Maminka.czVýživa a stravování

Cuketová tortilla

Ivana Ašenbrenerová 20.  8.  2009
Cuketová tortilla
Má ji ráda skoro každá kuchařka. Nejenže je zdravá a chutná, ale dají se z ní vykouzlit přímo pohádkové hody. Nevěříte? Přesvědčíme vás, že i zeleninový oběd z cukety má své kouzlo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tahle zelená podlouhlá věc vypadá jako okurka, ale není. Cuketa patří mezi tykve a v kuchyni nachází skutečně široké uplatnění. Nejenže prospívá našemu zdraví, ale můžeme ji koupit snadno kdykoli během celého roku. A pokud máte zahrádku, klidně si ji můžete vypěstovat doma přímo v biokvalitě. Cukety obsahují spoustu důležitých látek a vitaminů, především A a B, významný podíl má i prospěšná vláknina, kterou oceníte i v době těhotenství, pokud vás trápí klasické těhotenské neduhy. Z minerálů má v sobě cuketa vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor, měď a zinek. Díky vysokému obsahu vlákniny má cuketa i čisticí účinky pro organismus a pomáhá udržet střevní mikroflóru v příznivém stavu. Můžete ji upravovat podle libosti na desítky způsobů, záleží na vás a vaší fantazii. U nás doma hrají cukety prim a připravuji z nich všechno možné. Mladé plody jsou vhodné zasyrova do salátů, třeba s rajčátky, paprikou, okurkou, bylinkami a jogurtovou zálivkou, ale cukety se hodí i k tepelné úpravě – můžete je smažit v těstíčku, zapékat s masem, těstovinami, grilovat, dusit, připravovat z nich polévky, omáčky a dokonce i zavařovat jako okurky do nálevu s houbami nebo zeleninou. Tak si nechte chutnat, cuketa je prostě „letní favoritka“, které nikdo neodolá.

Jak na to?

Budeme potřebovat: 3–4 malé cukety, 2 cibulky, 1 lžičky mletého kmínu, špetku muškátového květu, sůl a mletý pepř, 1 lžíci rostlinného másla, 8–10 vajec, 4 lžíce smetany (raději nízkotučné), 100 g sýra gouda hrubě strouhaného nebo 50 g parmazánu (nebo nějakého méně tučného sýra)

Postup:

  • Cukety omyjeme a nakrájíme na plátky. Osolíme a necháme asi dvacet minut „vypotit“ (pustit vodu). Pak je opláchneme a osušíme. V hlubší pánvi, která není přilnavá, rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibulku a cuketu, okořeníme a opékáme na mírném plameni.
  • Vajíčka rozšleháme v misce s nastrouhaným sýrem, smetanou, solí a pepřem a směsí zalijeme opečenou cuketovou směs v pánvi. Vejce necháme na mírném ohni ztuhnout. Pak pánev přendáme do trouby a pod grilem dopečeme, až se udělá na povrchu zlatavá kůrka. Hotovou tortillu necháme trošku vychladnout, aby ztuhla. Teprve potom ji nakrájíme. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem nebo celozrnným chlebem.

Tip:

Pokud nemáte gril, nevadí, cukety s cibulí osmažte a směs dejte do zapékací misky, zalijte vejcem a dopečte v klasické troubě.


Více o cuketě

Cuketa (tykev obecná) se u nás pěstuje krátce. Ovšem popularitu si získává každým dnem. Není divu, dá se upravit skutečně jakkoli a navíc má příznivé účinky na zdraví. Pěstování je nenáročné – tři čtyři rostliny stačí pro celou rodinu. Mladé cukety mají výraznější chuť a také hodně prospěšných látek. Asi 90 % obsahu tvoří voda, za pozornost stojí kromě vlákniny i vitaminy a stopové prvky. Má málo kalorií, takže ji můžete zařadit do jídelníčku každý den.

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Favoritka, Významný podíl, Tykev, Vařený brambor, Tortilla