Maminka.czPorod

Co vás opravdu čeká po porodu?

Tereza Víchová 28.  7.  2016
Že už jste o porodu slyšela a přečetla snad úplně všechno? Připravili jsme seznam několika skutečností, o nichž se však nemluví a které vám neřekne možná ani vaše nejlepší kamarádka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Denně jste sledovala své rostoucí bříško, otékající nohy, popraskanou kůži a těšila jste se, až konečně nastane den D a „všechno to budete mít za sebou“. Že vás dokáže ledacos překvapit i těsně po porodu, vás ani nenapadlo, vždyť budete mít v náruči vytouženého drobečka. Během „akce porod“ a těsně po ní se ale vaše tělo projevuje skutečně všelijak a ne vždy úplně příjemně.

Nenechte se tím zaskočit a nastudujte všechno, o čem se obvykle příliš nemluví, protože miminko a kojení je teď to nejdůležitější. K obojímu je však zapotřebí fungující maminka, kterou netrápí například zácpa nebo špatně se hojící poporodní poranění.

Nelekněte se, když se přidá třesavka a rozklepou se vám nohy.

 

Klystýr už nefungoval

Nebo jste ho ani nechtěla? Pak počítejte se vším. Už při příjezdu do porodnice na druhý i třetí „rychloporod“ jsem od dveří volala, že bez klystýru rodit nejdu. Podruhé jsem to stihla, potřetí ne. Ale tady nejde o vás a vaše estetično, takže osobní pocity stranou a soustřeďte se na poslední fázi porodu. Porodní asistentky jsou totiž na „nehody“ tohoto typu zvyklé, je to přirozená věc a ony vaše tělo automaticky očistí a vymění vám také jednorázové podložky.

Přečtěte si i další články o porodu

Třesavka

Máte to za sebou, tělo zaplaví štěstí. Ale nelekněte se, když se přidá třesavka a rozklepou se vám nohy. Právě jste totiž absolvovala největší sportovní výkon svého dosavadního života a to je pro tělo tak trochu šok. Sama jsem málem spadla z porodní postele, ale za minutu bylo po všem.

Porodní poranění

Takzvaná epiziotomie je nástřih hráze mezi pochvou a konečníkem, díky němuž se rozšíří vaginální otvor během porodu. Ponechme stranou, zda se vždy provádí v nutných případech.

 

Po porodu bříško nesplaskne. Těhotenské kalhoty ještě využijete.

 


Pravděpodobně ho nebudete cítit, protože se provede na maximálně vypnuté kůži během tlačení. Co vás možná překvapí, bude bolest při šití. I když se místo lokálně umrtví, je to, jako když vám do těla píchají jehlou.

Petechie v obličeji

První pohled do zrcadla po prvním porodu? Šok. Ne že by člověk čekal krásku, ale drobné modré jizvičky po celém obličeji?! Drobná prokrvácená místa v kůži jsou však běžným doprovodným projevem tlačení při porodu. Neděste se, zmizí za pár dní jako jiné obyčejné modřiny.

Co vás může zaskočit po porodu? Čekají vás tyhle procedury

Jako po boji

Tohle překvápko mě zaskočilo až druhý den po porodu. Že se po vyprchání lokálních anestetik „ozvou“ s bolestmi intimní partie, se dá očekávat. Ale že ucítím svaly celého těla a bude mi jako po několika hodinách v posilovně? I to je normální, proto v rámci možností s miminkem co nejvíce odpočívejte a naučte se kojit vleže.

Ach, to břicho

Miminko vám odpočívá na prsech a břicho pod ním se zdá skoro stejné jako před porodem? Nepanikařte, z porodnice sice pojedete v těhotenských kalhotách, ale už na konci šestinedělí pocítíte výrazný rozdíl v „rozměrech“. Bezprostředně po porodu totiž děloha může vážit až kolem jednoho kilogramu.

20 věcí, které nesnáší žádná matka v šestinedělí

Zavinování sice začne okamžitě, ale za 24 hodin je to vždy jen o 1 centimetr, takže všechno chce svůj čas. Své nejmenší slimky ale možná oprášíte až za rok, daní za miminko je mírně rozšířená pánev.

Jak se o sebe starat v porodnici

Radmila Ondráčková, porodní asistentka

1. Kdy se maminka dojde po porodu poprvé vymočit? „Ideálně do dvou hodin. Vymočit se je maximálně důležité kvůli stahování dělohy. Pokud se pocit na močení nedostaví, napouštějte například vodu do umyvadla, namočte ruce od zápěstí dolů nebo trochu namočte podbřišek, to by mělo pomoct. A samozřejmě během porodu dostatečně pijte.“

2.Jak se starat o poporodní poranění, aby se dobře hojilo? „Skvělou pomůckou, která ušetří spoustu času stráveného běháním do sprchy, je speciální oplach na rodidla. Do PET láhve se savičkou stačí nalít vlažnou vodu a kápnout kapku oleje z čajovníku a kapku z levandule, tyto přísady mají hojivé a protizánětlivé účinky. Při každé výměně vložek se pak maminka opláchne a osuší. Ve sprše pak doporučuji pouze čistou vodu. Důležité je dodržet pravidlo nepoužívat nic parfémovaného, to může vadit miminku, a dokonce blokovat kojení.“

3. Které vložky by měla maminka po porodu používat? „Rozhodně bez fólie, nejlepší jsou klasické porodnické vložky. Je na nich nejlépe vidět míra krvácení, protože krev proteče a nezadržuje se v nich větší množství očistků s krví. To totiž může znamenat vyšší riziko vzniku infekce a k poranění také musí proudit dostatek vzduchu.“

4. Během pobytu v porodnici se maminkám často nabízejí čípky proti bolesti. Co vy na to? „Pokud jde o poranění po porodu, je lepší volit nejprve cestu chlazení místa například studenou plenou a hledat úlevovou polohu, nesedět na poranění.“ 

Antikoncepce po porodu: Aneb nespoléhejte na ochranu kojením
Nástřih hráze i císařský řez: Jak pečovat o rány?

Zacelení poporodních ran může urychlit sama žena
 

Témata: Porod, Časopis Maminka, Po porodu, Šestinedělí, Porodní poranění, Nutný případ, Poporodní poranění, Výrazný rozdíl, Chlazení, Podbřišek, Dosavadní život, Stahování, Intimní partie, Přirozená věc, Pór, Ondráčková, Kápnout, Čas stráveného, Překvápko, Vaš

Video