Maminka.czUmělé oplodnění

Co všechno byste měla vyzkoušet, než se rozhodnete pro umělé oplodnění?

Simona Procházková 20.  7.  2018
Párů, kterým se z nejrůznějších důvodů nedaří počít vytouženého potomka, stále přibývá. Problém neplodnosti, ať už na straně ženy nebo muže, řeší v Česku zhruba 20 % párů a léčba bývá většinou během na dlouhou trať. Moderní metody reprodukční medicíny dokážou často pomoci, existují ale možnosti, které stojí za to zkusit ještě dříve, než se vydáte na kliniku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rozhodli jste se založit rodinu a ani ve snu vás nenapadlo, že to může být velký problém? Poctivě se snažíte, měsíce plynou a těhotenský test zůstává negativní? V takovém případě se z radostného očekávání pomalu ale jistě stává velmi stresová záležitost a další a další neúspěchy dávají zabrat psychice i vztahu. „Průměrnému mladému páru trvá počít dítě zhruba čtyři až šest měsíců, do jednoho roku se zadaří průměrně v 90 % případů. Není tedy nutné předčasně propadat panice a ihned vidět poslední naději na miminko v umělém oplodnění,“ uklidňuje MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D. z reprodukčního centra Repromeda.

Proč se nám nedaří?

Problém s přirozeným početím vlastního potomka může způsobovat celá řada faktorů. Ať už jde o zdravotní potíže (například onemocnění štítné žlázy, cukrovka, endometrióza, autoimunitní choroby), nevhodný životní styl, obezitu, stavy po úrazech nebo operacích či současný trend odkládat rodičovství na pozdější dobu. „Vzrůstající věk prvorodiček je jedním z faktorů, který se významně podílí na neplodnosti párů. U nás v České republice průměrný věk překročil 30 let, což je hranice, po které se plodnost žen snižuje, po 35. roce pak skokově klesá. Naopak jako ideální doba pro početí prvního potomka se považuje věk 25 let, kdy je organismus ženy na těhotenství nejlépe připravený a rovněž hrozí menší riziko zdravotních komplikací u narozených miminek,“ vysvětluje MUDr. Iva Zadrobílková z Centra asistované reprodukce Sanatoria SANUS v Hradci Králové.

Cvičení pánevního dna pomáhá nejen po porodu, ale může pomoci i s neplodností

Zamyslete se, jak žijete

Udržujete se v kondici? Kouříte? Nepijete až příliš alkoholu? A jak je na tom váš stravovací režim? Pravidelný pohyb a zdravá výživa bohatá na zeleninu, ovoce, bílkoviny, luštěniny a mléčné výrobky jsou pro vaši plodnost velice důležité. Příčinou neúspěšné snahy o miminko může být nadváha a obezita, na druhé straně ale také podváha. Pokud tedy chcete v životosprávě něco změnit, lékaři doporučují zařadit do jídelníčku více potravin s nízkým glykemickým indexem, také sezonních čerstvých potravin a k tomu přidat dostatečnou pohybovou aktivitu. Pro začátek bohatě stačí půlhodinka svižné chůze denně, výborné jsou také jóga, plavání nebo pilates.

Hlídejte si, kdy máte ovulaci

Znát přesně termín svých „plodných dní“ je pro úspěšné přirozené početí více než důležité. Pokud nevíte, jak funguje váš cyklus, šance, že se „trefíte“, se výrazně snižuje. Největší pravděpodobnost otěhotnění je totiž jen zhruba tři dny v měsíci, dva dny před ovulací a v den ovulace. To je díky tomu, že spermie jsou schopné v těle ženy po tuto dobu přežít, a pokud dojde k uvolnění vajíčka, je již přítomnými spermiemi oplodněno. Proto je dobré vést si nejen menstruační kalendář, ale vyzkoušet také měření bazální teploty. V průběhu menstruačního cyklu totiž tělesná teplota kolísá, po ovulaci stoupá o 0,5 °C. Pokud máte tedy cyklus pravidelný, dokážete díky měření zjistit poměrně s jistotou, kolikátý den k ovulaci skutečně dochází – nejčastěji to bývá 14. až 16. den cyklu. Nevýhodou této metody však je, že plodné dny zjistíte až zpětně. Pokud ale vydržíte několik měsíců, později už snadno odhadnete, kdy přibližně k ovulaci každý měsíc dochází. Pomůžou vám v tom také domácí ovulační testy (vypadají i fungují podobně jako ty těhotenské), které seženete v lékárně a okamžitě se díky nim dozvíte, zda právě ovulujete.

Nenechte se ovládat negativním myšlením

Stejně jako váš zdravotní stav po fyzické stránce je důležitá i psychická pohoda obou partnerů. Často se však po neúspěšných snahách o dítě stává, že jeden nebo druhý začne pociťovat selhání, na myšlenku dítěte se příliš upne, a tím celý proces početí „zablokuje“. V takových případech se v dnešní době úspěšně využívá metoda „mindfulness“ neboli všímavost či uvědomění. Díky této technice si pár dokáže nad celou nepříjemnou situací vytvořit potřebný nadhled, a minimalizuje tak své negativní pocity. „Technika si zakládá na tom, že je důležité si uvědomovat i jiné radosti života a nebýt závislí pouze na naplnění touhy po potomkovi. To totiž přináší nejen psychické trápení, ale blokuje právě i fyziologické procesy v těle, a tedy otěhotnění přirozenou cestou. Kromě této metody mohou proti stresu pomoci i jiná cvičení nebo meditace,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.

Nevědomé příčiny neplodnosti aneb když je problém v hlavě. Co s tím?

Nebraňte se alternativním metodám

Současná medicína dokáže téměř zázraky, existují ale také jiné způsoby, které mohou podpořit a zvýšit vaši plodnost. Ať už vsadíte na masáže, tradiční čínskou medicínu, su-jok, akupunkturu nebo bylinnou léčbu, pomůžete svému organismu dosáhnout větší rovnováhy a harmonie. Nezanedbatelný je vliv těchto „přírodních“ metod i pro váš lepší psychický stav. Bylinky v kombinaci s akupunkturou dokážou totiž nastavit v těle potřebnou vyrovnanost. Malé jehličky se vpichují do akupunkturních bodů, které má člověk rozmístěné po celém těle. Pokud jsou právě body související s pohlavním ústrojím zablokované, nedochází k proudění energie, a to může způsobovat problémy s otěhotněním. Akupunktura pak pomáhá stimulovat nervový systém a rozproudit energii a krev i v pohlavních orgánech, tedy u ženy zejména v děloze a ve vaječnících.

Srovnejte a rozhýbejte tělo

O metodě cvičení podle Ludmily Mojžíšové jste už určitě slyšela. Jde o sérii přesně propracovaných cviků, jejichž pravidelné každodenní provádění má řadu pozitivních účinků na organismus: Ulevuje od bolestí zad, pomáhá při skolióze, artróze kyčlí, bolestech kostrče, bolesti při menstruaci i pohlavním styku i při potížích s inkontinencí. Cvičení posiluje všechny svalové skupiny zad a celého trupu. Co je ale velmi podstatné, účinně uvolňuje stažené svalstvo pánevního dna, což usnadňuje následné otěhotnění.

Úžasným cvičením pro ženské zdraví je také hormonální jóga. Udržuje vaše tělo v rovnováze, zklidňuje a harmonizuje hormonální systém. Pozitivní vliv má zejména na hormony štítné žlázy, nadledvin a také pohlavní hormony estrogen a progesteron. Pomáhá při potížích s ovulací, při nepravidelném menstruačním cyklu, bolestivé menstruaci i depresích.

Nemůžete otěhotnět? Na vině může být i celiakie, tedy nesnášenlivost lepku
Cvičení pánevního dna pomáhá nejen po porodu, ale může pomoci i s neplodností
Kdy začít řešit problém s neplodností? Záleží na věku páru, rok není pravidlem

 

Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Tipy a rady v těhotenství, Těhotenský test, Neplodnost a IVF, Pánevní dno, Umělé oplodnění, Plodné dny, Ovulace, umělé, mindfulness, CVIČENÍ PÁNEVNÍHO DNA, Psychická pohoda, Kateřina Veselá, Bolestivá menstruace, Svižná chůze, Zdravotní komplikace, Podváha, Celý trup, Česká republika, Ženské zdraví, Hormonální systém, Celé tělo, Menstruační cyklus, Štítná žláza, Těhotenské testy na Heureka.cz