Maminka.czJen pro maminku

Cvičení pánevního dna pomáhá nejen po porodu, ale může pomoci i s neplodností

Markéta Novák Matějková 26.  7.  2017
Když se řekne pánevní dno, většina žen si vybaví problémy s únikem moči a radu, že je třeba jej posílit. Málokdo však ví, že jeho napětí může být jednou z příčin neplodnosti a je třeba se naučit ho umět uvolnit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mnoho žen pánevní dno špatně posiluje

„Pánevní dno je svalová miska na dně naší pánve. Taková živá svalová květina, které se stejně jako květině nedá poručit, a proto může být nalezení a cvičení pánevního dna pro řadu žen dost obtížné.

Je to neviditelná skupina příčně pruhovaných svalů, to znamená, že jsou stejně jako například naše stehno vůlí ovladatelné. Nicméně často tomu tak není. Ženy své pánevní dno nevnímají. Nejsou s ním v kontaktu a navíc je bohužel rozšířeno vesměs nesprávné cvičení pánevního dna. To je nahrazováno svěrači, “ říká Renata Sahani, zakladatelka Školy pánevního dna.

Problémy s pánevním dnem

Pánevní dno je často porušeno nebo zraněno porodem a případným nástřihem. Na jeho kondici má podle Renaty Sahani vliv také hormonální hladina, která se například v těhotenství nebo v období menopauzy rozvlolňuje a klesá. Poklesem pánevního dna jsou však ohroženy také ženy, které zvedají často těžké věci nebo mají sedavý způsob života.

„Pánevní dno ale ne vždy ženám poklesává, což je příčina úniku moči tzv. inkontinence, ale některé ženy jej mají naopak stažené a v permanentním napětí. Mohou to být například ženy s funkční nepolodností. Tyto ženy potřebují své pánevní dno spíše relaxovat než posilovat, aby bylo opět hezky pružné a ženské orgány se na něm při chůzi a pohybu hezky pohupovaly jako na trampolíně,“ popisuje dále zakladatelka Školy pánevního dna.

Kdo by měl pánevní dno cvičit

Obecně se dá říct, že toto cvičení je vhodné pro ženy, které trápí únik moči, pokles pánevního dna nebo mají tzv. prolaps dělohy. Další důležitou skupinou jsou ženy s funkční neplodností, kterým může dle slov lektorky cvičení pánevního dna pomoci oživit „spící hormonální systém“ metoda 3x3 nebo pomoci k uvolnění zasunutých emocí ve své pánvi.

Metoda 3x3

Metoda 3x3 se dívá na pánevní dno nejen jako na svaly, ale také jako na emoční barometr a energetické čerpadlo.

Renata Sahani

Zakladatelka Školy pánevního dna a autorka metody 3x3.

www.skolapanevnihodna.cz

Nevědomé příčiny neplodnosti aneb když je problém v hlavě. Co s tím?
Kdy začít řešit problém s neplodností? Záleží na věku páru, rok není pravidlem

12 mýtů a pravd o neplodnosti
 

Témata: Video, Porod, Po porodu, Jen pro maminku, Cvičení, pomoc, Pánevní dno, Miška, Těžká věc, Pán, Únik, Škola, Stehno, Muž, Hormonální hladina, Inkontinence, Nesprávné cvičení, Pánev, Svěrač, Renata Sahan, Škola pánevního dna, DNA, Moč, Většina žen, Autorka