Maminka.czTěhotenství

Čtenářky vzpomínají: Mé nejšílenější těhotenské chutě

Martina Machová 16.  5.  2016
Klára zbožňovala grepy a celaskon, Simona tajně chroupala živočišné uhlí, Eva pořádala řízkové orgie – a jaké neobvyklé chutě jste v těhotenství měly vy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

K prvním a nejčastějším příznakům těhotenství patří nejen ranní nevolnosti, nezvladatelný„vlčí hlad“, ale i neobvyklé chutě. Jídla, která vás doposavad nechávala chladnými, vás ze dne na den přivádějí do extáze a naopak.

Názory odborné veřejnosti na příčinu změny chutí a vnímání vůní v těhotenství se různí. Pokud bychom se přiklonili k tomu, že tělo si přirozeně říká o to, co potřebuje, dávalo by to smysl snad jen při zvýšené chuti například na droždí (vitamíny B), určité druhy ovoce a zeleniny (vitamíny, minerály a další cenné bioaktivní látky), tvaroh či dokonce omítku (vápník) – ale co by nastávající mamince chybělo při neodolatelném apetitu na hermelínový chlebíček s tunou majonézy, mastnou klobásu či „čínskou“ polévku? Že by tělo postrádalo salmonelu, majonézu, glutamát, drůbeží separát, či umělá dochucovadla a barviva?

Nevyzpytatelné těhotenské chutě. Aneb neohrožujte stravou své miminko

Anketa!

Řízková vánice

(Eva (27 let, knihovnice, 1 dítě)

Uf, ani se neptejte, jen si na sebe vzpomenu a je mi špatně! Snědla jsem snad tunu jako papír tenoučkých řízků. Byla jsem schopná si je smažit v půlnoci a pořádat, jak říkal manžel, řízkové orgie. Řízková posedlost mě neopustila až do konce těhotenství. Jen se k řízkům přidala ještě chuť na kysané zelí.

Manžel na tohle období strašně rád vzpomíná, já totiž maso moc nemusím a normálně skoro nesmažím, snažím se jíst hodně zdravě, a tak si manžel moje těhotenství opravdu užíval! Když nyní cítím řízky, vždy si vzpomenu, jak jsem čekala Jendu.

Tajný doping – živočišné uhlí a droždí!

Simča (60 let, účetní, 2 děti, 1 vnouče)

Už je to sice 40 let, ale některé věci opravdu nezapomenete! Při prvním těhotenství vše probíhalo úplně normálně; lehčí nevolnosti, sem tam nějaká kyselá okurka, zavináč na to pohár se šlehačkou… V druhém těhotenství jsem žádné podobně standardní chutě, ba ani nevolnosti neměla. Zato jsem spořádala horu krájeného droždí (tehdy chutnalo jinak, krájelo se z velké kostky a balilo do papíru) a také jsem měla neodolatelnou chuť na uhlí.

Ne že bych ho chtěla chroupat, ale alespoň olizovat, ale bála jsem se. A tak jsem potají cucala živočišné uhlí. Normálně jsem ho schovávala různě po kapsách, v takových těch těhotenských lacláčích jsem ho nosila v kapsičce na prsou jako krtek.

38 kg navrch

Zora (31 let, učitelka ve školce, 1 dítě)

Mé těhotenské chutě byly naprosto jednoduché, ale v konečném důsledku šíleně těžké. Přibrala jsem totiž 38 kg! A to jsem bývalá gymnastka s útlou a drobnou postavou. Vypadala jsem jako sněhová koule. Normálně mi jídlo nic moc neříká, občas si až odpoledne vzpomenu, že jsem vlastně ještě nejedla, ale v těhotenství mi chutnalo naprosto všechno v gigantických porcích!

Těhotenstvím jsem se doslova „prožrala“! Dokázala jsem zkonzumovat neuvěřitelné porce, přítel se mi smál a říkal mi Američanko. Prý kdyby o mně natočili dokument, byl by to trhák. Můj obrovský apetit zmizel jako mávnutím kouzelného proutku, vytratil se hned v porodnici. Rok kojení mě pak připravil o 30 kg.

Grepy a celaskon

Klára (33 let, grafička, dvojčata)

Bylo mi špatně snad celé těhotenství, všechna vařená jídla mi páchla, nemohla jsem chodit kolem restaurací a dokonce ani školní jídelny, když se vařil oběd. Zvedal se mi žaludek – brrr. Dokonce mi odporně páchla i naše poctivě mytá lednice. Jediné do čeho jsem byla šílená, byly grapefruity, grapefruitové džusy, prostě vše s příchutí grapefruitů. A pak jsem také milovala chuť celaskonu. Vtipné je, že grapefruit normálně nepozřu.

Co dítě, to „delikatesa“

Marta (38 let, v domácnosti, 3 děti)

S dětmi a manželem žijeme na malém statku. Máme domácí vejce, mléko, sýry, zeleninu i ovoce, peču pravidelně chleba, vyrábím těstoviny, maso máme vlastní, ale jíme ho málo. Každé mé dítě by mohlo mít v erbu nějakou specialitu, kterou jsem si nebyla líná uvařit klidně v noci.

Šimon by měl v erbu domácí paštiku s provensálskými bylinkami, na Matouškově erbu by byla mísa krupičné kaše se skořicí a meruňkový kompot a poslední Johanka by měla ve znaku máslo. Ano, máslo! Jedla jsem ho nejen na chlebu, ale dloubala jsem ho z hroudy i mrkví, řapíkatým celerem, plátky kedlubny (abych nebyla jako koule).

Pica syndrom, aneb když chutná hlína čí písek

Máte-li neodolatelnou chuť na nezvyklé, nepoživatelné nebo dokonce odporné látky (hlína, písek, omítka, mýdlo, papír apod.), vězte, že s největší pravděpodobností trpíte tzv. pica syndromem. Ten postihuje nejen nastávající maminky, ale i malé promile běžné populace včetně malých dětí. Jeho příčina je neznámá. Takové chutě mohou v mnoha případech pochopitelně nebezpečné, proto je vhodné, tyto chuťové preference konzultovat s lékařem. Pica syndrom je někdy dávaný do souvislosti s chudokrevností.

Pica syndrom aneb Nejkurióznější těhotenské chutě

Zpříjemněte si vaše těhotenství soutěží o výbavičku za 42 000,- Kč. Vyhrát můžete kočárek, autosedačku a spoustu dalších praktických věcí pro vás i vaše miminko.  

Více informací najdete na: www.feedobriskoroku.cz 

 

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Výživa a stravování, Chuť, VZP, těhotenské chutě, Chlebíček, Kyselá okurka, Grafička, Feedo, Separát, Hermelín, Simča, Ranní nevolnost, Kysané zelí, Krtek, Řapíkatý celer, Okurka, Živočišné uhlí, Trhák, Zora, Delikatesa, Extáze, Vnouče, Johanka, Zdraví na Heureka.cz