Maminka.czPředškolák

Co všechno musí umět do první třídy?

Petra Miterová 8.  4.  2010
Co všechno musí umět do první třídy?
Většina českých základních škol ukončila zápisy nových prvňáčků. Do začátku školního roku je ale ještě čas a leccos se dá s dětmi naučit a natrénovat. Co všechno by vlastně děti měly umět, než si nasadí aktovku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lenka Navrátilová (39) je matkou dvou dětí, dvanáctileté Denisy a osmiletého Ondřeje. Oba už chodí do školy, u každého ale Lenka uplatňovala zcela jiný přístup. „U Denisy jsem chtěla, aby šla do školy připravená a dobře tam obstála. Neuměla se dobře prosazovat, proto jsem jí chtěla start v novém kolektivu a prostředí ulehčit alespoň po té znalostní stránce. Naučila jsem ji trochu číst i psát a počítat do sta,“ vzpomíná Lenka. Neosvědčilo se to. Denisa sice měla náskok před ostatními, její radost ale byla rychle vystřídána zklamáním.

MAMINKY TAKÉ ZAJÍMÁ: Máte doma tlouštíka?

Některá písmenka se totiž naučila psát špatně a nedařilo se jí zlozvyk překonat. Předběhly ji tak i děti, které neuměly napsat vůbec nic. „Při výuce čtení a matematiky se zase nudila a nakonec do kolektivu zřejmě zapadala hůř, než kdybych ji předem nepřipravovala.

Naštěstí se vše časem srovnalo, ale možná nemusela mít potíže žádné, kdybych nebyla na začátku tak ambiciózní,“ myslí si dnes Lenka. Její slova potvrzuje i učitelka prvního stupně základní školy Miroslava Soldátová. „Školák, který přichází do školy již s určitými znalostmi, se ve škole nesoustředí, mnohdy vyrušuje a učitel musí pro takové dítě vymýšlet zvláštní práci. Tyto děti mají tzv. navrch před ostatními na počátku, ale brzy svůj náskok ztrácejí a mnohokrát dosahují nakonec horších výsledků než ti, kteří začali tzv. od píky.“ U Ondry Lenka svůj přístup změnila. „Trénovala jsem s ním jen barvy, protože zejména mezi růžovou, fialovou a oranžovou měl velký zmatek, zřejmě to zdědil po tatínkovi, který má s odstíny barev potíže dodnes,“ říká Lenka Navrátilová.

„Základní barevné rozlišení jsme zvládli, ujasnili jsme si, že středa je před čtvrtkem a nikoli naopak, a čtení s psaním nechali až na školu, s výjimkou vlastního jména. A vůbec to nevadilo, Ondra se všechno učí v pohodě, na vysvědčení měl samé jedničky.“ Co všechno je tedy potřeba, aby děti znaly, když jdou do školy? „Především je nutné, aby dítě bylo tzv. samoobslužné,“ říká Miroslava Soldátová. „Budoucí prvňáček by se měl umět rychle obouvat, zouvat, zašněrovat a zavázat si boty, oblékat, svlékat se a skládat věci spořádaně na hromádku, umět rozepínat a zapínat knoflíky a zipy, umýt si ruce, obsloužit se na WC apod.“

A co máte s dětmi trénovat, když jim chcete náročný přechod do nové fáze života, start ve škole, co nejvíce usnadnit? Podle dlouholetých zkušeností učitelky ulehčíte vstup do školy následovně:

* Již v posledním roce před zahájením školní docházky vyžadujte jasnou a správnou výslovnost, popřípadě navštivte logopeda. Podle letitých zkušeností pedagogů bývá častým oříškem právě nesprávná výslovnost. Rodiče mluví s dětmi denně, stejně tak jejich blízké okolí, a tak se jim třeba ani nezdá, že by tak trochu patlaly nebo že by měly nějakou jinou vadu řeči. Učitelé při zápisu vidí děti většinou poprvé a mohou na tyto problémy upozornit.Do nástupu do školy se dá ještě s vedením logopeda leccos upravit.

* Veďte dítko k tomu, aby klidně a pozorně naslouchalo předčítání pohádek.

* Požadujte, aby reagovalo ihned na vhodně zadaný úkol, a důsledně sledujte, jak jej plní.

* Snažte se potomka soustředit na vykonávanou práci a nedovolte mu, aby se zabýval vedlejšími věcmi.

* Zvykejte dítě, aby dohrálo započatou hru či dokončilo rozdělanou práci.

* Zaveďte denní plnění drobných úkolů, například úklid hraček po hře, odnesení příboru a talíře po obědě do dřezu, drobnou pomoc v domácnosti. * Neopomeňte naučit potomky pozdravit, poprosit, poděkovat.

* Zaveďte pravidelný denní režim -přibližně ve stejnou hodinu vstávat, jíst a chodit spát.

* Pokud dítě ještě do školky nechodí, je vhodné ho tam zařadit, aby si zvyklo na kolektiv a jeho zákonitosti, umělo se mu podřídit a spolupracovat s ním.

Více se dočtete již zítra 9. dubna 2010.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Velký zmatek, Budoucí prvňáček, Tlouštík, Nesprávná výslovnost