Maminka.czRecepty

Co vařit dětem do 3 let? Tahle máma má nejlepší tipy na vyvážené a jednoduché recepty. Vyzkoušejte je také!

Simona Formánková 19.  10.  2022
Přiznejme si, že připravit našim nejmenším jídlo, které bude chutné, jednoduché a hlavně vyvážené, je věda. A každá pomoc nebo rada v tomto směru mají cenu zlata. Denisa Stránská, autorka kuchařky Lahodný Benedikt, se s námi podělila o 3 recepty, které potěší hlavně jazýčky mladší 3 let.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Můj syn Benedikt byl od narození problémový jedlík. Bohužel se brzy ukázalo, že trpí potravinovou intolerancí na kravskou bílkovinu. Strávila jsem proto v kuchyni celé hodiny vymýšlením jídel, u kterých bych se vyhnula kritickému alergenu s tím, že bych zároveň připravila chuťově lahodný pokrm. Když se mi to podařilo, chtěla jsem se o své experimenty podělit s maminkami," říká autorka kuchařky Lahodný Benedikt Denisa Stránská. Jaké recepty jsou její 3 NEJ?

Dětské boloňské špagety

Ve svých doporučeních často zdůrazňuji důležitost zařazení jater do jídelníčku miminka. Tento recept je dalším skvělým způsobem, jak je do jídel zakomponovat velmi nenápadně. V doprovodu ostatní zeleniny a s vývarem z kostí, který tvoří základ omáčky, se z jídel stávají fantastické a lahodné dětské pokrmy, které si však vychutná celá rodina!

Suroviny:

  • 50 ml olivového oleje
  • 1 menší cibule (oloupaná, nakrájená na kostičky)
  • 1x drcená rajčata v plechovce
  • 1 řapík celeru (umytý, nakrájený na kolečka)
  • 2 stroužky česneku (oloupaný, nakrájený na jemné kostičky)
  • 2 špetky oregana
  • 100 ml vývaru z kostí
  • 1 lžička šlehaného tuku z morkové kosti
  • 75 g mražených jater (hovězí, kuřecí, jehněčí, telecí)
  • oblíbené těstoviny (já místo špaget používám penne)

Postup:

Na pánvi nebo v rendlíku rozehřejte olivový olej a smažte na něm cibuli dosklovata. Bude to trvat asi 5 minut. Přidejte drcená rajčata, zamíchejte a na mírném ohni za občasného promíchávání redukujte dalších 5 až 10 minut. 

Jakmile se rajčata částečně zredukují, přidejte do směsi řapík celeru, česnek, oregano, vývar z kostí, šlehaný morkový tuk, zamíchejte a nechte pod pokličkou vařit až do úplného změknutí celeru. 

Jakmile je směs hotová, odstavte jídlo ze sporáku a tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou omáčku. Podle potřeby zřeďte dalším vývarem. Nyní rendlík ještě na chvíli vraťte na sporák a na mírném plameni do omáčky vmíchejte nahrubo nastrouhaná játra a společně povařte ještě 5 minut.

Podávejte s těstovinami připravenými podle návodu na obalu. 

Klepněte pro větší obrázek

Makarony se sýrem

Naprostá většina dětí miluje makarony se sýrem neboli mac and cheese. Takže když jsem je připravila mému Benovi, byla to trefa do černého. Ještě když trpěl na intoleranci laktózy, připravovala jsem tento recept z veganského sýra. Dnes používám sýry z farmářského volného chovu v té nejvyšší kvalitě, ale obě verze chutnají výborně.

Suroviny:

  • 130 g květáku (očištěného, nakrájeného na růžičky)
  • sůl (od 12 měsíců)
  • 20 g ghí
  • 2 lžíce celozrnné žitné mouky
  • 300 ml kvalitního mandlového mléka
  • 300 ml vývaru z kostí
  • 70 g parmazánu v nejvyšší kvalitě (nastrouhaného)
  • 2 plné hrsti mraženého hrášku
  • 270 g oblíbených těstovin

Postup:

V rendlíku s lehce osolenou vodou uvařte růžičky květáku do změknutí. Vodu slijte a květák rozmixujte na hladké pyré. V hlubší pánvi rozehřejte ghí, zaprašte moukou a 30 vteřin míchejte. Pak přidejte mandlové mléko, vývar z kostí a míchejte do zhoustnutí.

Přidejte květákové pyré, parmazán a průběžně promíchávejte, dokud se sýr zcela nerozpustí. Mezitím si uvařte v rendlíku s lehce osolenou vodou těstoviny podle návodu na obalu. Na posledních 5 minut k nim přidejte hrášek. Těstoviny s hráškem sceďte, naservírujte na talíř a přelijte hotovou sýrovou omáčkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Bezlepková kaše s banánem

Suroviny:

  • 70 g uvařených batátů (oloupaných, umytých, pokrájených na kostičky)
  • 2 lžíce syrovátky
  • 2 lžíce ghí (rozpuštěného)
  • 1 zralý banán

​Postup:

V malém rendlíku přiveďte vodu k varu. Přidejte batáty a uvařte je doměkka. Sceďte a vidličkou rozmačkejte na pyré. Nechte je téměř vychladnout. Přidejte syrovátku, zamíchejte a vložte do skleněné dózy. Přikryjte látkovou utěrkou a nechte kvasit při pokojové teplotě 24 hodin. 

Před podáváním v pánvi rozehřejte ghí a opečte na něm podélně rozkrojený banán z obou stran dozlatova. Banán rozmačkejte a smíchejte s batáty. Ihned podávejte.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Dětský jídelníček, Děti a jídlo, Vaření pro rodinu, Jídelníček pro miminko, suroviny, Příkrmy, vůně, Recept, Kost, Zlato, Nejlepší tip, Rada, Vývar, Sýr
Mohlo by vás zajímat
Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!
len
Kuriozita
Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!
Mrázková Dita
Retro
Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?
Mrázková Dita
slavné děti
Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí
Stöckbauerová Vanda
Galerie
Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!
Mrázková Dita
Těhotenství
První těhotný muž světa porodil 3 děti. Nechtěl jsem zůstat lesbickou ženou, opačné pohlaví je pro mě přirozenější, říká
Formánková Simona
transgender
„Český Ken” Robert Paulát exkluzivně o synovi, kterého mu odnosila náhradní matka: Andreas se mnou chodí i na záchod!
Mrázková Dita
Slavní tatínci
Je jí 23, ale vypadá na 8: Uvízla jsem v těle dítěte, říká dívka, která trpí vzácným onemocněním
Mrázková Dita
Životní příběh
GALERIE: Dvojčata jsou to nejlepší, co nás potkalo! 16 celebrit a jejich dvojnásobná radost i starost
Mrázková Dita
Galerie