[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Droždí nechte vzejít v mléce s lžící cukru. Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte citronovou kůru, žloutky, zbylý cukr a vlijte vzešlé droždí a rozpuštěné vlahé máslo.
Vypracujte vláčné těsto a nechte ho zakryté čistou utěrkou na teplém místě vykynout, až zhruba zdvojnásobí objem. Z těsta oddělujte kousky, na lehce pomoučené ploše vyválejte prameny asi centimetr silné a 25 cm dlouhé. Přečtěte si celý recept.
Umletou směs mas dejte do mísy k pokrájené žemli, namočené v mléce a rozmělněné. Přidejte olej, vejce, sůl a koření a začněte vypracovávat vláčnou směs, kterou ještě zvlhčete vývarem a alkoholem.
Čím lépe směs propracujete rukama, tím bude homogennější, hladší a chutnější. Přečtěte si celý recept.
Do mísy prosejte mouku. Osolte ji, přidejte cukr, žloutky, nastrouhejte kůru z dobře omytého, nejlépe chemicky neošetřeného citronu (např. v biokvalitě), vsypte koření a rozdrobte droždí.
Nahrubo promíchejte, vlijte vlahé rozpuštěné máslo, rum a mléko tak, aby vzniklo tuhé, vláčné těsto. Přečtěte si celý recept.
Vodu, žloutek, ocet a sůl vyšlehejte a důkladně propracujte s moukou a tukem. Těsto nechte minimálně 2 hodiny odpočinout v ledničce, ideálně přes noc. Rozdělte je na dva díly, z každého vyválejte obdélník přes celý vál a rádýlkem podle pravítka vykrajujte asi 3cm pruhy (z jednoho dílu 15 pruhů) a lehce je namotejte na namazané trubičky. Přečtěte si celý recept.