Maminka.czPorod

Co všechno vás může zaskočit při porodu? Pozor na těchto šest věcí!

Simona Procházková 18.  8.  2019
Ano, víte, že to nebude nejpříjemnější, očekáváte kontrakce a s nimi související bolest. Během porodu vás ale může potkat i pár dalších nepříjemností. Které to jsou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Porod je tou nejpřirozenější věcí na světě a vaše tělo obvykle ví, co a jak dělat, aby vše šlo hladce. Přesto mohou během tohoto složitého procesu nastat i takové události a situace, nad kterými nemáte absolutně žádnou kontrolu, nejste na ně připravena a dokážou narození vašeho děťátka trochu zkomplikovat. Některé jsou poměrně běžné a v podstatě neškodné, jiné případy už ale nezřídka vyžadují zásah lékaře. Co všechno se může přihodit a jak si s tím poradit?

Nevolnost a zvracení

S hrůzou ještě vzpomínáte na ranní nevolnosti, kdy jste trávila spoustu času v koupelně či skloněná nad záchodovou mísou a modlila se, abyste se nepoblinkala přímo v tramvaji nebo kanceláři? Možná vás překvapí, že pocity na omdlení, žaludeční nevolnosti, nauzea (nutkání na zvracení) nebo dokonce úporné zvracení se mohou objevit i nyní. Buď jako předzvěst, že váš velký okamžik se blíží, nebo přímo během porodu, zejména v průběhu vypuzovací fáze, kdy již tlačíte miminko ven. „Když si žena nechá píchnout takzvaný epidurál na zmírnění bolestivých kontrakcí, může u ní dojít k rychlému snížení krevního tlaku, což může následně vyvolat nevolnost, bolest hlavy i zvracení,“ vysvětluje gynekoložka Dr. Sherry Rossová, M.D.

Fakt to tak bolí? Tohle rozhodně nikdy neříkejte rodící ženě!

Otevírání nepostupuje

Porod začíná tím, že začnete pociťovat pravidelné děložní stahy (kontrakce), které zajistí potřebné rozevření a zánik děložního hrdla. Zánikem hrdla vznikne tzv. branka, která se postupně rozvinuje. Její průměr se počítá na centimetry, a když je její průměr 11 až 12 cm, končí první doba porodní, které se proto říká „otevírací“. U prvorodiček může trvat až 12 hodin. Poté nastává druhá fáze porodu, vypuzovací. Může se stát, že otevírání děložních cest nejde tak rychle, jak by mělo. Taková situace je pro nastávající maminku velmi vyčerpávající a frustrující, málokdy ale vede ke komplikacím a určitě by neměla být automaticky důvodem k provedení akutního císařského řezu. Pomoci může chůze nebo teplá sprcha.

Únik stolice

Žádnou paniku, pokud se vám během porodu stane podobná „nehoda“, není to nic, za co byste se měla stydět, naopak jde o naprosto přirozenou událost, která se přihodí spoustě rodiček. Při tlačení totiž zapojujete velmi intenzivně stejné svalstvo, jako když, lidově řečeno, jdete na velkou. Možná vás uklidní, co tvrdí lékaři, totiž, že když během vypuzovací fáze porodu dojde k nechtěnému úniku stolice, znamená to, že si při kontrakcích vedete dobře a používáte ty správné svaly, které jsou potřeba. A co víc, názory některých výzkumů rovněž naznačují, že stolice během porodu přispívá k tomu, že dítě při sestupu porodními cestami bude vystaveno přínosným střevním bakteriím, což má z dlouhodobého hlediska velmi pozitivní vliv na jeho zdraví a imunitu. Pravděpodobnost, že dojde k nekontrolovanému úniku obsahu vašich střev, zvyšuje aplikace epidurální analgezie, která znecitlivuje horní polovinu těla.

Jak se vyhnout nástřihu? Připravte svou hráz na porod

Natržení hráze

Oblast mezi vaginou a konečníkem, zvaná perineum neboli hráz, se může během porodu natrhnout, pokud není poševní otvor pro rodící se miminko dostatečně široký. Její poranění není ničím výjimečným, tato nepříjemnost se nevyhne až 80 % žen. Pokud je natržení pouze drobného charakteru, způsobí obvykle jen malé nepohodlí na pár dní, pokud se ale tkáně poraní významněji, může trvat hojení a rekonvalescence až několik týdnů. Proto pokud lékař během vypuzovací fáze doporučí provést tzv. epiziotomii – nástřih, což je malý chirurgický řez, který umožní okamžité zvětšení vaginálního otvoru, vyplatí se kývnout. Vyhnete se tím spontánnímu roztržení, které může být mnohem dramatičtější a jeho následky velmi bolestivé. Po porodu se nastřižená (případně roztržená) kůže zašije samovstřebatelnými stehy.

Roztržení konečníku

Stejně, jako může být během tlačení porušena hráz, dochází také k poranění a natržení konečníku. Příčinou může být překotný porod, porod dítěte s vyšší hmotností nebo poloha plodu koncem pánevním. Může dojít k poranění sliznice a análního kanálku, nejzávažnější je ale možnost poranění svěračového svalstva, jehož důsledkem může být nekontrolovatelný únik stolice různého stupně a chronické pánevní bolesti. Jedním ze způsobů, jak omezit pravděpodobnost, že dojde k natržení konečníku, je použití teplého obkladu na oblast perinea (hráze) během vypuzovací fáze porodu. V rámci přípravy na porod doporučují lékaři provádět jako prevenci častou perineální masáž přírodním olejem nebo lubrikačním gelem. Přispěje ke změkčení a vyšší elasticitě tkáně, která je pak pružnější.

Jak se rodí placenta? Vše o porodu po porodu

Zadržená placenta

Dítě je venku, ale porod ještě stále není u konce. Porodem dítěte začíná třetí doba porodní, která končí vypuzením placenty neboli plodového lůžka. Po porodu plodu se děloha stáhne a po několikaminutovém období klidu se opět začne stahovat. Kontrakce již nejsou tak silné ani bolestivé a díky nim se od děložní stěny odlučuje placenta, která pochvou vyjde ven (opět pocítíte slabé nutkání ke tlačení). Zpravidla je vyloučena na jedno zatlačení a dojde k tomu přibližně do 30 minut od samotného porodu. Pokud se to nestane, nastává problém. Příčin může být více, například příliš slabé kontrakce, děložní čípek se uzavřel dříve nebo se placenta příliš silně váže na stěny dělohy. V tento okamžik je potřeba zásah porodníka. Pomoci mohou některé léky nebo je rodičce doporučeno přiložení dítěte k prsu, což zvýší produkci hormonu oxytocinu, který zesílí intenzitu stahů a donutí dělohu, aby placentu vypudila. Jako poslední možnost se volí rychlý chirurgický zákrok.

Témata: Porod, Praktické rady, Jen pro maminku, Od těhotenství k porodu, Placenta, Kontrakce, Otevírání, Tlačení, Stolice, Hráz, Pór, Zvracení, Ross, Natržení, Vaš, Konečník, HMO