Maminka.czPředškolák

Čokoládový dort snů - přípravíte ho překvapivě snadno

, Časopis F.O.O.D.
11. 5. 2013
Čokoládový dort snů - přípravíte ho překvapivě snadno
Šťavnatý, vláčný, efektní, luxusní a přitom nijak obtížný na přípravu. Takový úžasný výtvor si jistě zaslouží mnoho nadšených epitet. Ale nenechte si o něm jen zdát - tady je návod na přípravu krok za krokem!

Na první pohled se to nezdá, ale tenhle dort je zosobněním krásy a jednoduchosti. Základní těsto, kvalitní smetana nebo mascarpone, ovoce a pár kvítků. A stylistovy šikovné ruce!

Na 8 řezů, Příprava : 1 hodina

330 g másla pokojové teploty, 2 a 1/2 hrnku krupicového cukru, vanilka, 4 velká vejce, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku silné kávy, 1 hrnek toho nejlepšího kakaa, 2 a 3/4 hrnku hladké mouky, 1 lžička sody, 1/2 lžičky soli, čokoládová poleva na náplň tvaroh, mascarpone, krupicový cukr, maliny, ostružiny a čerstvé fíky

Ani když rezignujete na služby robota, nijak zvlášť se nenadřete. Naopak - tahle práce je radost.

ČTĚTE TAKÉ: Video: Aňa Geislerová s Táňou Vilhelmovou ukázaly těhotenská bříška

1) Do mísy pokrájejte máslo na kostičky a nechte ho změknout na pokojovou teplotu. Přisypte cukr. Vanilkovou tobolku podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte dřeň.

2)Vařečkou nebo elektrickým šlehačem utřete (vyšlehejte) máslo s cukrem do pěny, nakonec do vzniklé hmoty vetřete vanilku. Můžete samozřejmě použít i vanilkový cukr, ale měl by být s pravou vanilkou.

3) Po jednom zatřete vejce. Těsto důkladně třete, aby se každá dávka vajec dobře propojila s těstem - to pak bude krásně hebké.

4) Do směsi másla, cukru a vajec vlijte nejdřív vlažné mléko a těsto promíchejte dohladka.

5) Pak pomalu zatřete kávu. Ta je jistou tajemnou přísadou, která těstu dodá hloubku chuti a zvýrazní jeho „čokoládovost“. Těsto díky přídavku další tekutiny také ještě víc zvláční.

6) Nakonec do základu zamíchejte kvalitní kakaový prášek.

7) Prosejte mouku se sodou a solí a tuto sypkou směs postupně přisypávejte do čokoládovo-máslového základu. Prosátí je důležité, mouka se nakypří a také těsto z ní bude mnohem víc kypré a nadýchané. Nemáte-li klasické síto, použijte na prosátí třeba obyčejný cedník.

8) Dvě dortové formy s odnímatelným dnem dobře vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Ten opět potřete máslem, vysypte kakaem a přebytek vyklepejte. Troubu předehřejte na 165 °C.

9)Těsto rovnoměrně rozlijte do dortových forem. Pečte asi 20 minut, pak pozici forem mezi sebou vyměňte, aby se pekly stejnoměrně, a pečte ještě asi 15 minut. Vyzkoušejte špejlí. Nechte vychladnout a nakonec spojte krémem smíchaným z uvedených surovin, přelijte polevou a ozdobte ovocem.

Témata: Děti, Kojenec, Těhotenství, Porod, Novorozenec, Batole, Předškolák, Školák, Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Tajemno, Čokoládový dort, Vlažné mléko, Čokoládová poleva, Základní těsto, Dort

Mohlo by vás zajímat
Děti, které po narození vypadají jako naštvaní staříci! Nebo filmové hvězdy
Tohle rozhodně musíte zažít před příchodem (prvního) dítěte
Bolest zad v těhotenství? Tyhle rady vám konečně pomohou!
Dojemný příběh: Týraný pes se bojí všech kromě malého chlapce

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu