Maminka.czCísařský řez

Cože, císařský řez? Co vás čeká před i po něm a na co se připravit

Erika Pilátová 25.  4.  2017
Často se teď mluví o tom, že je to pohodlnější způsob, jak porodit miminko, a že takových porodů je čím dál víc. Jestli víte, že se císaři nevyhnete, prozradím vám z vlastní zkušenosti, co vás může čekat na sále i doma.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pohodlí? Ani náhodou!

Rodila jsem dvakrát císařským řezem a pokaždé mě zvedne ze židle, když si někde přečtu, že je to vlastně pohodlné. Než jsem měla to štěstí okusit to poprvé před dvanácti lety na vlastní kůži, myslela jsem si totéž. Strašně jsem se bála porodu.

Bála jsem se bolesti, pochybovala jsem o tom, že to zvládnu, děsila se komplikací.
Byla jsem už týden v nemocnici a vypadalo to, že se miminko rozhodlo, že na svět nepůjde.

Video: I císařský řez může být něžný. Podívejte se

Byla jsem opuchlá, připadala si jako slonice, břicho obří, týden po termínu – a nic. Vyvolávání porodu – nic. Je pravda, že jsem se přestala bát a myslela jen na to, aby se už něco stalo! Po dvou dnech mi sestřička mezi řečí řekla: „Tak zítra vás to čeká, že jo?“

Nechápala jsem, jak může vědět, kdy se to stane. A pak mi prozradila, že jdu přece na sál, že budu rodit císařským řezem. Po pravdě se mi ulevilo, že se mi tak trochu plnil sen. Pěkně ve spánku si porodím a je to.

Témata: Video, Porod, Časopis Maminka, Císařský řez, Alma, Rekonvalescence, Chvilka, Holení, Hojení, Celková narkóza, Šťastná novinka, Intenzívní péče, Kýchnutí, Dělání, Procházka, Plačící miminko, Běžící pás, JIP, Alm, Pacientka, Vaš, Vzrůstající počet, Zdravotní problém, Jizva, Ukončení těhotenství