí.
Přidejte květákové pyré, parmazán a průběžně promíchávejte, dokud se sýr zcela nerozpustí. Mezitím si uvařte v rendlíku s lehce osolenou vodou těstoviny podle návodu na obalu. Na posledních 5 minut k nim přidejte hrášek. Těstoviny s hráškem sceďte, naservírujte na talíř a přelijte hotovou sýrovou omáčkou.
V malém rendlíku přiveďte vodu k varu. Přidejte batáty a uvařte je doměkka. Sceďte a vidličkou rozmačkejte na pyré. Nechte je téměř vychladnout. Přidejte syrovátku, zamíchejte a vložte do skleněné dózy. Přikryjte látkovou utěrkou a nechte kvasit při pokojové teplotě 24 hodin.
Před podáváním v pánvi rozehřejte ghí a opečte na něm podélně rozkrojený banán z obou stran dozlatova. Banán rozmačkejte a smíchejte s batáty. Ihned podávejte.