Maminka.czVýživa a stravování

Čtyři variace na těstoviny

Štěpán Vašák 5.  5.  2015
Italové vědí, co je dobré. Proto neváhejte a inspirujte se jejich snadnými a rychlými recepty na zázrak, kterému prostě a jednoduše říkají pasta.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Špagety s rukolovým pestem 

4 porce, 25 minut

Potřebujeme: 500 g špaget, 40 g bazalky, 60 g rukoly, 2 stroužky česneku, 60 g parmazánu + na ozdobu, 20 g pecorina, 30 g pražených slunečnicových semínek + na ozdobu, 100 ml olivového oleje + na zakapání, sůl a pepř, kůra z 1 citronu, bazalka na ozdobu

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Připravte si pesto: omyté a usušené bylinky dejte do mixéru, přidejte česnek, nastrouhané sýry, semínka a zalijte olivovým olejem, rozmixujte. Ještě teplé těstoviny smíchejte s pestem, přendejte na talíře, zasypte semínky, kůrou z citronu a nastrouhaným sýrem. 

Klepněte pro větší obrázek

Těstovinový salát 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 500 g těstovin, 100 g mandlí, 100 g sušených rajčat v oleji, sůl a pepř, 1 cuketa, olivový olej, 200 g polníčku, 60 g zelených oliv, 100 g čerstvého sýra, šalvěj, balzamikový ocet 

Těstoviny uvařte. Na oleji orestujte mandle a sušená rajčata. Přidejte k nim těstoviny, osolte, opepřete a promíchejte. Omytou cuketu nakrájejte na plátky, krátce orestujte na trošce oleje, musí být na skus. Těstoviny rozdělte na talíře, přidejte orestovanou cuketu, polníček, olivy, čerstvý sýr, šalvěj a dochuťte ještě olivovým olejem a balzamikovým octem. 

NÁŠ TIP: Místo polníčku můžete podávat jiné druhy salátu, třeba aromatickou rukolu. Zkuste také pokrm posypat orestovanou pancettou. 

Klepněte pro větší obrázek

Mušličky s hráškem a fazolovými lusky 

4 porce, 20 minut

Potřebujeme: 500 g těstovin, olivový olej, 2 stroužky česneku, 4 jarní cibulky, 300 g fazolových lusků, 300 g hrášku, parmská šunka, řecký jogurt oregano sůl a pepř Těstoviny uvařte na skus. Na oleji orestujte plátky česneku, přidejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku, fazolové lusky a nakonec vmíchejte hrášek. Krátce orestujte a odstavte. Uvařené těstoviny smíchejte se zeleninou, ozdobte v troubě upečenou parmskou šunkou, řeckým jogurtem, lístky oregana a dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. 

Klepněte pro větší obrázek

Lasagne se špenátem 

4 porce, 70 minut

Potřebujeme: olivový olej + olej na vymazání formy, 2 šalotky, 3 stroužky česneku, 500 g listového mraženého špenátu (nebo 1 kg čerstvého), 2 vejce, 500 g ricotty, 60 g parmazánu + na ozdobu, sůl a pepř, 1 balení lasagní; Bešamel: 60 g másla, 3 lžíce hladké mouky, špetka, muškátového oříšku 400–450 ml plnotučného mléka 

Na oleji orestujte nasekané šalotky s česnekem, přidejte špenát a poduste. Pak vmíchejte vejce, ricottu, parmazán, sůl a pepř. Připravte si bešamel: rozpusťte máslo, přisypte mouku a muškátový oříšek a usmažte světlou jíšku. Zalijte ji mlékem, rozmíchejte a uvařte kaši. Vymažte formu, potřete bešamelem. Vkládejte střídavě lasagne, špenátovou směs a bešamel. Zakončete lasagnemi s bešamelem, posypte sýrem a pečte při 180 °C asi 50 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Ondřej Košík

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Test, Čerstvý sýr, Muškátový oříšek, Čtyři, Řecký jogurt, Těsto, Těstoviny, Šunka, Variace, Těstovinový salát, Pecorina