Maminka.czŠestinedělí

Když je čtvrtý trimestr "za trest": Jak ulevit sobě i plačícímu miminku?

Simona Procházková 3.  1.  2024
Co je šestinedělí a jak náročné může pro novopečenou maminku být, asi tušíte. Co ale znamená takzvaný čtvrtý trimestr? Co se během něj děje a dá se na všechny ty novinky a změny nějak nachystat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Říkáte si, jak to, že čtvrtý trimestr, když těhotenství má přece trimestry jen tři? „Čtvrtý trimestr se používá jako označení pro období tří měsíců následujících po porodu. Každá maminka ví, že je toto období někdy hodně obtížné. Nic není jako dřív, tělo je jiné, děloha se pomalu zavinuje, prsa jsou bolestivá, začíná se rozbíhat kojení, hojí se porodní poranění. S novým prostředím se musí vyrovnat i novorozenec,“ vysvětluje MUDr. Tereza Čeledová, gynekoložka z kliniky Canadian Medical.

Pokud bychom šli do historie, označení „čtvrtý trimestr“ začali používat americký pediatr Harvey Karp a někteří psychologové. Karp se dlouhodobě zabýval problémem, který ve větší či menší míře řeší po porodu každá maminka, a to tím, jak utišit plačící dítě. „Karpova technika zklidnění kojenců je založena na obnovení prvků života v děloze. Novorozenci jsou stimulováni způsobem, který připomíná pocity, které zažívali v děloze. Jedná se hlavně o pevné zavinování, nošení v šátku, šumění (tzv. bílý šum), houpání na míči a podobně,“ vypočítává gynekoložka.

Video: Lilia Khousnoutdinova: Jaké rituály vykonávat se ženou v šestinedělí?

„Jen“ devět měsíců?

Harvey Karp tvrdil, že děti se rodí o celé tři měsíce dříve, ačkoli na příchod na svět nejsou ještě zcela připravené. Ony tři měsíce po porodu jsou zásadní pro to, aby se dítě dokázalo „probudit“ a dozrát. Jak po fyzické, tak psychické stránce. Není například náhoda, že kojenecká kolika trápí miminka obvykle právě do oněch tří měsíců. Proto se jí ostatně říká tříměsíční kolika. Prý je známkou toho, že trávicí trakt a střeva nejsou ještě kompletně dovyvinuty a nedokážou správně fungovat. Proto se objevují tolik obávané křeče a „prdíky“.

Proč se tedy miminka nerodí místo po devíti až po dvanácti měsících, kdy už by byla pro pobyt na tomto světě připravena? Je to jednoduše kvůli tomu, že šesti- nebo sedmikilové dítě byste jen těžko bez problémů porodila. Na to není ženské tělo zkrátka stavěné, takže to příroda zařídila tak, aby dítě bez potíží prošlo pánví a porodními cestami. A pak se prostě „dopeče“ s vaší pomocí.

Tělo se vrací do „normálu“

„Období nazývané čtvrtý trimestr zahrnuje klasické šestinedělí, a to ještě můžeme dělit na rané a pozdní. První fáze trvá přibližně deset dní, kdy se ustaluje tvorba mléka, hojí se porodní poranění, zavinuje děloha. Poté nastává pozdní fáze, která trvá následujících čtyři až šest týdnů. V tomto období se tělo začíná celkově vracet do relativně původního stavu před otěhotněním,“ říká MUDr. Čeledová. Svou elasticitu a tonus získávají zpět zejména břišní stěna a svaly pánevního dna, je ale potřeba počítat s tím, že jde o několikatýdenní proces.

30 osvědčených tipů, jak zvládnout šestinedělí: Odpočívejte, regenerujte a neodmítejte pomoc

Porod znamená pro tělo velkou změnu nejen fyzickou, ale i psychickou. V poporodním období pak klesá hladina hormonů, což bývá u řady žen hlavním důvodem poporodní sklíčenosti. Maminky se mohou cítit vyčerpaně, unaveně a smutně. Tyto pocity obvykle trvají jen několik dní po porodu.

Vítej na světě, broučku!

Novorozená miminka pláčou, a nikdo vám nedokáže přesně říct proč... Bolí je bříško? Je jim zima, nebo horko? Mají hlad? Nemůžou usnout? Chtějí pomazlit? Tápete. Spíše než Google a rady kamarádek zkuste vzít na pomoc přírodu a vlastní mateřský instinkt. Jenže… Ono někdy zkrátka nepomůže nic.

Vaše miminko se musí bezprostředně po narození poprat s řadou obrovských změn. A ne vždy jsou pro něj zrovna radostné a ne vždy je adaptace bezbolestná. Téměř deset měsíců si spokojeně žilo a bezstarostně vegetovalo ve vašem bříšku, na útulném, teplém, tmavém místě, kde si příjemně plavčilo, houpalo se, mělo nepřetržitý přísun potravy a nikdo po něm nic nechtěl. No a najednou, zčistajasna, se vyklube na svět, kde je zima, kde je spousta prostoru a světla, pořád ho někdo přenáší, svléká, omývá, váží a měří… No nenaštvalo by vás to?! A tak pláče, a vy nevíte proč. Existuje pár triků, které mohou zabrat.

Často se budí a neklidně spinká? Vyzkoušejte těchto 5 osvědčených tipů

Zamyslete se nad tím, co vašemu děťátku může vadit nebo chybět. Nepotřebuje zrovna cítit vaši vůni? Pomazlete ho, noste ho, houpejte na hrudi, hlaďte. Špatně usíná? Zkuste mu pustit oblíbenou hudbu, kterou jste si pouštěla, když bylo ještě v bříšku. Není mu chladno? Časté úkony, jako jsou přebalování a převlékání, dělejte v teple, pozor na otevřená okna nebo průvan. Stejně tak pokud kojíte, zapomeňte na doporučované intervaly mezi jednotlivými jídly a nakrmte ho, když si o to říká nebo se zrovna necítí dobře.

Ti NEJ pomocníci: zavinovačka a hnízdo

Miminkům dělá dobře ohraničený prostor, na který jsou zvyklá z dělohy. Vsaďte na zavinovačku nebo pořiďte hnízdečko. Zavinutí do zavinovačky nebo i jen pevné zabalení do deky či velké pleny pomůžou téměř vždy, když je prcek mrzutý nebo neklidný. Hlavní výhodou zavinutí je, že děťátko ve spánku, kterým tráví většinu dne, nebudí trhavé pohyby, je spokojené, v teple a měkoučkém pohodlí.

„Dětská hnízda poskytnou miminku prostor, který v něm evokuje teplo vašeho náručí. Zpravidla se vyrábějí ve dvou velikostech, a to pro miminka od narození do šestého měsíce a pak jsou to pokračovací dětská hnízda. Hnízdo je pro dítě takovou oázou klidu a bezpečí. Útulný prostor pomáhá také při zavádění spánkového režimu, novorozená miminka si v něm nepřipadají ztracená, a navíc je uchráníte před případným skutálením se. Dbejte na to, aby v hnízdečku bezpečně cirkuloval vzduch, a vybírejte pouze taková, která jsou vyrobena z certifikovaných a zdravotně nezávadných materiálů. S hnízdem můžete bez obav ležet ve společné posteli, aniž byste měla mít strach ze zalehnutí miminka. Můžete ho vozit také v kočárku a usnadní vám i přesun do vlastní postýlky,“ říká Kristýna Tumpachová, spoluzakladatelka e-shopu MimiConcept.

5 důvodů, proč používat zavinovačku. Miminku pomůže s adaptací, uklidní a utiší

S mámou tělo na tělo

Noste miminko na svém těle co nejčastěji, v šátku nebo ergonomickém nosítku. Miminka nošená téměř od narození se rychleji adaptují na okolní prostředí, u mámy na těle slyší tlukot jejího srdce a dech stejně jako v celém prenatálním období. Podobně známý je jim také houpavý pohyb při chůzi. Pevný úvaz v šátku jim dává pocit bezpečí, jako když byla ještě u mámy v břiše. Kojenec nošený ve vertikální poloze má k tomu všemu skvělý rozhled a může informace z okolí vstřebávat rychleji než miminko, které jen leží na zádech.

„Mnoho lidí se zhrozí při pohledu na kulatá zádíčka dítěte v šátku. Kdyby takhle seděl dospělý, skutečně by měl potíže s páteří. Ale tak jako není třeba rovnat křivé nožičky dítěte, aby správně rostly, není třeba ani narovnávat jeho záda dříve, než se budou sama napřimovat. Děti nošené čelem k nosiči mají navíc nožky v pozici anatomicky optimální pro zdravý vývoj kyčlí,“ zdůrazňuje hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Mgr. Iva Bílková. Navzdory některým odpůrcům bylo prokázáno, že nošení dítěte rozvíjí učení, orientaci a získávání zkušeností. Pro zdravé nošení je však samozřejmě třeba znát a dodržovat určitá pravidla.

Jak na bezproblémové kojení?

Klepněte pro větší obrázek
MUDr. Tereza Čeledová, gynekoložka z kliniky Canadian Medical, canadian.cz

Mateřské mléko se začíná tvořit od druhého až třetího dne po porodu a zvládnout začátky kojení nemusí být vždy úplně snadné. Prsa jsou mnohdy bolestivá, citlivá, často může nástup laktace provázet i zvýšená teplota. S osvojením správné techniky kojení i případnými obtížemi vám pomohou laktační poradkyně, které dokážou maminkám průběžně radit. Obecně je dobré nosit speciální kojicí podprsenky, a pokud jsou prsa podrážděná, potírat je krémy na hojení bradavek na lanolinové bázi či bepanthenem.

 

příroda to zařídila tak, aby dítě prošlo porodními cestami, A pak se PROSTĚ ”dopeče“.

 

Jak správně zavinout miminko?

  1. Do zavinovačky, případně velké čtvercové pleny dávejte dítě vždy na záda a v prvních týdnech života mu schovávejte i ručičky, pomůže to od častého buzení a proti poškrábání nehtíky.
  2. Děťátko by mělo mít dostatek prostoru pro nožičky. Než mu je přikryjete spodním cípem, zkontrolujte, že tam zůstane asi deset centimetrů mezery.
  3. Miminko zavinujte ideálně vždy najedené a právě přebalené.
  4. V momentě, kdy se miminko naučí přetáčet na bok a bříško, zavinovačku přestaňte používat, aby se neotočilo v ní a nezabořilo se obličejem do postýlky.
  5. Zavinovačka nebo zavinovací dečka by měly být vyrobeny z přírodních materiálů, jako jsou bavlna nebo bambus. Vyhněte se umělým tkaninám.
  6. Zavinovačka by na sobě neměla mít nic, co by si miminko teoreticky mohlo přehodit přes obličej.
  7. Vyvarujte se příliš těsného zavinutí.

Po vzoru opiček

Někteří pediatři a psychologové tvrdí, že matky by neměly v prvním půlroce dítě skoro vůbec opouštět, měly by ho mít doslova „přilepené“ na těle. Což jistě není ideální úplně pro každého, ale určitá část maminek tuto techniku jistě ráda vyzkouší. Bezesporu se tak děťátko cítí bezpečně a podle některých odborníků pak lépe a klidněji přivyká novému světu.

Témata: Porod, Časopis Maminka, Kojení, Miminko, Po porodu, Šestinedělí, pláč, Ela, mateřský instinkt, Osvojení, Bílková, Harvey Karp, Maminka, Šátek, Zavinovačka, Hnízdo, Canadian Medical, Lilium Khousnoutdinova, Děloha, Kristýna Tumpachová, Plac, Trimestr, Google, Sobě