Maminka.czKoronavirus

Očkování proti covidu u dětí. Kdy začne a v jakém věku vakcínu budou moci dostat?

Simona Procházková 20.  5.  2021
Tlak na vakcínu pro děti neustále roste. Podle některých odborníků jsou totiž právě děti a dospívající potenciálně velkým rizikem, pokud jde o šíření infekce covid-19. A očkování je podle mnohých jedinou cestou, jak je vrátit k normálnímu životu, do škol a kolektivů. Kdy se s vakcinací začne a za jakých podmínek?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na začátku podzimu by lékaři v Česku mohli začít proti onemocnění covid-19 očkovat i děti, prohlásil v minulém týdnu ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Podle jeho slov se aktuálně v souvislosti s očkováním dětí dokončují klinické studie, zaměřené na bezpečnost a účinnost vakcín.

VIDEO: Sedm důvodů dětského pláče. Pomůžeme vám je rozeznat

Děti jako hrozba šíření infekce

Na tom, že vakcinace dětí a mladistvých může být zásadním klíčem ke zvládnutí a potlačení pandemie, se shodují epidemiologové i další odborníci po celém světě. Právě bezpříznakoví jedinci totiž představují obrovské riziko v přenosu nemoci covid-19. Dětské vakcíny ale vyžadují speciální úpravu složení i změny v dávkování. „Jak ukazují data z Izraele, bude nutné proočkovat i dětskou populaci, jinak zkrátka kolektivní imunitu nevytvoříme,“ uvedl epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Od pondělí 17. května se otevřela možnost registrace k očkování proti nemoci covid-19 pro další skupinu, a to lidi od 40 let. Od začátku června by mohla být otevřena registrace pro zbývající věkové skupiny, a to pro všechny od 16 let výše. Na počátku května začala Evropská léková agentura posuzovat žádost společností Pfizer/BioNTech o schválení vakcíny pro děti starší 12 let a podle očekávání by první dávky mohly být k dispozici již právě v průběhu června.

Covid způsobuje u dětí multisystémový zánětlivý syndrom. Stále víc jich končí v nemocnici. Jaké komplikace hrozí?

První vakcíny pro české děti na podzim

Podle slov ministra zdravotnictví Arenbergera je reálné uvažovat o začátku podzimu, kdy by mělo v Česku odstartovat očkování proti covidu u dětí. Neobává se, že by nebyl k dispozici dostatek vakcín, zahájení vakcinace závisí na výsledcích již výše zmíněných klinických studií. „Určitě o tom budeme uvažovat hned, jakmile to bude možné. Není důvod se obávat, že by to nešlo,“ uvedl Arenberger. V tuzemsku využívané vakcíny jsou v současnosti schváleny od 18 let věku, jedinou výjimkou je očkovací látka Pfizer/BioNTech, kterou mohou zájemci dostat už od 16 let.

Kdy přijde řada na předškoláky i kojence?

Společnost Pfizer očekává, že do půl roku bude možné očkovat vakcínou proti koronaviru i ty úplně nejmladší. První výsledky testů pro skupinu dětí ve věku 5–12 let bychom mohli mít k dispozici v červenci, pro mladší děti pak v září letošního roku, potvrdili zástupci firmy. Testování vakcín na dětech už zahájili také další výrobci, kteří dodávají vakcíny do Česka, konkrétně AstraZeneca, Moderna a Johnson & Johnson.

Pfizer i Moderna už testují své očkovací látky dokonce i na kojencích starších 6 měsíců. Vědecká shoda na tom, zda bude skutečně nutné očkovat i takto malé děti, ale zatím neexistuje. Studie, kterou zveřejnila Americká lékařská společnost, ukázala, že kojenci mohou být ochráněni protilátkami z mateřského mléka.

Stres, sociální izolace i alkohol: Karanténa bohužel přála domácímu násilí
COVID-19: Nejnovější průzkum odhalil, že protilátky z očkovaných matek přecházejí na novorozence
Za rok až deset kilo navíc. Děti se nehýbou a tloustnou. Lékaři varují před epidemií obezity

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Děti, Nemoci, Očkování, karanténa, covid, Johnson, Vakcinace, Šíření, BioNTech, Petr Arenberger, Zahájení, PCR, Arenbergera, Izrael, AstraZeneca, Moderna, Pfizer, PCR test, Česká republika, Vakcína, Ministr zdravotnictví, Roman Prymula, Infekce, Zdraví na Heureka.cz

Video