Maminka.czPředškolák

Čokoládový dort snů - přípravíte ho překvapivě snadno

Jitka Rákosníková 11.  5.  2013
Čokoládový dort snů - přípravíte ho překvapivě snadno
Šťavnatý, vláčný, efektní, luxusní a přitom nijak obtížný na přípravu. Takový úžasný výtvor si jistě zaslouží mnoho nadšených epitet. Ale nenechte si o něm jen zdát - tady je návod na přípravu krok za krokem!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na první pohled se to nezdá, ale tenhle dort je zosobněním krásy a jednoduchosti. Základní těsto, kvalitní smetana nebo mascarpone, ovoce a pár kvítků. A stylistovy šikovné ruce!

Na 8 řezů, Příprava : 1 hodina

330 g másla pokojové teploty, 2 a 1/2 hrnku krupicového cukru, vanilka, 4 velká vejce, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku silné kávy, 1 hrnek toho nejlepšího kakaa, 2 a 3/4 hrnku hladké mouky, 1 lžička sody, 1/2 lžičky soli, čokoládová poleva na náplň tvaroh, mascarpone, krupicový cukr, maliny, ostružiny a čerstvé fíky

Ani když rezignujete na služby robota, nijak zvlášť se nenadřete. Naopak - tahle práce je radost.

Recept na krtkův dort, který připravíte levou zadní i bez krabice!

1) Do mísy pokrájejte máslo na kostičky a nechte ho změknout na pokojovou teplotu. Přisypte cukr. Vanilkovou tobolku podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte dřeň.

2)Vařečkou nebo elektrickým šlehačem utřete (vyšlehejte) máslo s cukrem do pěny, nakonec do vzniklé hmoty vetřete vanilku. Můžete samozřejmě použít i vanilkový cukr, ale měl by být s pravou vanilkou.

3) Po jednom zatřete vejce. Těsto důkladně třete, aby se každá dávka vajec dobře propojila s těstem - to pak bude krásně hebké.

4) Do směsi másla, cukru a vajec vlijte nejdřív vlažné mléko a těsto promíchejte dohladka.

5) Pak pomalu zatřete kávu. Ta je jistou tajemnou přísadou, která těstu dodá hloubku chuti a zvýrazní jeho „čokoládovost“. Těsto díky přídavku další tekutiny také ještě víc zvláční.

6) Nakonec do základu zamíchejte kvalitní kakaový prášek.

7) Prosejte mouku se sodou a solí a tuto sypkou směs postupně přisypávejte do čokoládovo-máslového základu. Prosátí je důležité, mouka se nakypří a také těsto z ní bude mnohem víc kypré a nadýchané. Nemáte-li klasické síto, použijte na prosátí třeba obyčejný cedník.

8) Dvě dortové formy s odnímatelným dnem dobře vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Ten opět potřete máslem, vysypte kakaem a přebytek vyklepejte. Troubu předehřejte na 165 °C.

9)Těsto rovnoměrně rozlijte do dortových forem. Pečte asi 20 minut, pak pozici forem mezi sebou vyměňte, aby se pekly stejnoměrně, a pečte ještě asi 15 minut. Vyzkoušejte špejlí. Nechte vychladnout a nakonec spojte krémem smíchaným z uvedených surovin, přelijte polevou a ozdobte ovocem.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Časopis F.O.O.D., dort, Čokoládový dort, Čok, Čokoládová poleva, Vlažné mléko, Tajemno, Základní těsto