Maminka.czVýživa a stravování

Čtyři chutné a levné recepty

, Časopis Maminka
24. 3. 2015
Chutně a levně chce vařit každá z nás. Zkuste někdy k večeři naše recepty.

Zelenina na panvi s rýží

4 porce, 30 minut, porce 26 korun 

Potřebujeme: 200 g zauzené vepřové kýty, 1 lžíce olivového oleje, 200 g květáku, 200 g brokolice, 1 červená cibule, 100 g mraženého hrášku, sůl a pepř, 200 ml smetany na vaření 12%, 400 g rýže

Vepřové maso nakrájené na kostičky orestujte na oleji, přidejte růžičky květáku i brokolice a na kolečka nakrájenou cibuli. Podlijte troškou vody a poduste krátce doměkka, asi 10 minut. Poté vmíchejte hrášek, dochuťte solí, pepřem a zalijte smetanou. Duste další 3 minuty. Podávejte s uvařenou rýží. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Rýžový nákyp se švestkami 

4 porce, 30 minut, porce za 20 korun

Potřebujeme: 350 g rýže, 1 litr polotučného mléka, 2 celé skořice, špetka soli, 80 g krupicového cukru, mletá skořice, 20 g másla + na vymazání formiček, 3 vejce, švestkový kompot

Rýži přesypte do hrnce, zalijte mlékem, přidejte celou skořici, špetku soli a za občasného míchání a při nižší teplotě vařte doměkka, asi 12 minut. Poté vmíchejte cukr, mletou skořici, máslo, žloutky a kompotované švestky. Bílky vyšlehejte. Vymažte formičky máslem, rozdělte do nich nákyp a ozdobte sněhem z bílků. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 15 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Hrášková polévka se slaninou 

4 porce příprava: 15 minut, porce za 25 korun

Potřebujeme: 1 lžíce oleje, 1 cibule, 2–3 stroužky česneku, 500 g mraženého hrášku, 1 lžíce sušené nebo čerstvé majoránky, sůl a pepř, 250 g anglické slaniny, toastový chléb, nastrouhaný eidam, 200 g zakysané smetany, čerstvá majoránka na ozdobu

V hrnci orestujte na oleji nasekanou cibulku a česnek. Přidejte mražený hrášek, majoránku a pepř. Zalijte vodou asi tak 2 cm nad okraj. Vařte 5 až 7 minut. Nakonec dochuťte solí a rozmixujte v krém. Na teflonové pánvi nasucho orestujte kostičky slaniny a toastový chléb, který pak zasypte nastrouhaným sýrem. Polévku rozdělte do misek, ozdobte zakysanou smetanou, slaninou s krutonky a čerstvou majoránkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Kapustové karbanátky s bramborami 

4 porce příprava: 25 minut, porce za 27 korun 

Potřebujeme: 8 malých kapustiček, 500 g mletého masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sušené nebo čerstvé majoránky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 vejce, sůl a pepř, strouhanka podle potřeby, olej na smažení, 400 g brambor typu B

Kapustičky spařte krátce horkou vodou, nadrobno je nasekejte a smíchejte ve větší míse s mletým masem. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, majoránku, hořčici a vejce. Dochuťte solí a pepřem. Promíchejte, vytvořte placičky a ty obalte ve strouhance. Smažte na oleji z obou stran, přibližně 8 až 10 minut. Podávejte s vařenými bramborami. 

Klepněte pro větší obrázek
Předplatné časopisu Maminka
Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Červená cibule, Chuť, Mletá skořice, Lev, Vařený brambor, Občasné míchání, Švestka, Řeč, Recept, Vepřové maso

Mohlo by vás zajímat
Eliánek spí od dvou měsíců ve svém pokojíčku, říká Dominika Mesarošová
Jsem obézní. V těhotenství jsem cítila ze strany lékařů odpor a styděla se
Záhada jménem syndrom ruka-noha-ústa. Pozor na záměnu
Aleš Háma: Nerad kluky trestám a řvu na ně. Manželka je přísnější
Přiznání: Nenávidím mateřství. Dceru miluji, ale být matkou mě štve!
Pár dní ve školce a už je zase nemocné? Poradíme vám, jak podpořit imunitu
Zimní děti versus ty letní: Datum narození ovlivňuje zdraví i charakter
Vše o preventivní onkologické cytologii. Chodíte pravidelně?
Dvojčata s křehkými kostmi. Narodila se se zlomeninami, ublíží jim i mazlení

Horoskopy

Vodnář Opět jste ve své kůži a lítáte jako blázni. V práci z vás mají kolegové srandu, protože se vám nemohou…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Leopold, Leopoldina, Leopolda





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu