Maminka.czZdraví

Crohnova nemoc: Jak komplikuje život a opravdu je jednou z příčin neplodnosti?

Simona Procházková 21.  1.  2021
Chronický zánět střev je velmi nepříjemnou a celoživotní nemocí, která se dosud nedá zcela vyléčit. Jak poznáte, že se možná týká i vás? Jaké zdravotní problémy způsobuje, jak se léčí a může být příčinou, proč se vám nedaří otěhotnět? Vše se dozvíte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jde o chronické zánětlivé onemocnění nejčastěji střev, může se ale projevit v jakékoli části trávicího ústrojí. Obvykle postihne oblast spojení tlustého a tenkého střeva. Mezi hlavní příznaky patří nevysvětlitelné hubnutí, chronické bolesti břicha a podbřišku, celková únava nebo průjmy.

Jak se nemoc projevuje?

Jednoznačná příčina Crohnovy choroby není dosud zcela jasná, zásadní roli ale hraje dědičnost, rozvoj nemoci ale podporují některé další faktory jako dlouhodobý stres, kouření a nezdravý životní styl či strava bohatá na bílý cukr a bílou mouku. Jde o autoimunitní onemocnění, což znamená, že organismus útočí na vlastní tkáně, jako by byly cizí, a vyrábí proti nim protilátky. I když to může být překvapující, podle lékařů se za negativní faktor považuje rovněž přehnaná hygiena. Pokud totiž organismus přijde během života, a zejména v nízkém věku, do styku jen s malým množstvím bakterií a jiných patogenů, může se stát, že nebude později umět správně reagovat na vznikající zánětlivé procesy. Nemoc bývá nejčastěji diagnostikována u mladých lidí mezi 25 a 35 lety, objevit se ale může prakticky v jakékoli fázi života.

Nemocná štítná žláza? Hrozí deprese, vysoký tlak, problémy se srdcem i neplodnost!

 Příznaky Crohnovy nemoci

  • dlouhodobější bolesti břicha a podbřišku
  • křeče většinou na pravé straně podbřišku
  • nechutenství, nevolnosti až zvracení
  • únava a ztráta energie
  • horečka
  • bolesti kloubů (nejčastěji kolenních)
  • ztráta hmotnosti
  • trhliny, abscesy a zánětlivé změny na kůži

Crohnova choroba a (ne)plodnost

Dříve byl rozšířen názor, že tato autoimunitní nemoc negativně ovlivňuje schopnost počít potomka a otěhotnět je pro ženu hodně komplikované. Pravda je taková, že v současné době neexistují žádné jednoznačné důkazy, že by neaktivní Crohnova choroba nepříznivě ovlivňovala plodnost žen. Negativní vliv na schopnost otěhotnět nemají obvykle ani léky užívané k léčbě střevních zánětů. Platí ale několik zásad.

Endometrióza: Nemoc, která způsobuje bolesti, silnou menstruaci i neplodnost! Netýká se i vás?

Otěhotnění je třeba plánovat!

Pokud chcete miminko a trpíte Crohnovou nemocí, je důležité početí plánovat a předem konzultovat jak se svým gynekologem, tak ošetřujícím gastroenterologem. Ten posoudí aktuální stav nemoci a může vám upravit terapii. Někdy může být skutečně plodnost snížena, a to zejména kvůli zánětům v malé pánvi, které způsobují srůsty u vaječníků a vejcovodů. Střevní záněty vytváří v dutině břišní prostředí, které může otěhotnění znesnadňovat, a existuje i vyšší riziko mimoděložního těhotenství. Ženy s Crohnovou chorobu by proto měly ideálně plánovat početí na dobu, kdy je jejich nemoc v klidovém stavu. Početí v klidové fázi obvykle znamená, že tak proběhne i celé těhotenství. Horší situace nastává ve chvíli, kdy žena otěhotní v době aktivního zánětu (vzplanutí nemoci). Nemoc je pak velkou zátěží pro nastávající maminku i plod. Zánět střevní sliznice totiž omezuje vstřebávání potřebných živin a miminko může trpět podvýživou. Důsledkem může být samovolný potrat, úmrtí plodu či předčasný porod.

Jak poznáte, že máte Crohnovu nemoc?

Pokud na sobě pozorujete některé z výše uvedených symptomů, je určitě na místě obrátit se na praktického lékaře, který vás odešle za specialistou. Pro stanovení jednoznačné diagnózy je zapotřebí celá řada vyšetření. Po vyšetření pohmatem vás nejspíš čeká odběr krve pro laboratorní testy, které by měly odhalit možné zánětlivé procesy a změny. Při vyšetření ultrazvukem (sonografie) je možné zjistit zesílení střevní stěny, což bývá rovněž důkazem pro Crohnovu chorobu. Dále je potřeba provést endoskopické vyšetření střev (kolonoskopii), při kterém může lékař současně odebrat vzorek tkáně pro laboratorní otestování, aby zjistil změny tkáně charakteristické pro Crohnovu chorobu.

Na věku nezáleží, otěhotním i ve 40! Jaké jsou další největší mýty o neplodnosti?

Jak se Crohnova choroba léčí?

Jelikož jde o chronické autoimunitní onemocnění, není choroba dosud zcela vyléčitelná. Cílem léčby je odstranit u nemocného co nejvíce obtíží, prodloužit dobu mezi aktivními fázemi a celkově snížit jejich počet. Během aktivní fáze nemoci se podávají především protizánětlivé léky (zejména kortizon). Podle intenzity a stavu zánětu vám lékař může naordinovat preparáty s obsahem kortizonu lokálně (místně) nebo ty, které působí v celém těle. Kromě toho se pro zmírnění symptomů užívají léky na tišení bolesti a křečí. Mezi moderní léčebné postupy patří tzv. biologická léčba, která je i u nás v poslední době stále dostupnější.

Co můžete udělat sami?

Zásadní je zdravý životní styl a úprava jídelníčku, který by měl být bohatý na veškeré vitaminy, minerály a stopové prvky, zejména pak vitaminy D, A a B, dále selen, zinek , omega-3 mastné kyseliny. Bylo zjištěno, že nedostatek vitaminu A přímo souvisí se závažností choroby, jelikož je důležitý pro imunitní systém a obranu proti infekcím. Kromě toho jej tělo potřebuje pro růst a opravy sliznic, jako jsou např. sliznice střeva postižené Crohnovou chorobou. Omega-3 mastné kyseliny působí pozitivně na imunitní systém a silně brání rozvoji zánětu. Kromě toho je jim přisuzováno, že mohou prodloužit dobu remise mezi jednotlivými atakami nemoci. Jak si můžete pomoci sami, abyste se cítili co nejlépe?

  • Vyhněte se v jídelníčku veškerým umělým přísadám (konzervanty, umělá sladidla, barviva…).
  • Jezte pomalu, dejte si na čas a každé sousto dlouho žvýkejte.
  • Dbejte v každodenním jídelníčku na dostatečný příjem vlákniny.
  • Každý den vypijte aspoň dva litry čisté neperlivé vody, případně neslazeného ovocného čaje.
  • Maximálně ve stravě eliminujte bílou mouku a rafinovaný cukr.
  • Hodně postižených Crohnovou nemocí trpí zároveň intolerancí laktózy, v tom případě se zcela vzdejte mléčných výrobků.
  • V kuchyni používejte rostlinné oleje, jako je řepkový, slunečnicový, dýňový nebo lněný.
  • Pravidelně se hýbejte, jakýkoli pohyb podporuje imunitní systém a působí protizánětlivě.
  • Nekuřte a omezte alkohol.
  • Dopřejte tělu kvalitní odpočinek a čas na regeneraci, dostatečně spěte.
Vždyť jsem zdravá! Pět nejčastějších důvodů, proč nemůžete otěhotnět!
Celiakie: Celoživotní nemoc, které nelze předejít. Naučte své dítě, jak žít bez lepku
Témata: Zdraví, Imunita, Nemoci, Neplodnost a IVF, Nemoc, Plodnost, bezlepková dieta, Hormonální léčba, Střevo, Crohnova choroba, Nemo, Sousto, Zánět, Podbřišek, Živo, Bolest, Imunitní systém, Jed, Lékař, Úprava, Zdraví na Heureka.cz