Čokoláda pro těhulky

Máte chuť na sladké? Dejte si čokoládu! Pro nastávající maminky má tahle milovaná i proklínaná pochoutka spoustu prospěšných vlastností. Vážně.
Čokoláda pro těhulky

Čokoláda nedá odborníkům spát. Jednou tvrdí, jak je zdravá, podruhé nás od její konzumace zrazují. Nejnověji hlásají, že zvláště pro těhulky je přínosná tmavá čokoláda, protože snižuje krevní tlak, zlepšuje náladu a je prevencí před preeklampsií. A to není všechno...

1. Čokoláda je bohatá na theobromin, látku, která stimuluje srdce, uvolňuje svaly a rozšiřuje cévy.

2. Pomáhá v prevenci preeklampsie, což je onemocnění placenty, jehož hlavním projevem je zvýšený krevní tlak matky spojený s únikem bílkovin do moči. Preeklampsie je nebezpečná pro maminku i plod.

3. Dr. Elizabeth Trichová z univerzity Yale uvádí, že ženám, které si v těhotenství dopřály tmavou čokoládu, se narodily děti s vysokým obsahem theobrominu v pupečníkové krvi, děti prospívaly lépe a byly v lepší psychické i fyzické kondici.

4. Čokoláda obsahuje také hořčík, který snižuje krevní tlak a pomáhá v prevenci hypertenze neboli vysokého tlaku.

5. Flavonoidy, které jsou obsaženy v čokoládě, jsou silnými antioxidanty. Pomáhají neutralizovat toxické látky v těle, regenerují a zpevňují cévy.

6. Čokoláda vám zlepší náladu a to v těhotenství, kdy se zmítáte na vlnách rozbouřených hormonů, rozhodně není k zahození. Stimuluje totiž produkci endorfinů, které jsou zodpovědné za to, že se cítíte dobře. Endorfiny jsou známy jako přirozený zabiják starostí a můžete si je do těla vyplavit také fyzickou aktivitou. Nemusíte tedy jíst čokoládu, ale jen si vyrazit na krátkou procházku, a díky endorfinům by se skvělá nálada měla dostavit cobydup.

7. Dalším spouštěčem dobré nálady a jakýmsi antidepresivem je serotonin, i ten je v čokoládě obsažen.

8. Tmavá čokoláda snižuje cholesterol o deset procent a to rozhodně není k zahození.

Tak co říkáte? Na obhajobu malého mlsání to stačí, ne? Samozřejmě že se nemůžete ládovat čokoládou od rána do večera jen proto, abyste měla dobrou náladu, dopřejte si ji jen po kouskách, jako správná gurmánka. Dobrou chuť.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články