Maminka.czSlavní rodiče

Cristiano a Georgina v slzách: Jedno z novorozených dvojčat nepřežilo! Krutou zkušenost mají za sebou i jiné slavné mámy

Dita Mrázková 19.  4.  2022
Není větší tragédie, než když rodiče přijdou o své dítě. Bolest, kterou asi nic nepřekoná, teď zažívá hvězdný pár Cristiano Ronaldo a jeho partnerka Georgina. Před pár dny se jim narodila dvojčata, přežilo ale bohužel jen jedno z nich. Kdo kromě nich si prošel podobnou ztrátou? A co radí lékařka?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Slavný fotbalista šokoval své fanoušky a v podstatě celý svět prohlášením, které vyrazilo všem dech. On a jeho partnerka přišli před pár dny při porodu o jedno ze dvojčátek. Georgina i malá bojovnice, která přežila, jsou zdravé.

V emotivním příspěvku pár napsal:
"S nejhlubším zármutkem oznamujeme úmrtí našeho chlapečka. Je to ta největší bolest, kterou může každý rodič cítit. Pouze narození naší holčičky nám dává sílu žít tento okamžik s nějakou nadějí a štěstím. Děkujeme lékařům a sestrám za veškerou odbornou péči a podporu. Všichni jsme touto ztrátou zdrceni a laskavě žádáme o soukromí v této velmi obtížné době. Náš chlapečku, ty jsi náš anděl. Navždy tě budeme milovat. Cristiano Ronaldo & Georgina Rodriguez."

Zpráva přišla jen několik týdnů poté, co Georgina zveřejnila dojemnou poctu svému muži a potažmo celé své rodině: "Každý den po vašem boku je šťastný a zvláštní. – Milujeme tě donekonečna. Moc děkuji nejlepšímu tátovi na světě."

VIDEO: Miss Natálie Kočendová prožila bolestnou zkušenost se ztrátou miminka

Zkušenost se ztrátou dítěte je nepřenositelná. Nesejde na tom, jestli je to první miminko nebo máte dětí kopu stejně jako Georgina a Ronaldo. A krutá spravedlnost samozřejmě neřeší ani to, jak pohádkový nebo obyčejný život žijete. I slavný pár prožije tu samou bolest stejně jako jakýkoliv jiný rodič. Bolestnou zkušenost má za sebou více slavných.

Patří k nim třeba i dnes trojnásobná maminka – zpěvačka Beyoncé. Ta potratila své první dítě, chlapce. "Slyšela jsem tlukot jeho srdce, což byla ta nejkrásnější hudba. Jenže na jednom z vyšetření už nebyl slyšet srdeční tep. Byl to největší smutek, který jsem v životě zažila," nechala se slyšet v roce 2013, kdy se k potratu přiznala. Dnes jí pomáhají zahnat smutek dcera Blue Ivy a dvojčata Rumi a Sir.

Georgina Rodriguez: Osudová láska Cristiana Ronalda brzy porodí dvojčata. Její příběh Popelky sledují miliony lidí

Mezi českými osobnostmi, které přišly o dítě, je i zpěvačka Lucie Vondráčková. Ta se s tehdejším manželem Tomášem těšila po synovi Matyášovi na dceru Elišku. V 6. měsíci ale potratila. „Ráda bych vzkázala všem budoucím maminkám: To, že máte pozitivní těhotenský test, ještě neznamená, že vše dopadne, jak má... Proto ani já nehlásala svá těhotenství do světa,“ svěřila se zpěvačka v jednom rozhovoru. Radost do rodiny jim přinesl až druhorozený syn Adam. Manželství se ale nakonec rozpadlo. 

Nedávno potratila i finalistka České Miss Natálie Kočendová. Ta se s partnerem těšila na své první dítě, jenže i ona potratila. Bezprostředně po potratu sdílela na Instagramu společnou fotografii. „Fotku s mým chlapečkem jsem zveřejnila hlavně z toho důvodu, že jsem sdílela na sociálních sítích i svou radost z těhotenství. Abych se vyhnula gratulacím, které mi chodily i po porodu. Zveřejnila jsem to i kvůli ženám, které si prošly podobnou opravdu nelehkou situací. I přes svou neskutečnou bolest, kterou momentálně zažívám, se ženám snažím být oporou a povídám si s nimi o tom. Myslím, že ta bolest nezmizí nikdy," svěřila se na sociální síti Natálie.

 

lékařka: žena potřebuje třeba jen plakat a být vyslyšena.

 

Jak se chovat k ženě, která potratila? Přinášíme vyjádření MUDr. Magdaleny Danielové, neuroložky se zaměřením na dětský spánek, podporu rodin, práci s emocemi a traumaty.

"Ztráta dítěte, ať už narozeného nebo následkem potratu, zasáhne každou ženu. Je to šoková a traumatizující situace, se kterou se musí rodina nějak vyrovnat. Okolí často neví, jak se k těmto lidem, především tedy matkám, chovat. Osobně doporučuji držet se hesla 'méně je někdy více'. Tedy nesnažit se zahltit ženu radami. Je ve fázi šoku a nepojme to. Největší pomocí je být u ní pro případ potřeby, nabídnout pomoc s čímkoliv. Nechat ji, až o tom bude chtít začít sama mluvit, nevyptávat se. V akutní fázi často žena potřebuje jen plakat a být vyslyšena. Rozhodně nejsou žádoucí věty typu: 'Budeš mít další, jsi mladá.' Nebo: 'Zkus zapomenout.' Samozřejmostí je pochopitelně psychoterapie, která by měla následovat."  


Kde vyhledat pomoc?

Pokud máte podobnou zkušenost, není dobré utápět se ve smutku osamocení. Pro rodiče, kteří přišli o dítě, je u nás několik organizací, které se snaží poskytnout pomoc. Jednou z nich je spolek Dlouhá cesta. Založily ho dvě maminky Martina a Bibiana, jejichž děti prohrály boj s rakovinou. Nabízí bezplatnou podporu a pomoc v nejtěžších chvílích každého rodiče. www.dlouhacesta.cz

Další užitečné odkazy:

https://www.prazdnakolebka.cz/uvod
https://www.perinatalniztrata.cz/
https://www.dlouhacesta.cz/uvod
https://ditevsrdci.cz/cz

Témata: Děti, Porod, Slavní rodiče, Rodina, Rodina a vztahy, Slavní tatínci, Životy slavných, Instagram, Syn, Dvojčata, Dcera, Rodiče, zpěvačka, Poradna pro rodiče a děti, Lucie Vondráčková, Smrt dítěte, pomoc, Bolest, Potrat, Samovolný potrat, Beyoncé, Cristiano Ronaldo, Miss, Georgina, Eliška