Maminka.czZdraví žen

Zánět močových cest: Triky a tipy, jak se mu vyhnout!

Simona Procházková 23.  9.  2020
Bolestivý zánět močového měchýře prodělá alespoň jednou v životě polovina ženské populace. Jak se chovat a jaké zásady dodržovat, když se nepříjemným potížím chcete vyhnout? Existuje prevence a čím se zánět léčí? Zde máte rady od lékařů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Urologické obtíže patří, bohužel, stále mezi témata, o kterých se lidé stydí otevřeně hovořit. Často proto záněty přechází a to rozhodně není správné.  Může dojít až k závažným komplikacím, jako je například poškození ledvin,“ varuje prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., přednosta urologické kliniky FN Motol a předseda České urologické společnosti ČLS JEP.

Kde hledat příčiny zánětu?

Co nepříjemné komplikace způsobuje? „Záněty močových cest postihují častěji ženy než muže z důvodu odlišné anatomické stavby močového ústrojí. Ženy mají kratší močovou trubici a její vyústění se nachází blízko konečníku, který je zdrojem bakterií způsobujících zánět. Většina infekcí močových cest je vyvolána bakteriemi, které se dostanou z okolí konečníku do močové trubice a odtud do močového měchýře,“ vysvětluje prof. Marek Babjuk. Akutní forma zánětu vzniká jako okamžitá a náhlá reakce na infekci v močových cestách. Léčí se zpravidla pomocí antibiotik a léčba trvá obvykle 3 až 5 dní. Současně je nutný pobyt v teple a dostatečný přísun tekutin.

Časté záněty močových cest u dětí. Jaká je nejlepší prevence?

Jak poznáte, že máte problém?

  • bolesti a pocit tlaku v podbřišku
  • pálení, řezání a bolesti při močení
  • pocit nutkání na močení, i když je močový měchýř prázdný
  • nadměrně časté močení
  • může se objevit krev v moči

Důležité je dodat, že každá žena, která již zaznamená příznaky zánětu močových cest, by měla neprodleně navštívit svého lékaře, který ji vyšetří a předepíše léčbu pomocí vhodných preparátů.

Infekce močových cest v těhotenství: Jak se jí zbavit?

Pozor na průvan i tanga, radí lékařka!

„Dbejte na to, abyste od pasu dolů neprochladly. Nesedejte si tedy na studené povrchy a dobře se oblékejte. Obzvlášť ve studeném podzimním a zimním počasí je vhodné nosit dlouhá trika a dlouhé svetry, které kryjí záda v oblasti ledvin. Při sezení venku pomůže i šátek omotaný kolem pasu nebo košile zastrčená do kalhot. Podbřišek a ledviny není třeba přehřívat, ale chránit před odkrytím. Do svého jídelníčku zařaďte více močopudných (diuretických) potravin, jako jsou petržel, celer nebo okurky. Tyto potraviny sice již propuknutou infekci neléčí, ale pomáhají odstraňovat moč z močového měchýře a spolu s ní i bakterie. A pozor, jaké máte spodní prádlo. Nenoste příliš často tanga, přestože jsou pohodlná a slušivá. Úzký proužek na jejich zadní části snadno zachytává bakterie z okolí konečníku, které se potom mohou přesunout až do močové trubice a způsobit zánět močových cest,“ zdůrazňuje MUDr. Monika Purmová, lékařka urologické kliniky UroKlinikum Praha.

Hodně pijte

V rámci prevence ale rovněž během akutních potíží je důležité dodržovat dostatečný pitný režim. Denně vypijte minimálně dva až tři litry tekutin denně. Kromě čisté neperlivé vody můžete sáhnout po ovocných a bylinkových čajích (speciální urologické směsi, brusinky, kopřiva, pampeliška, maliny), pomůže také odvar z libečku nebo petržele. Dostatek tekutin zajišťuje pravidelné vyprazdňování močového měchýře a tím i odplavování bakterií. Příjem tekutin musí být rozložen v průběhu celých 24 hodin. Rovněž je velmi důležité nezadržovat moč.

Za bolestivou menstruací mohou být zablokovaná záda, myomy i zánět!

Vsaďte na brusinky a vitaminy

Čím máte silnější imunitní systém, tím je váš organismus odolnější také vůči zánětům močového ústrojí. Posilujte svou imunitu pravidelnou pohybovou aktivitou, pobývejte co nejčastěji na čerstvém vzduchu a dodržujte jídelníček bohatý na vitaminy, zejména vitamin C. Ten pomáhá okyselit moč a močový měchýř potom není vhodným prostředím pro výskyt bakterií, které zánět způsobují. Jako účinná prevence poslouží i konzumace brusinek v jakékoli formě, ať už čerstvé, sušené, v džusu, anebo v čaji. Případně vhodné doplňky stravy, které pořídíte v lékárně. Brusinky brání běžným bakteriím držet se na stěnách močového měchýře a zamezují vzniku infekcí.

Další přírodní látkou, která dokáže účinně pomáhat proti infekcím močového měchýře, je například D-manosa. Jde o monosacharid, který se nachází v ovoci, například v jablkách nebo hruškách, nebo v kvasných produktech. Naše tělo ji v podstatě netráví, ale vylučuje ji do moči, kde na sebe umí navázat bakterie, jako je Escherichia coli, která je v naprosté většině případů zodpovědná za infekci močových cest. Tyto „zlé“ bakterie následně ztratí schopnost uchytit se na sliznici močového měchýře a jsou z těla přirozeně odplaveny močí. Po dobu léčby zánětu se doporučují také probiotika.

Hygiena intimních partií: Naučte to už i vaše dcery

Nepodceňujte intimní hygienu

Dodržujte správnou hygienu. Na toaletě se vždy utírejte směrem dozadu a při menstruaci pravidelně a často vyměňujte tampony a vložky. Na toaletu zamiřte také pokaždé bezprostředně po pohlavním styku. Proč? Moč je sterilní a vymočení bezprostředně po sexu pomáhá odplavit většinu bakterií z močové trubice. I když to nezní zrovna eroticky, před sexem byste měl mít prázdný močový měchýř, čímž podle odborníků rovněž snížíte riziko zavlečení infekce. Obezřetná buďte také v případě, že ráda chodíte do sauny nebo plavat do bazénu. Zvýšená hygiena je samozřejmostí, nenechávejte si na sobě delší dobu mokré či vlhké plavky a pozor na veřejné toalety.

 

Témata: Zdraví, Imunita, Zdraví žen, Bolesti břicha, Probiotika, nutkání, Bylinky pro ženy, Marek Babjuk, Fakultní nemocnice Motol, Vitamín C, Čest, Tekutina, Brusinka, Vitamín a, UroKlinikum Praha, Infekce, E. coli, Marcela Čechová, Kopřiva, Jak, Pampeliška, Dlouhá, Mykóza, Močový měchýř, Prevence, Zdraví na Heureka.cz