Maminka.czZdraví

Cvičení Pilates: propojení těla a mysli

Dita Mrázková 25.  9.  2009
Trápí vás bolest zad? Trpíte nadváhou či stresem? Očekáváte potomka a chcete svému tělu dopřát nezbytný pohyb? Pak vyzkoušejte pilates. Tato úžasná cvičební metoda je totiž vhodná skutečně pro každého!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Před více než sto lety sám Joseph Hubertus Pilates (autor této metody) zastával názor, že pravidelným cvičením člověk dokonale zharmonizuje své tělo, rozvine koordinaci, rovnováhu, flexibilitu a dýchání. Inspiroval se ve starých kulturách, aby pak sestavil cviky, které působí blahodárně na téměř všechny svaly v lidském těle. Cvičení pilates má tu výhodu, že vás nevyčerpá. Naopak, při správném dýchání skvěle okysličuje svaly, podporuje cirkulaci krve a dodá vám tak potřebnou energii. Pokud se chcete dostat do kondice, mít skvěle vypracované zádové, břišní i hýžďové svalstvo a cítit se zkrátka skvěle, zacvičte si spolu s námi. Sestavu deseti cviků pro vás předvedla tanečnice, choreografka a cvičitelka pilates Qaša v prostorách svého tanečního studia Dance House v Praze 5. Inspiraci i zkušenost získává tato sympatická maminka tříletého Matěje u lektorky Renaty Sabongui.

1. Základní postavení

Při cvičení pilates je důležité dodržovat správný postoj a dýchání. Stůjte rovně, pravidelně dýchejte, paty dejte k sobě, špičky od sebe. Snažte se koncentrovat na dech, který je hluboký a pozvolný. Myslete pozitivně a cvičte s úsměvem. U cvičení pilates brzy poznáte efekt. Budete se lépe cítit a získáte ztracenou energii.

2. Protažení chodidel

S výdechem protáhněte nárt (jako baletka), s nádechem dolů, a znovu s výdechem prostřídejte nohu. Opakujte 10x.

3. Pevná stehna

Která z vás by se nechtěla pyšnit pevnými stehny. Pokud vás nebaví šlapání na kole, pravidelně cvičte tento cvik. Při pravidelném a správném cvičení se brzy dostaví kýžený efekt.
Nohy dejte od sebe, paty k sobě, špičky od sebe, s výdechem a rukama podél těla pokrčte nohy, pánev je neměnná, bříško zatažené, kolena jsou v ose s chodidlem. Cvičte 1 minutu.

4. Rolování

Stůjte rovně s nohama u sebe. S výdechem se předklánějte pomalu dolů, bradu k hrudníku (jako byste rolovala páteř obratel po obratli), zhruba do úrovně bederní páteře. Ramena jsou stažená, a to i při rolování nahoru (s nádechem). Opakujte 4x nahoru a dolů.

5. Cvičení vojáků

Tento cvik navazuje na rolování. Jakmile dokončíte rolování, přejděte pomalu z předklonu do kliku. Provádíte nejdřív čtyři, pak tři, dva a nakonec jeden klik (celkem tedy 10 kliků), mezi nimiž vždy vyrolujete zpět do předklonu.

6. „Pomocník“ ručník

Cvičení podle Rona Fletchera má 2 varianty: a) paty mějte u sebe, špičky od sebe, ručník držte vypnutý před sebou s rukama nataženýma dolů. Trhejte stranou od sebe, 2x nádech, 2x výdech. Posílíte krásně ramena a prsa. Varianta b) Ve stejném postoji vzpažte ruce před sebe do úrovně pasu. Zápěstí mějte níž než lokty. Přitahujte k tělu, ručník mějte pořád natažený. Obě varianty opakujte 15x.

7. „šlapání“

Zůstaňte v pozici lehu, zdvihněte hlavu a pravé koleno přitiskněte k hrudníku, levá noha je vypnutá v prostoru nad zemí. Rukama si nohu přidržujete a poté střídavě přitisknutím měňte nohy. Důležité je také dýchání; při výdechu vyměňte nohu. Opakujte 20x.

8. kočka

V pozici „kočičího hřbetu“ zvedněte pravou nohu a levou ruku, držte je vyrovnané a protahujte obě končetiny do dálky. Hlava je souvisle s páteří, nevisí dolů ani není zakloněná. Bříško je zatažené. Vydržte do doby, než je vám to nepříjemné, pak prostřídejte druhou nohu a ruku.

9. Pilatova „stovka“

Ležte na zádech, nohy jsou mírně pokrčené, ruce držte podél těla. Zarolujte hrudník a kmitejte rukama na horu dolů. Bříško mějte zatažené a tlačte jej do podložky, žebra stahujte dovnitř břicha. Tento cvik je poměrně náročný (proto cvičte zpočátku 20- 30 kmitů), pro velký efekt se doporučuje až 100 kmitů.

10. protažení

Na závěr celé sady zvolněte a nezapomeňte se důkladně protáhnout. Přejděte do lehu, ruce jsou nad hlavou, nohy mírně od sebe. S výdechem zvedejte pánev (postupně od kostrče až po hrudník), s nádechem se pomalu pokládejte. Opakujte 2 minuty. Dýchejte pravidelně a hluboce.

Pilates můžete cvičit každý den a v jakoukoli denní dobu. Hodně zdaru a pozitivní energie!

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Cvičení, Pozitivní energie, Kýžený efekt, Baletka, Mysl, Myš, Hubert, Pilates, Propojení, Levá noha, Pila, Správný postoj, Velký efekt, Sympatická maminka, Zdraví na Heureka.cz