Maminka.czŠestinedělí

Co vše vyřídit při návratu z porodnice? Zdravotní pojišťovnu i komunální odpad

I když máte plnou hlavu myšlenek jen na své novorozené miminko a těšíte se, jak si ho doma budete užívat, tak je třeba vyřídit i několik důležitých věcí. Sepsali jsme pro vás seznam věcí, které je potřeba vyřídit po návratu z porodnice.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Rodný list

Některé porodnice vyřizují rodný list samy. Pokud to ta vaše nedělá – zjistěte si určitě předem – musí se o to postarat některý z rodičů, zřejmě tatínek, do 15 dnů od porodu.

Je potřeba zajít s občanskými průkazy obou rodičů na městský úřad obce či magistrát městské části, pod niž spadá porodnice, ve které se miminko narodilo. Na matrice v místě vašeho bydliště tedy neuspějete.

2. Zdravotní pojištění

Novorozené miminko se v okamžiku porodu automaticky stává klientem stejné zdravotní pojišťovny, u které jste pojištěna vy jako matka. Je ale potřeba ještě vše potvrdit a příslušné pojišťovně oznámit, a to oficiálně do osmi dnů od porodu.

K registraci je ovšem potřeba rodné číslo, tedy rodný list, a ten většinou tak rychle vyhotovený nebývá. Pojišťovny naštěstí delší lhůtu tolerují. Poštou vám pak přijde kartička pojištěnce. Pokud z nějakého důvodu chcete pojišťovnu změnit, je to možné pouze jednou ročně.

Mateřská dovolená 2017 – vše, co potřebujete vědět

3. Návštěva pediatra

Ihned po návratu z porodnice domů zavolejte pediatrovi (měla byste ho mít již vybraného) a domluvte si první návštěvu. Někteří lékaři chodí k novorozencům domů, za jinými (především v Praze) budete muset do ordinace.

Připravte si propouštěcí zprávu z porodnice a doklady miminka, pokud je již máte (viz výše). Pokud ne, po jejich obdržení sdělte lékaři co nejdříve rodné číslo miminka, aby mohl vyplnit registrační list pro pojišťovnu. Bez toho nemůže miminku například předepisovat léky.

4. Informování zaměstnavatele

Co nejdříve po porodu informujte o narození dítěte svého zaměstnavatele, respektive mzdové oddělení. Tam budou chtít vidět rodný list miminka (často stačí poslat fotografii mailem). Také je bude zajímat, zda budete uplatňovat daňovou slevu na dítě vy, nebo váš partner.

Pokud jste byla před porodem evidována na úřadu práce, byla jste studentka nebo OSVČ a neplatila jste si nemocenské pojištění, přihlaste se na Úřadu práce o rodičovský příspěvek, na který máte nárok ode dne narození dítěte.

5. Žádost o porodné

Splňujete-li zákonem stanovené podmínky pro vyplacení porodného, zažádejte si o něj. Nárok na něj mají rodiny, jejichž celkové příjmy za poslední čtvrtletí před porodem nepřesáhnou 2,7násobek životního minima.

Rodičovská dovolená 2017 - vše, co potřebujete vědět

6. Platba za komunální odpad

Mnoho rodičů tato informace překvapí. Jsou však povinni nahlásit narození miminka na městském úřadě obce, kde bydlí. I dítě se s příchodem na svět stává plátcem za odvoz komunálního odpadu. Na úřadě se aspoň rovnou můžete informovat o vítání občánků.

7. Gynekologická prohlídka

Myslete i na sebe a nezapomeňte se objednat na prohlídku ke svému gynekologovi po skončení šestinedělí. Pro lékaře si připravte svou propouštěcí zprávu z porodnice. Jeho úkolem je kontrola stavu případných porodních poranění. Promluvte si s ním i o možnostech antikoncepce s ohledem na kojení.

Článek vznikl pro blog eshopu Proděti.cz.

Video: První setkání miminka s rodiči: Podívejte se na neuvěřitelné záběry!

 

Jak zvládnout bez stresu pobyt na šestinedělí? Vyberte si pečlivě porodnici
20 věcí, které nesnáší žádná matka v šestinedělí
V těhotenství můžete, kdy chcete, v šestinedělí je však sex tabu
Témata: Porod, Miminko, Porodnice, Praktické rady, Šestinedělí, Rodičovský příspěvek, Návrat, První návštěva, Komunální odpad, Rodné číslo, Občanský průkaz, Plná hlava, Kartička, Zdravotní pojišťovna, Městský úřad, Vítání občánků, Úřad práce, Zdravotní pojištění, Městská část, Pojištění, Propouštěcí zpráva, Novorozené miminko, Gynekologická prohlídka, Životní minimum, Ordinace