[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Na asi 25 kusů, příprava: 30 minut
150 g přírodního cukru + 1 balíček vanilkového cukru120 g másla200 g hladké mouky½ lžičky kypřicího prášku do pečiva (vinného kamene)špetka soli200 g čokolády, nasekané na kousky
V míse umíchejte máslo s oběma cukry do pěny. Poté přidejte vejce a pořádně promíchejte ručním mixérem. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Suché suroviny vmíchejte do máslové hmoty. Nakonec přidejte nahrubo nasekanou čokoládu. Těsto zpracujte do válečku o průměru 5 cm. Z válečku odkrajujte 0,5 cm široká kolečka (sušenky) a klaďte na plech vyložený pečicím papírem. Pro lepší krájení můžete nechat těsto vychladnout v lednici. Pečte asi 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Na 2 porce, příprava: 10 minut
500 ml plnotučného mléka120 g vysokoprocentní (alespoň 60%) čokolády2 lžíce kakaa holandského typušpetka soli
Mléko se špetkou soli přiveďte téměř k bodu varu. Odstavte a za stálého míchání metličkou rozpusťte na kusy nalámanou čokoládu. Přidejte kakao. Nechte asi minutu odstát. Před podáváním znovu pořádně promíchejte metličkou, můžete také prošlehat ručním mixérem.
Tip: Část plnotučného mléka v horké čokoládě můžete nahradit smetanou, popřípadě mandlovým mlékem.
Na 8 řezů, příprava: 40 minut
300 g kvalitní vysokoprocentní čokolády (70%–85%)3 vejce50 ml rozpuštěného másla150 g přírodního cukru75 g polohrubé mouky1 lžíce kakaa holandského typu½ lžičky kypřicího prášku do pečiva (vinného kamene)špetka solimáslo + hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Nalámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vzniklou hladkou hmotu nechte vychladnout. V míse vyšlehejte vejce, přidejte rozpuštěné máslo, cukr a vše umíchejte dohladka. V jiné míse spolu smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli. Sypkou směs přidejte k tekutému základu, pomalu přidávejte vychladlou tekutou čokoládu. Vše pořádně promíchejte a vlijte do vymazané a vysypané formy (nejlépe otevíratelná dortová forma o průměru asi 23 cm). Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Koláč je upečený, když střed na omak pruží a uvnitř je lehce tekutý.