Maminka.czVýživa a stravování

Čtyři chutné a levné recepty

Chutně a levně chce vařit každá z nás. Zkuste někdy k večeři naše recepty.
, Časopis Maminka
24. 3. 2015

Zelenina na panvi s rýží

4 porce, 30 minut, porce 26 korun 

Potřebujeme: 200 g zauzené vepřové kýty, 1 lžíce olivového oleje, 200 g květáku, 200 g brokolice, 1 červená cibule, 100 g mraženého hrášku, sůl a pepř, 200 ml smetany na vaření 12%, 400 g rýže

Vepřové maso nakrájené na kostičky orestujte na oleji, přidejte růžičky květáku i brokolice a na kolečka nakrájenou cibuli. Podlijte troškou vody a poduste krátce doměkka, asi 10 minut. Poté vmíchejte hrášek, dochuťte solí, pepřem a zalijte smetanou. Duste další 3 minuty. Podávejte s uvařenou rýží. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Rýžový nákyp se švestkami 

4 porce, 30 minut, porce za 20 korun

Potřebujeme: 350 g rýže, 1 litr polotučného mléka, 2 celé skořice, špetka soli, 80 g krupicového cukru, mletá skořice, 20 g másla + na vymazání formiček, 3 vejce, švestkový kompot

Rýži přesypte do hrnce, zalijte mlékem, přidejte celou skořici, špetku soli a za občasného míchání a při nižší teplotě vařte doměkka, asi 12 minut. Poté vmíchejte cukr, mletou skořici, máslo, žloutky a kompotované švestky. Bílky vyšlehejte. Vymažte formičky máslem, rozdělte do nich nákyp a ozdobte sněhem z bílků. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 15 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Hrášková polévka se slaninou 

4 porce příprava: 15 minut, porce za 25 korun

Potřebujeme: 1 lžíce oleje, 1 cibule, 2–3 stroužky česneku, 500 g mraženého hrášku, 1 lžíce sušené nebo čerstvé majoránky, sůl a pepř, 250 g anglické slaniny, toastový chléb, nastrouhaný eidam, 200 g zakysané smetany, čerstvá majoránka na ozdobu

V hrnci orestujte na oleji nasekanou cibulku a česnek. Přidejte mražený hrášek, majoránku a pepř. Zalijte vodou asi tak 2 cm nad okraj. Vařte 5 až 7 minut. Nakonec dochuťte solí a rozmixujte v krém. Na teflonové pánvi nasucho orestujte kostičky slaniny a toastový chléb, který pak zasypte nastrouhaným sýrem. Polévku rozdělte do misek, ozdobte zakysanou smetanou, slaninou s krutonky a čerstvou majoránkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Kapustové karbanátky s bramborami 

4 porce příprava: 25 minut, porce za 27 korun 

Potřebujeme: 8 malých kapustiček, 500 g mletého masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sušené nebo čerstvé majoránky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 vejce, sůl a pepř, strouhanka podle potřeby, olej na smažení, 400 g brambor typu B

Kapustičky spařte krátce horkou vodou, nadrobno je nasekejte a smíchejte ve větší míse s mletým masem. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, majoránku, hořčici a vejce. Dochuťte solí a pepřem. Promíchejte, vytvořte placičky a ty obalte ve strouhance. Smažte na oleji z obou stran, přibližně 8 až 10 minut. Podávejte s vařenými bramborami. 

Klepněte pro větší obrázek
Přidat příspěvek
Komentáře k článku
Mohlo by vás zajímat
Poševní mykózy trápí ženy hlavně v létě. Vyhnete se jim převlékáním plavek
28 dětských hřišť, která jsou noční můrou všech rodičů. To fakt nechcete!
Návratu do práce se nebojte. Matky jsou totiž výborné manažerky
Chcete otěhotnět? Chcete mít chytré a zdravé děti? Jezte jód!

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu