Maminka.czNovorozenec

Čtyři něžné způsoby, kterými vám miminko říká „miluji tě!“

Simona Procházková 4.  10.  2019
Novorozený človíček nemá moc možností, jak projevit lásku a náklonnost vůči svým rodičům. Přesto to dokáže, a to tak, až se vám štěstím podlamují kolena. Jakým způsobem umí dát najevo, že vás nade vše zbožňuje?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když přivedete na svět to úžasné vytoužené stvoření, máte pocit, že snad vybouchnete pod návalem bezbřehé lásky a dalších silných emocí. Své city mu dáváte najevo prakticky neustále, při krmení, koupání, přebalování, uspávání, chování a mazlení. Nemůžete se ho nabažit a zahrnujete ho něhou, pozorností a nepřetržitou péčí znovu a znovu. Některé maminky ale občas propadají splínu, že jim to jejich děťátko nijak neoplácí, mají pocit, že nedostávají nic nazpět. Tím spíše, pokud miminko třeba často pláče, je podrážděné nebo dává najevo křikem, že se mu něco nelíbí. Neuvědomují si, že několikatýdenní kojenec nemá moc široký repertoár schopností, jak by dal najevo svou lásku nebo vděčnost. Přesto existují způsoby, které si velmi rychle osvojí, aby vám dokázal jasně sdělit, že jste už nyní největší láskou jeho života. Všímejte si těchto signálů.

Zbožňuje, když ho chováte

Novorozeňátko je nejspokojenější, když ho chováte nebo nosíte v náručí v klubíčku, v podobné poloze, ve které bylo devět měsíců schoulené v děloze. Cítí měkké těsné objetí, teplo a tlukot vašeho srdce. Zpočátku nezáleží na tom, kdo je zrovna nosí a chová, jakmile ale trochu odroste a začne si více uvědomovat svět kolem sebe, bude neomylně preferovat jednoho primárního „pečovatele“, zpravidla maminku, před ostatními. Rychle zjistíte, jak moc vás miluje, protože když se jen pokusíte předat ho někomu jinému, rozruší se, znervózní, možná začne dokonce plakat.

Pomoc, miminko nechce spát! Pět něžných způsobů, jak ho to naučíte

Napodobuje vaše výrazy

Kojenci jsou skvělými pozorovateli a rychle se učí. Doslova od prvních dnů tvrdě pracují na tom, aby objevovali okolní svět a pochopili, jak všechno funguje. Velmi rychle se na vás napojí, vycítí vaše nálady a emoce. Jste prvním a nejdůležitějším učitelem svého dítěte, a tak se nemůžete divit, když i takto malinké miminko začne napodobovat výrazy vaší tváře, jeho mimika bude kopírovat tu vaši. Bez pochyb rozezná vaši tvář mezi jinými a umí v ní číst. Jste zrovna naštvaná, rozčilená nebo smutná? Děťátko vám spolehlivě nastaví zrcadlo a vy pak možná marně tápete, proč nevypadá spokojeně, když mu nic nechybí.

Dívá se vám do očí

Právě narozené miminko nedokáže samozřejmě komunikovat s okolím tak, jak to dělají starší děti. Neumí se usmát, dát najevo radost, únavu nebo třeba prosbu, nemůže zavolat: „Mami, mám hlad!“ Jedinou věcí, kterou zvládne, je dívat se na vás. Každá maminka ví, že stačí jeden hluboký upřený pohled z očí do očí a je ztracená. Pro toho malého človíčka, který zatím jen jí, kouká, křičí a spí, by udělala cokoli. I když nejsou takové intenzivní pohledy zatím příliš dlouhé (zrak se teprve vyvíjí a oči nedokážou ještě dobře zaostřit), znamenají jediné: Miluje vás.

Mazlením dítě nerozmazlíte. Kontaktní rodičovství je naprosto přirozené

Upřeně vás sleduje a natahuje ruce

Když je váš drobeček zrovna vzhůru, pozoruje svět kolem sebe. Zhruba po uplynutí šestinedělí zjistíte, že si stále intenzivněji všímá všeho kolem sebe. Středobodem jeho zájmu se ale stáváte vy. Pozoruje vše, co děláte, jak se pohybujete, zda se nevzdalujete do jiné místnosti. I když se zatím neumí přetočit na bok ani zvednout sám hlavičku, nespouští vás z očí a kontroluje, zda jste na dosah. Brzy se rovněž začne dožadovat pozornosti a fyzického kontaktu, zvedá a natahuje k vám ručičky, čímž jasně říká: „Pochovej mě, chci se s tebou mazlit.“

Témata: Děti, Miminko, Novorozenec, Péče o dítě a jeho výchova, Kojenec, Rodiče, Náklonnost, Výraz, Čtyři, Oko, Človíček, Objetí, Maminka, Láska, Děťátko