Maminka.czMaminka v porodnici

Co všechno vás čeká na prohlídce před porodem: A je nutné vaginální vyšetření? Natáčeli jsme v Šumperku

Tereza Víchová 21.  7.  2022
Odkdy a jak probíhají kontroly v porodnici? Co prozradí kardiotokografický záznam? A zjistí také, jestli se miminko chystá na svět? O tom jsme natáčeli v nemocnici Šumperk další díl seriálu Maminka v porodnici.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co všechno zjistí předporodní prohlídka?

Chvíle, kdy maminka začne navštěvovat porodnici, je zásadní. Je to totiž jasná zpráva, že za pár týdnů bude miminko na světě. V šumperské porodnici, kde jsme natáčeli, začínají předporodní prohlídky obvykle ve 36. až 37. týdnu těhotenství.

Jejich součástí je kardiotokografický záznam (CTG) - pro maminku chvíle, kdy krásně slyší tlukot srdce svého miminka. A pro lékaře zásadní údaje o tom, v jaké je miminko "kondici":

"Na prohlídce změříme tlak, puls, zkontrolujeme moč - bílkovinu a cukr a natočíme kardiotokografický záznam," shrnuje vedoucí porodní asistentka Anna Holínková.

Maminka v porodnici Šumperk: Jako v hotelu, včetně svačinového baru!

"Jeho součástí je monitor ozev plodu, frekvence, variabilita a akcelerace," dodává vedoucí lékař porodnického oddělení Karel Huml. "Na základě všech parametrů pak zjistíme, v jaké kondici je miminko."

Druhá sonda na bříšku maminky pak sleduje kontrakce.

"Na základě toho můžeme odhadnout, zda je v běhu porodní činnost nebo je děloha klidná a relaxovaná a porod zatím neběží," dodává lékař.

Ultrazvuk a vaginální vyšetření

Další zásadní informace o miminku přinese podle gynekologa Karla Humla ultrazvukové vyšetření. A otazníky a diskuze pak vzbuzuje téma vaginálního vyšetření během předporodních prohlídek. Jak k němu přistupují v šumperské porodnici?

"Nepatří mezi ta, která je nutné provádět při každé předporodní prohlídce," shrnuje Karel Huml. "Maminky vyšetřujeme po vzájemné dohodě nebo když je podezření například na odtok plodové vody. Také když maminka zašpinila nebo zakrvácela či má poslíčky a je potřeba zhodnotí, jestli jde už o porodnický nález."

Všechny údaje z předporodních prohlídek jsou samozřejmě velmi důležité, ale ční nad nimi jeden dotaz, který má snad každá nastávající maminka: Pane doktore, poznáte, kdy porodím? Podívejte se na video, jaká je odpověď!

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Maminka v porodnici, Porodnice, Miminko, Porodní asistentka, Ultrazvukové vyšetření, šumperk, Záznam, Vyšetření, Karel Huml, Maminka, Prohlídka