Maminka.czCucání palců

Dej ten palec z pusy ven! Čtyřicet procent dětí nosí rovnátka kvůli cucání palce

Veronika Vlachová 24.  9.  2017
Od určitého věku může cucání palce škodit zdraví. Jak to vaše dítě odnaučit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vlastně je to naprosto přirozené a praktické: Už miminko v děloze objevuje vlastní palec, který si vkládá do úst a saje. Je to ta nejlepší hračka a uklidňovadlo v jednom, které je vždy nablízku a dokáže zkrátit čekání, únavu nebo první náznaky nervozity či hladu.

Sání je ve své podstatě přirozenou potřebou dítěte. Zatímco sání z prsu nebo láhve uspokojuje pocity hladu, cucání pomáhá dítěti zvládat stres nebo zaručuje příjemnější pocity či usínání.

Dokonce některé studie dokazují, že děti mají vyšší potřebu cucání a sání při stresu. Kdy se ovšem jedná ještě o nevinnou a důležitou činnost z hlediska vývoje a kdy už je potřeba zasáhnout a pomoct dítěti se uklidňovat jiným způsobem než palcem v puse?

Cucání je neškodné do jednoho roku

Objevování vlastních prstíků během prvních dvanácti měsíců věku je vnímáno jako něco naprosto bezproblémového. Dokonce ožužlávání pěstiček a náhodných prstů patří mezi důležité vývojové dovednosti kojence – získává ponětí o vlastním těle, vlastním vnímání, rozeznávání tvarů a teploty a také si tím zvyšuje svou obranyschopnost.

Kolem jednoho roku, tedy v době, kdy už dítě získává větší rozhled a pohled na svět, ve kterém se dokáže už úměrně orientovat a vyjádřit svou potřebu a touhu, bychom mu měli nabídnout i další alternativy uklidnění a odbourávání stresu či napětí: klidně s ním promlouvat, chápat jeho negativní pocity a pojmenovávat je.

Ostatně jak tvrdí dětští psychologové, většina dětí, které vyrůstají v láskyplném a bezpečném prostředí, se dokáže od tohoto zlozvyku postupně oprostit sama. Nejvyšší možnou tolerovanou hranicí je věk kolem tří let, jinak se jedná už o zažitý zlozvyk, kvůli kterému bude trpět nejen jeho osobní rozvoj.

Poradíme vám, jak odnaučit dítko cucat si palec

Boj o zuby a nehty

Dlouhodobé cucání palce zanechává viditelné stopy na zubech a čelistech. Zvlášť v období prořezávání trvalých zoubků. O tom ví své čtyřiatřicetiletá Vanesa. „Pamatuju si, že když už jsem byla ve druhé třídě, večer jsem ještě usínala s palcem v puse.  V pubertě jsem pak dokonce musela nosit rovnátka, protože můj předkus, který vznikl právě kvůli cucání, mi silně vadil v mluvení a jedení,“ vzpomíná Vanesa.

Právě před deformací zoubků varují zubní lékaři nejvíce. „Kromě toho je také narušen růst čelistí a motorika jazyka, což má pak za následek špatnou výslovnost,“ podotýká dětský dentista Bastian Widdershoven.

A také upozorňuje na fakt z posledních statistik, že u 40 procent všech dětí a mladistvých, kteří potřebují ortodontickou léčbu, je důvodem právě cucání palce. Léčba takto zdeformované čelisti není lehká. Někdy sice postačí jednoduchá rovnátka, ovšem mnohem častěji se takové případy řeší komplikovanějšími ortodontickými aparáty či operacemi.

„Vždy záleží na tom, kdy se s léčbou začne, jak dlouho trvá a samozřejmě k jak rozsáhlému poškození zubů a čelistí došlo,“ dodává Bastian Widdershoven. Ovšem nejen na zubech a čelistech zanechává zlozvyk své podpisy.

Šestiletá Lucinka mé kamarádky Pavly má dokonce pravý palec na ruce kvůli neustálému strkání do pusy menší a s velkou vyrážkou. Dermatitidy nejsou u dětí, které si cucají palec, nic neobvyklého. Způsobují to enzymy obsažené ve slinách, které narušují povrch pokožky a zvyšují pravděpodobnost infekce.

Skoncovat se zlozvykem

Přestože si je většina rodičů vědoma toho, že dlouhodobé používání dudlíku nebo cucání palce může mít negativní vliv na zdraví dítěte, zbaběle odkládají den, kdy dítě tento zlozvyk odnaučí. Skutečně tady neplatí, že čím je dítě starší, tím pak lépe pochopí, proč si palec do pusy strkat nemá.

Cucání vlastního prstu z jeho pohledu řeší spoustu záležitostí: vztek, hněv, nejistotu nebo stres. A tak v loučení se s tímto zlozvykem nevidí smysl. Uznávám, že pro rodiče to není nic jednoduchého. Vyžaduje to spoustu trpělivosti, vlastní motivace a vnitřní síly a hlavně spolupráci od dítěte, která logicky nepřichází bez práce.

Nech ten paleček! Jak zbavit dítě cumlání

Kdy si strká palec do pusy?

Několik dní sledujte dítě, v jakých situacích si strká palec do pusy. Jaké je jeho chování a které potřeby v tu danou chvíli vyžaduje. Je-li smutné či zklamané, utěšujte ho vlastní přítomností a pochováním. Dodejte mu pocit bezpečí a jistoty. Pokud je příčinou cucání palce nuda, potřebuje zajímavější činnosti, než jakých se mu dostává.

A na co dětští psychologové upozorňují, je přehnaná pochvala, pokud si dítě ve stresujícím momentu nestrčí palec do pusy, nebo naopak upozorňování na to, aby si palec do pusy nestrkalo. Vaše všímavost v něm vyvolá ještě větší stres, který může způsobit naopak zesílení zlozvyku.

Další alternativy

Jestliže je už dítě navyklé si v napjatých situacích cucat palec, s nabídnutým dudlíkem asi nepochodíte. Chytrým řešením může být zakoupení takového, který se bude líbit vašemu dítěti. Pořád je cucání anatomicky tvarovaného dudlíku menší zlo s menšími následky.

Nebo s potomkem kupte líbivého mazlivého plyšáka, který bude pokaždé stát při něm, když se vaše ratolest nebude cítit bezpečně, dobře nebo sebejistě. Recepty, které slibují odnaučení cucání palce, když ho budete namáčet v pepři nebo chilli, nic smysluplného neřeší.

Pokud si už nevíte rady, mnohem lépe uděláte, když zajdete k dětskému psychologovi, který vám a vašemu dítěti nabídne možnosti, jak se ve vypjatých situacích zachovat a postupně se loučit i s tak zarytým zlozvykem, jako je cucání palce.

Palec, nebo dudlík?

Ne každé dítě se spokojí s dudlíkem. Zvlášť když není pokaždé k mání nebo padá z postýlky či na zem. Přesto je dudlík mnohem lepší na cucání než vlastní palec. Jakmile seberete odvahu a sílu na skoncování s dudlíkem, mnohem lépe se s ním dá rozloučit, zatímco palec vždy zůstane nablízku. Takže sečteno a podtrženo: Anatomicky tvarovaný dudlík nad palcem vyhrává!


Šest kroků, jak odnaučit cucání palce

 1. Nastavte si zrcadlo

Nejprve si sama přiznejte, zda dítě vyrůstalo a vyrůstá v láskyplném a pohodovém prostředí. Popřemýšlejte, co všechno ho může během dne stresovat a jaké silné emocionální zážitky má za sebou. Sáhnout můžete i do hlubší minulosti – třeba odstavování od kojení, nácvik na nočník, hádky s partnerem před dítětem apod.

2. Zapisujte si

Sledujte své dítě během dne a zbystřete tehdy, když si začne cucat paleček: Co tomu předcházelo, jak reagovalo a co vyžadovalo. Klidně si dělejte poznámky a večer si je přečtěte a vytvořte první závěry. Možná budete překvapená.

Vycucal si v palci díru! Kam až může zajít dětský zlozvyk

3. Nabídněte víc

Při odnaučování záleží na věku dítěte. V mladším věku lze dítě, které si už strká paleček do pusy, ještě přeučit na dudlík nebo mu dát zajímavou hračku do ruky, aby ji prozkoumalo. Se starším dítětem bude potřeba víc práce a vaší trpělivosti. Počítejte s tím.

4. Netrestejte

Neupozorňujte dítě na jeho zlozvyk a rozhodně ho za něj netrestejte. Ani mu nezkoušejte „promluvit do duše“, že bude mít křivé zoubky. Raději zvolte strategii nápomoci v těžkých situacích. Jakmile si dítě strčí palec do pusy a vy víte přibližnou příčinu, pomozte mu jeho emoce zpracovat a odeznít.

5. Nenechte ho se nudit

Vymýšlejte společné programy plné zábavy. Často si děti cucají palec i z nudy. Proto jeho ručičky zkuste co nejvíce zaměstnat: Malujte, skládejte společně puzzle, nechte ho, aby vám pomáhalo při vaření nebo nakupování.

6. Pořiďte mu plyšáka

Pokud vaše dítě nemá svého milovaného plyšového mazlíčka, je nejvyšší čas ho pořídit. Vybírejte společně. Ideálně takového, který se dá i dobře prát.

Video: Kolik hodin spánku děti potřebují? Podle věku!

Mám upřednostnit dudlík před cucáním palce?
Dudlík, kousání nehtů nebo kopání do země: Jak na ně?
Proč bychom měli nechat děti cucat si palce a kousat nehty? Budete překvapeni
Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Cucání palců, Přirozená potřeba, Puzzle, Negativní vliv, Osobní rozvoj, Těžká situace, Enzym obsažený, Velký stres, Lucinka, Chytré řešení, Loučeň, Slina, Zajímavá činnost, Čelist, Rovná, Mluvení, Stres, Dudlík, Nejlepší hračka, Dětský psycholog, Nejlepší hráč, Dej