Maminka.czTěhotenství

Co vyčtete z ultrazvuku

Alena Čálková 16.  7.  2015
Jakmile se nám, nastávajícím maminkám, přehoupne první trimestr do druhého, většinou se nemůžeme dočkat okamžiku, kdy nám gynekolog prozradí pohlaví očekávaného miminka. Lze ho skutečně poznat již ve 12. týdnu, anebo až v sedmnáctém? A jak se orientovat v obrázcích z 2D ultrazvuku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Moje kamarádka Jana je ukázkový případ nedočkavé těhulky. 
Sotva jí začaly ustávat celodenní nevolnosti a minul „rozhodující“ 12. týden, nemyslela na nic jiného než na prvotrimestrální screening (kombinace ultrazvukového vyšetření anatomické stavby těla a odběru krve matky, na jehož základě lze vypočítat riziko vrozené vývojové vady plodu). Doufala, že kromě optimistických zpráv uslyší i odpověď na otázku, jestli se „podařila ta holčička“.

„Ve dvanáctém týdnu už to doktor pozná,“ ujišťovala mě. Jaké pak ale bylo její zklamání, když na Facebook pověsila ultrazvukovou fotku s komentářem „Pan doktor tvrdí, že zatím netuší, jestli jsem Ema, nebo Jáchym, ale podle mamky jsem Emička. Vidíte to někdo jinak?“. Načež následovala záplava tipů a zaručených argumentů pro obě pohlaví… 

Jak je to tedy doopravdy?  

„Pohlaví miminka se vyvíjí z takzvaného pohlavního hrbolku, jehož tvar se mění až po dvanáctém týdnu těhotenství,“ vysvětluje gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského domu v Praze. „Odlišit chlapce od dívky lze tedy až po této době. Pokud je miminko v ideální pozici, je možné pohlaví poznat již ve třináctém týdnu. Rodičům se ale obvykle zdůrazňuje, že je nutné pohlaví ještě potvrdit na příštím ultrazvuku mezi sedmnáctým a dvacátým týdnem těhotenství.“

Na 13. týden však lékaři spíše doporučují si nevsázet, většina z nich totiž o pohlaví mluví raději až v 17. týdnu, avšak ani tehdy nemusíte z ordinace odejít s jasným verdiktem. „Záleží totiž na podmínkách zobrazení, na poloze a držení plodu, také na obezitě těhotné, množství vody plodové, na kvalitě ultrazvukového přístroje i na zkušenostech sonografi sty,“ vysvětluje doktor Milan Vicena z ordinace Gynem.

„Mezi šestnáctým a dvacátým týdnem nejsme schopni ultrazvukem pohlaví určit spíše jen ve výjimečných případech, ale stále se držíme pravidla, že v medicíně není nikdy nic stoprocentní. Omyl je samozřejmě možný.“ Zdá se vám to jako věčnost? Nebojte se, většina nastávajících maminek zná svého děložního nájemce již od čtvrtého měsíce, ale po dvacátém týdnu si můžete být pohlavím takřka jistá.

„Teprve tehdy lze totiž opravdu zřetelně rozpoznat penis od stydkých pysků, které mají tvar kávového zrna. Rodiče pak většinou sami dobře poznají chlapce, když se na ultrazvuku hezky ukáže,“ říká doktorka Gregorová a dodává, že oznamování pohlaví patří v běžné lékařské praxi k oblíbeným chvilkám. Může se ale stát, že si váš lékař na definitivní rozhodnutí bude chtít počkat. Pak vám nezbyde než se pokusit dešifrovat obrázek z ultrazvuku doma. 

Pohlaví raději ověřuji

MUDr. Radka Gregorová gynekoložka 

  • Od kterého týdne lze s daným pohlavím „počítat“? I když pohlaví miminka zřetelně vidím již v 17. týdnu, vždy si ho chci ověřit ještě jednou. Takže osobně doporučuji vyčkat s nákupem výbavičky, až budou mít rodiče potvrzeno pohlaví dvakrát.
  • Máte s určováním pohlaví nějakou nevšední zkušenost? V minulosti jsem se setkala s tím, že rodiče čekali chlapce. Po porodu se ale zjistila vrozená vývojová vada genitálu miminka a pohlaví dítěte musely určit až genetické testy.
  • Stalo se vám už, že jste podle vyšetření řekla jiné pohlaví, než jaké bylo ve skutečnosti? Určitě. Penis se dá zaměnit za pupečník, nebo naopak může být špatně vidět. Miminko může být v takové poloze, že pohlaví nelze určit až do konce těhotenství. 

Dokážete číst z černobílých obrázků?  

Čekáte-li holčičku, pak lékař na monitoru označí tři čárky vedle sebe, které dohromady utvoří tzv. kávové zrno. Mezi nožičkama se spíše ukazuje písmeno B, jež tvoří stydké pysky, prostor mezi genitálem a plodovým obalem je volný. Má-li se vám narodit chlapeček, pak si v tomto prostoru všimnete hrbolku či dokonce „ocásku“, viditelný bývá také šourek. Přesto na svůj odhad nespoléhejte stoprocentně, vždyť případů, kdy bylo pohlaví samotným ultrazvukem několikrát potvrzeno a na porodním sále přesto zavládlo nečekané překvapení, jsou stovky.

Čemu tedy věřit? Domácím testům na určení pohlaví raději ne, podle četných reakcí uživatelek vyšly až ve 3 případů nesprávně. Sami lékaři nejvíce spoléhají na výsledky amniocentézy, jejíž spolehlivosti se přičítá 99 %. Dnes již naštěstí také převažuje rozumný přístup rodičů, kteří přirozeně chápou nemožnost vlastního výběru preferovaného pohlaví.

HOLČIČKA, NEBO CHLAPEČEK?

Jakými metodami lze pohlaví miminka odhalit? 

  • 3.–6. den po oplození: v rámci preimplantační genetické diagnostiky při IVF 
  • po 10. týdnu těhotenství: provedením prenatálního testu (ceny se pohybují okolo deseti tisíc korun, testy nehradí pojišťovny) nebo provedením domácího testu pomocí moče, např. Woman secret (spolehlivost však nečekejte) 
  • od 13. týdne těhotenství: pomocí ultrazvuku 
  • po 15. týdnu těhotenství: amniocentézou (odběrem plodové vody) 
  • po 20. týdnu těhotenství: kordocentézou (odběrem fetální krve z pupečníku) 

Odborná spolupráce: MUDr. Radka Gregorová, MUDr. Milan Vicena
 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, vrozená vývojová vada, Ultrazvukové vyšetření, Nečekané překvapení, Uživatelé, Zrno, Vývojová vada, Vicena, Kávové zrno, Domácí test, Ultrazvuk, Definitivní rozhodnutí, Pysk, Celodenní nevolnost, Určování, Přístup rodičů, Stydký pysk, Písmeno, Zdraví na Heureka.cz