Maminka.czZdraví

K čemu je CRP test a co všechno umí odhalit? Rychle ukáže, zda dítě potřebuje antibiotika!

Simona Procházková 13.  11.  2023
Virová, nebo bakteriální infekce? Nasadit antibiotika, nebo ne? Jednoduchý a rychlý test a pár kapek krve pomohou rozhodnout během chvilky. Víte, co znamená zkratka CRP a jak a kdy se vyšetření provádí a co všechno může odhalit? Vše se dozvíte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jednoduchou a rychlou metodou, jak poznat, zda v organismu řádí virová, či bakteriální infekce, je takzvaný CRP test. K diagnóze přitom stačí pár kapek krve z prstu.

Test vychází z toho, že nejčastějšími původci infekčních onemocnění jsou viry nebo bakterie. Jestli ale nemoc způsobil vir, nebo bakterie, nemusí být hned zřejmé, jelikož příznaky nákazy mohou být v některých případech velmi podobné. 

VIDEO: Podcast Maminka: Antibiotika a děti. Kdy je skutečně potřebují?

Test CRP ukáže, zda je potřeba léčba antibiotiky

„Využití CRP testu je důležité především k rozpoznání, zda je konkrétní nemoc bakteriálního původu a vyžaduje léčbu antibiotiky, či zda se jedná spíše o virové onemocnění, u kterého antibiotika nezabírají. Čím vyšší hodnota, tím vyšší pravděpodobnost bakteriálního zánětu. CRP reaguje rychle, proto je vhodné používat tuto metodu právě v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost jako jednu z možností tzv. rychlé diagnostiky. Přístroj má lékař v ordinaci a během několika minut zná výsledek. Stačí k tomu kapka krve získaná píchnutím do prstíčku dítěte,“ vysvětluje pediatrička MUDr. Alena Šebková.

Mami, bolí mě v krku! Jak poznáte angínu? A pomůžou vždy antibiotika?

Výsledek víte už za pár minut

Podání antibiotik je u některých onemocnění nevyhnutelné a jejich včasné nasazení malému i velkému pacientovi velmi uleví, eliminuje výskyt dalších komplikací, a v některých případech dokonce zachrání život. Nicméně podá-li lékař antibiotika neuváženě, například je-li onemocnění virového původu, udělají antibiotika malému pacientovi spíše medvědí službu.

K modernímu vybavení ordinace většiny pediatrů však dnes naštěstí patří i malý přístroj, který dokáže během několika minut a z několika kapiček krve s velkou pravděpodobností určit, zda se u daného pacienta jedná o bakteriální, nebo virovou infekci. Naměřený údaj lékaři po zvážení dalších symptomů velmi usnadní rozhodnutí, zda pacienta léčit antibiotiky, či ne. Přístroj měří hladinu C-reaktivního proteinu v krvi (CRP).

Bakterie, nebo viry? Hodnoty CRP napovědí

Hodnota CRP 6–30 mg/l odpovídá spíše virové infekci.
Hodnota CRP větší než 30 mg/l indikuje bakteriální infekci.

Z nemocnic do ordinací pediatrů a praktických lékařů

„Měření koncentrační hladiny C-reaktivního proteinu pomáhá při rozlišení bakteriální a virové infekce. Běžná koncentrace CRP v séru zdravých jedinců je nízká. Při bakteriální infekci se výrazně zvýší během 6–12 hodin. Ve většině případů platí, že zvýšené koncentrace CRP jsou typické pro bakteriální onemocnění na rozdíl od virového, při němž koncentrace CRP zůstává v normálním rozmezí,“ uvádí praktický lékař Štěpán Lukeš.

C-reaktivní protein (CRP) je velmi citlivý ukazatel zánětu, sledování jeho hladiny v krvi pomáhá v medicínské praxi již mnoho let (sledování efektivity léčby závažných onemocnění, sledování pacienta po některých operacích apod.). Do ordinací pediatrů a praktických lékařů se testování pomocí analýzy C-reaktivního proteinu dostalo až díky příručnímu fotometru, který pacientovi zjistí hladinu CRP v krvi během několika minut.

Testování CRP naznačí, zda opravdu nasadit antibiotika

Jak CRP test probíhá? 

Lékař, jenž má přístroj v ordinaci, obvykle poprosí sestru, aby malému pacientovi odebrala několik kapek krve – batolatům a starším dětem nejčastěji z konečku prstu, malým kojencům spíše z patičky. Některé sestry vše zvládnou tak, že to pacient ani nepostřehne.

„Zatímco si se mnou lékař povídal, hrála sestřička s dcerkou Vařila myšička kašičku – a najednou koukám, že cosi podává lékaři a chválí malou,“ popisuje testování paní Alena. Sestra během hry píchla děvčátko do konečku prstu a pipetkou nabrala několik kapek krve. Ty se pak opakovaně spojí s činidlem, vloží se do přístroje a během několika minut lékař ví, zda léčbu podpořit antibiotiky, nebo zda nejsou potřeba.

Časté používání antibiotik má vliv na vznik alergií, myslí si vědci

Důležité vyšetření u kojenců

Toto vyšetření je velmi důležité například u kojenců, protože příznaky nemocí se v tomto období liší od příznaků u větších dětí, nejsou často příliš typické. „Například zánět ledvin, který není u kojenců neobvyklý, se může projevit pouze horečkou, a pokud se nedaří odebrat moč (což není u kojenců vždy jednoduché), je CRP test výborným pomocníkem pro včasné zahájení léčby. Vedle CRP jsou samozřejmě i další parametry signalizující zánět, infekci potřebné ke stanovení diagnózy, jde např. o krevní obraz. Jejich využití, a tedy žilní náběr krve závisí na příznacích,“ uvádí MUDr. Šebková.

Za jakých podmínek je CRP test hrazen pojišťovnou?

  • Řada praktických lékařů, hlavně dětských, využívá možnost provádět stanovení CRP přímo ve své ordinaci, tzv. v režimu POCT (Point of Care Testing). Výhodou POCT vyšetření je rychlost výsledků, a tím pádem zefektivnění diagnostického procesu u akutních potíží.
  • Takové vyšetření ale neprovádí automaticky každý praktický lékař. Pojišťovna příslušné výkony lékaři nasmlouvá a následně hradí jen při splnění stanovených podmínek.
  • Lékař, který nemá příslušné výkony uvedené ve smlouvě s pojišťovnou, zajistí v případě potřeby pacientovi vyšetření CRP v laboratorním režimu, tj. odesláním vzorku krve do laboratoře. Toto vyšetření CRP v externí laboratoři je samozřejmě také hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.
  • V případě, že je vyšetření CRP předepsáno (indikováno) lékařem, zdravotní pojišťovna ho hradí a pacient za něj nic neplatí (ani nepřiplácí). Platí to jak v případě, kdy je CRP test proveden přímo lékařem v jeho ordinaci, tak v externí laboratoři.
  • Lékař po pacientovi může požadovat platbu pouze v případě, že k vyšetření CRP neshledává žádný zdravotní důvod, tedy zdravotní indikaci, a vyšetření je provedeno jen na žádost pacienta.

Jak se výsledky CRP testu hodnotí? 

Paní Alena se dozvěděla, že hodnota CRP se u její dcery pohybuje okolo 8 jednotek. Lékař holčičku vyšetřil a konstatoval, že jde s velkou pravděpodobností o virózu a antibiotika zatím rozhodně nasazovat nebude.

  • Pohybuje-li se výsledek testu do 8–10 jednotek, nejedná se s velkou pravděpodobností o bakteriální infekci. (CRP lehce zvýšené nad tyto hodnoty však mívají zdraví kuřáci, těhotné ženy, sportovci po velké fyzické zátěži, osoby s vysokoproteinovou dietou a pacienti s diabetem a depresemi.)

  • Rozmezí hodnot 8–30 jednotek (některé zdroje uvádí do 35 až 38) je označováno jako tzv. šedá zóna, kdy nelze jednoznačně odlišit původce choroby. Jsou-li naměřeny hodnoty v rozmezí této zóny, přiklání se pediatři po zvážení dalších symptomů spíše k virovému původu infekce.

  • Hodnoty na displeji, které se nachází za tzv. šedou zónou, obvykle znamenají, že malého pacienta léčba pomocí antibiotik nemine. (Nejvyšší hodnoty C-reaktivního proteinu dosahují až 300 mg/l a bývají vyvolávány těžkými bakteriálními infekcemi, např. bakteriální meningitidou.)

CRP – co to znamená?

CRP neboli C-reaktivní protein je bílkovina tvořená v játrech, která rychle narůstá v případě zánětlivých procesů. Zánět nemusí způsobit jen bakterie,  hodnota CRP stoupá při nádorových onemocněních nebo autoimunitních chorobách.

Většina dětských praktických lékařů provádí test CRP zdarma, v lékárně si můžete koupit i domácí CRP test. Jeho cena se pohybuje od 200 do 300 korun.

(Použitá literatura: Klinická příručka, Orion Diagnostica)

Spálová angína postihuje zejména předškoláky. Jak ji poznáte a proč jsou potřeba antibiotika?
Témata: Zdraví, Děti, Miminko, Děti a nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Kašel, sportovci, Onemocnění, Bakteriální infekce, Příručka, Protein, Šedá zóna, Šebková, Literatura, Kapka, Levi, Krev, Bakterie, Vir, C-reaktivní protein, POCTA, Dorost, Lékař, Praktický lékař, Zdraví na Heureka.cz