Maminka.czTěhotenství

Co všechno může způsobit alkohol v těhotenství? Překvapí vás to!

Martina Machová 23.  5.  2018
Hojné popíjení alkoholu v těhotenství může mít za následek nejen závažné fyzické vady, ale třeba i poruchy pozornosti, vady řeči, impulsivní chování a poruchy osobnosti!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

FAS, fetální alkoholový syndrom, vzniká jako důsledek nadměrné konzumace alkoholu v průběhu těhotenství – u dětí se projevuje poměrně širokým spektrem tělesných a duševních vad a poruch. Alkohol totiž podobně jako některé další látky prostupuje placentou matky do těla vyvíjejícího se plodu, kde páchá nevratné změny.

Bohužel i přesto stále neexistuje odborníky přesně stanovené množství alkoholu, které neškodí, a proto se vesměs doporučuje, aby se nastávající maminky, zvláště v nejcitlivějším prvním trimestru, vyhýbaly alkoholu, jak jen to nejvíce jde! Dle odborníků je totiž FAS nejčastější příčinou poruch intelektu v západním světě!

Kouření, alkohol, rentgen... Co v těhotenství opravdu (ne)smíte?

Je si třeba uvědomit, že koncentrace alkoholu v těle matky je shodná jako v plodu, kde množství alkoholu vztaženo na kg hmotnosti je mnohonásobně vyšší. Porod u ženy pod vlivem alkoholu představuje smrtelné ohrožení dítěte, protože novorozenec neumí alkohol po oddělení od krevního oběhu matky odbourávat,“ upozorňuje Karel Nešpor, emeritní primář mužského oddělení závislostí Psychiatrické léčebny Bohnice a známý bojovník proti závislostem.

Nebude vadit jedna sklenička? Jak to je s pitím alkoholu během kojení?

Jak může alkohol ovlivňovat vývoj plodu?

  • Alkohol konzumovaný během těhotenství se podílí na vzniku některých tělesných vad; kupříkladu vad srdce, sluchu, zraku a také na vzniku defektů obličeje a hlavy.

  • Alkohol zcela zásadně ovlivňuje vývoj centrální nervové soustavy, zejména pak mozku, a tím i celou osobnost děťátka (chování, učení, intelekt apod.).

  • Alkohol může být přímou příčinou mentální retardace děťátka.

  • Alkohol prokazatelně zpomaluje růst plodu.

  • Alkohol má vliv i na hmotnost vyvíjejícího se děťátka, kterou snižuje.

  • Alkohol v prvním trimestru těhotenství zvyšuje i v malých dávkách riziko potratů,upozorňuje Karel Nešpor.

  • Alkohol může být v přeneseném slova smyslu viníkem předčasného porodu.

  • Alkohol nevytváří návyk jen v organismu matky, ale i v těle nenarozeného děťátka se všemi důsledky pro jeho další vývoj!

Malý Toby se narodil ve 24. týdnu a přežil

Obličej děťátka s FAS mívá specifické rysy

FAS bohužel nechává svůj podpis nejen v těle a na duši, ale také na tváři děťátka… To upoutá nápadně menší hlavičkou a velmi specifickým výrazem v obličeji. Dítě mívá nízký kořen nosu a samotný nosík bývá velmi krátký. Pod nosem pak chybí typická jamka, oblast mezi nosem a rty je tedy nezvykle plochá, a ploché jsou také tváře. Horní ret dítěte s FAS bývá úzký, oční víčka povislá s nápadnými kruhy na vnitřní straně očí.

Pijete před dětmi alkohol? Dejte si pozor, jdete jim totiž příkladem
Příběh Pavly (29): „Je ze mě alkoholička. Kvůli mateřské!“
Jak děti vychovává přítomnost alkoholu v rodině?
Témata: Zdraví, Těhotenství, Miminko, Od těhotenství k porodu, Alkohol, Retardace, Alkoholička, Děťátko, Nenarozené děťátko, Nadměrná konzumace, Krevní oběh, Předčasný porod, Nejčastější příčina, Stanovené množství, Karel Nešpor, První trimestr, Malá hlavička, Vada, Defekt, Porucha, Malá dávka, Vaš, Koncentrace, Intelekt, Plod, Zdraví na Heureka.cz