Maminka.czTipy na čtení

Čtete doma rádi? Tady je 12 skvělých novinek!

redakceRadka Wallerová 16.  3.  2021
Jak jste na tom teď se čtením? Stíháte ho víc než v době před pandemií, nebo spíše naopak? Pak jste možná nenarazili na knihu, která by vás dostatečně zaujala. Tituly z letošního jarního Velkého knižního čtvrtku by to mohly změnit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Exkluzivní „velkočtvrteční“ kolekce je plná novinek známých autorů, strhujících reálných i fiktivních příběhů, mimořádně podnětného čtení z různých oborů lidské činnosti a zasvěcených pohledů do historie lidstva. Nechybí ani vyloženě dětská knížka, tentokrát je to půvabný titul se všeříkajícím názvem Mazej ven! 

Pohádky na dobrou noc: Čtete je dětem? Tady jsou důvody, proč byste to měli dělat

 „Fascinující kniha… Pokud máte děti, všeho nechte a kupte si ji,“ napsal britský deník The Times o díle přední světové kyberpsycholožky Mary Aiken Nebezpečný efekt.

Zabývá se nejrůznějšími aspekty internetu, digitálních médií a sociálních sítí, jejich vlivem na člověka a jeho jednání, a to včetně překvapujících statistik a údajů, které ilustruje skutečnými alarmujícími případy.

Naopak s velmi optimistickou, motivující výzvou oslovuje čtenáře autorka několika řemeslných knih pro děti Catherine Ard ve své novince Mazej ven! Kniha pro malé objevitele.

Moderní verze zálesácké příručky do města i na venkov je napsaná na míru dětem 21. století. Dost bylo sezení doma, venku je toho tolik k objevování!

Oceňovaný autor bestsellerů Jozef Karika nechává postavy svého nového mysteriózního thrilleru Smršť zažívat tu nejhorší noční můru. Další úspěšná autorka Bianca Bellová v povídkové sbírce Tyhle fragmenty zachycuje výseky jednotlivých životních příběhů, v nichž jsou často obsaženy vlastně kompletní osudy – dívka na koupališti zažije přelomovou situaci, podobně zásadní je pro jinou ženu setkání dohodnuté přes Tinder, jednomu muži zase zemře dobrý přítel a jiný se vydává číst na literární festival…

Máte co číst? Vyšla nádherná Archistorie, Dan Brown pro děti a příběh autisty Matěje

Knihovničky příznivců literatury faktu devatenáctý Velký knižní čtvrtek obohatí hned o několik zdařilých titulů – patří sem třeba Checkpoint Charlie od Iaina MacGregora. Zprostředkovává nový pohled na dějiny Berlínské zdi, především slavného hraničního přechodu Charlie, jenž se stal symbolem studené války, střetu o moc mezi Západem a Východem. 

Zkušený novinář, publicista a spisovatel Aleš Palán přináší rozhovory se šesti ženami, jejichž jména sice neznáme z novinových titulků, ovšem jejich osudy rozhodně stojí za pozornost. Všechny našly nebo hledají sílu překonat tragické ztráty, mučení, vážná onemocnění, drogovou závislost, pád na dno. Součástí knihy Nevidím ani tmu. Rozhovory o naději jsou fotografie Alžběty Jungrové, držitelky několika ocenění Czech Press Photo.

Jste dobrá máma, i když nekojíte, nechce se vám na hřiště a dítěti dáte hranolky

Za pozornost rozhodně stojí titul Agnessa. Zpověď ženy stalinského čekisty – unikátní svědectví manželky ambici­ózního příslušníka NKVD Sergeje Mironova, Agnessy Mironovové, které zaznamenala historička Mira Jakovenková.

Vychází také Krysí stezka. Láska, lži a zločiny nacistického uprchlíka je šokující skládankou života Otto von Wächtera, vysokého nacistického úředníka, důstojníka SS, tvůrce a dozorce krakovského ghetta. Philippe Sands píše o jeho vzestupu nacistickým vrchním velením, o „šťastném“ manželství a rodině a především o cestě k novému životu přes tzv. krysí stezku.

Skutečnými událostmi je inspirován román Alaina-Fabiena Delona, syna herce Alaina Delona a bývalé modelky Rosalie Van Breemen, Z rodu vyvolených. „Moje rodina byla peklo, moji rodiče byli mí nejhorší nepřátelé,“ uvedl v rozhovoru pro Vanity Fair. Může se život přes noc obrátit naruby? Osmnáctiletý Alex sní o tom, že se stane hercem jako jeho otec, ale když je mu nabídnuta role, přepadnou ho pochybnosti.

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka

Trojnásobný mistr republiky v judu František Šmehlík ve svém prvním kriminálním románu Slyšet jeleny zpívat vtáhne čtenáře do děje promyšlenou zápletkou a schopností postihnout spletité vazby v malé komunitě. Vše začíná v horské osadě, kde je nalezena brutálně zavražděná dívka.

Allenovy memoáry vycházejí pod názvem Mimochodem. Proslulý režisér, scenárista, spisovatel, herec a komik ve svých pamětech nic neskrývá a jeho pohled na vlastní a v mnohém kontroverzní bouřlivé životní osudy nepostrádá humor. Neméně bouřlivé bylo přijetí knihy v USA, kde rozpoutalo stávku zaměstnanců vydavatelství a titul musel nakonec vyjít jinde.

VIDEO: Jakou encyklopedii koupit dětem na prvním stupni základní školy? Podívejte se na video.

Třikrát o dospívání: Tipy na super knížky pro vaše dcery. A nejen pro ně
Povinná školní četba: Baví děti, či jde o přežitek?
Témata: Rodina, Životní příběh, Knihy pro děti, Historie, Tipy na dárky, Nákupní tipy, Knihy, František, Tipy na čtení, zločin, scénárista, Dějiny, Agnes, Remeš, Míra, Krakov, Lite, Smršť, Czech Press Photo, Brown, Pandemie, Ott, Studená válka, Mazat, USA, Knihy na Heureka.cz