Maminka.czVýživa a stravování

Čokoládové mámení: sušenky, horká čokoláda a dort

, Časopis F.O.O.D.
17. 11. 2012
Čokoládové mámení: sušenky, horká čokoláda a dort
Nejpopulárnější sladkost na světě, kterou si málokdo dokáže odepřít. Pokud sáhnete po kvalitní čokoládě s obsahem kakaa minimálně 60 %, není ani důvod si ji sem tam nedopřát. Vyzkoušejte maše tři skvělé recepty.

Čokoládové sušenky

Na asi 25 kusů, příprava: 30 minut

150 g přírodního cukru + 1 balíček vanilkového cukru
120 g másla
200 g hladké mouky
½ lžičky kypřicího prášku do pečiva (vinného kamene)
špetka soli
200 g čokolády, nasekané na kousky

V míse umíchejte máslo s oběma cukry do pěny. Poté přidejte vejce a pořádně promíchejte ručním mixérem. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Suché suroviny vmíchejte do máslové hmoty. Nakonec přidejte nahrubo nasekanou čokoládu. Těsto zpracujte do válečku o průměru 5 cm. Z válečku odkrajujte 0,5 cm široká kolečka (sušenky) a klaďte na plech vyložený pečicím papírem. Pro lepší krájení můžete nechat těsto vychladnout v lednici. Pečte asi 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Horká čokoláda

Na 2 porce, příprava: 10 minut

500 ml plnotučného mléka
120 g vysokoprocentní (alespoň 60%) čokolády
2 lžíce kakaa holandského typu
špetka soli

Mléko se špetkou soli přiveďte téměř k bodu varu. Odstavte a za stálého míchání metličkou rozpusťte na kusy nalámanou čokoládu. Přidejte kakao. Nechte asi minutu odstát. Před podáváním znovu pořádně promíchejte metličkou, můžete také prošlehat ručním mixérem.

Tip: Část plnotučného mléka v horké čokoládě můžete nahradit smetanou, popřípadě mandlovým mlékem.

Čokoládový koláč

Na 8 řezů, příprava: 40 minut

300 g kvalitní vysokoprocentní čokolády (70%–85%)
3 vejce
50 ml rozpuštěného másla
150 g přírodního cukru
75 g polohrubé mouky
1 lžíce kakaa holandského typu
½ lžičky kypřicího prášku do pečiva (vinného kamene)
špetka soli
máslo + hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Nalámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vzniklou hladkou hmotu nechte vychladnout. V míse vyšlehejte vejce, přidejte rozpuštěné máslo, cukr a vše umíchejte dohladka. V jiné míse spolu smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli. Sypkou směs přidejte k tekutému základu, pomalu přidávejte vychladlou tekutou čokoládu. Vše pořádně promíchejte a vlijte do vymazané a vysypané formy (nejlépe otevíratelná dortová forma o průměru asi 23 cm). Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Koláč je upečený, když střed na omak pruží a uvnitř je lehce tekutý.


Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Předplatné časopisu Maminka
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Hořká čokoláda, Hrubá mouka, Horko, Horká čokoláda, Dort, Čokoláda, Dortová forma, Čokoládový koláč, Sušenky

Mohlo by vás zajímat
Proč pořád tak zlobí? Možná za to můžete vy! Ovládejte se
Marika Šoposká: Těhotenství bez komplikací není samozřejmost, už to vím!
Nejčastější mateřské hříchy: Tímhle brzdíte vývoj dítěte a možná to nevíte
Aleš Háma: Nerad kluky trestám a řvu na ně. Manželka je přísnější
Po narození syna se můj obdiv k Táně prohloubil, říká Vojtěch Dyk
Doma beránci, ve školce vlci. A mohla jsem za to já, perfektní matka!
Řeč těla při spánku: Na zádech spí králové, schoulení jsou mamánci
Jsem v tom? Jak poznáte, že jste těhotná, i bez testu
Nejsmutnější příběh! Miminko žilo jen sedmnáct minut. Z fotek až mrazí

Horoskopy

Blíženci Připravte se na pohodovou neděli, kterou si nenecháte zkazit ani nabroušeným protějškem. Jeho nálady…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Romana, Odon, Odolen





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu