Maminka.czZdraví

Cvičení Post Natal: šité na míru pro maminky po porodu

Petra Vagaská 7.  5.  2012
Cvičení Post Natal: šité na míru pro maminky po porodu
Děťátko už je na světě a vy se chcete opět co nejrychleji dostat do formy? Trápí vás ochablé břišní svaly, svaly pánevního dna, nebo dokonce inkontinence? Vyzkoušejte cvičení Post Natal na přístroji Power Plate®, které je maminkám šité na míru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Cvičení Post Natal pochází z londýnské vzdělávací akademie, jejíž zakladatelkou je specialistka na problematiku fyziologických změn odehrávajících se v ženském organismu během těhotenství a po porodu. Nejtypičtějšími problémy, které maminky trápí, jsou povolené břišní svalstvo, ochablé svaly pánevního dna, únik moči, ale můžou se vyskytnout i různé gynekologické problémy nebo bolesti páteře. Speciální cvičení na přístrojích Power Plate® se zaměřuje právě na tyto oblasti, zpevňuje stabilizační systém těla a výsledky jsou viditelné již za několik týdnů.

Kdy začít?

U každé ženy je zdravotní stav po porodu jiný, rovněž i období, kdy začít s cvičením, je velmi individuální. Záleží na tom, jak se cítíte a jestli porod provázely nějaké komplikace. Na úplném počátku byste měla absolvovat úvodní konzultaci s odborně vyškoleným instruktorem, který vám doporučí ucelený návrh cvičení šitý vám přímo na míru. Na první lekci vám objasní základní pravidla cvičení, naučí vás správně dýchat a provádět speciální poporodní strečink, případně vám může poradit nějaké cvičení na doma, protože jenom díky každodenní aktivitě se vám podaří docílit kýžených výsledků co nejrychleji.

V dalších fázích tréninku už dochází k jednotlivým cvikům na přístroji, přičemž se začíná s jednoduchými lekcemi, a když si zvyknete na vibrace, postupně se zvyšuje zátěž i náročnost. Všechny cviky jsou zaměřené na formování tělesného jádra, opětovné fungování pánevního dna a znovuzapojení jeho svalstva. Výsledky poznáte nejen na svém těle, ale i podle dobrého pocitu. Více informací o programu Post Natal na Power Plate® se dozvíte na powerplate.cz.

Co je Power Plate®?

Tento přístroj je založený na trojrozměrné vibrační technologii. K největším výhodám patří mnohem kratší doba cvičení než při běžném cvičení v posilovně, při správném provádění cviků aktivujete během 30 minut až 95 % svalových vláken. Při různých statických a dynamických cvičeních jsou svaly nuceny reagovat na vibrace a dochází tak přirozeně k mnohočetným svalovým kontrakcím. Navíc toto cvičení umožňuje posílení svalů s nízkým rizikem zranění úponů a menším rizikem svalových zranění. Slouží také jako pomocník při rehabilitačních cvičeních po různých zraněních a úrazech.

ČTĚTE TAKÉ: Co a kolik pít, abyste nastartovali hubnutí?

Výhody cvičení

  • rychlejší zotavení a regenerace
  • zvýšení neurosvalových funkcí
  • zlepšení rovnováhy a koordinace
  • zvětšení rozsahu pohyblivosti a flexibility
  • tvarování postavy a redukce celulitidy
  • kratší doba tréninku se stejnými výsledky
  • redukce hmotnosti
  • zvětšení svalové síly, výbušnosti a odrazových schopností
  • zvýšení hustoty kostní dřeně
  • zlepšení cirkulace krve a podpora kardiovaskulárního systému

Předtím, než se pustíte do cvičení, je třeba otestovat míru břišního rozestupu, tzv. diastázy, teprve potom se určí následný cvičební plán.

Výstupy bokem s rotací. Opět obtížnější varianta cviku, při které zapojíte kompletně celé tělo se zaměřením na vnitřní a vnější stranu stehen. Jejich zapojením se automaticky aktivují i svaly pánevního dna. Rotace se však začínají dělat až v poslední fázi, kdy jsou už všechny svaly v optimálním zapojení a žena je absolutně fit.

Veslování vestoje, základní cvik na posílení svalstva zad. Pevná záda jsou nezbytná pro celkové držení těla.

Cvik, kterým výborně protáhnete flexory kyčlí u nohy položené na Power Plate®. Tyto svaly jsou velmi zkrácené a přetížené, proto je potřeba věnovat jim pozornost. Therabandem, který držíte nad hlavou, můžete pohybovat různými směry. Držte však stále zpevněný střed těla.

Při tomto cviku je střed těla zcela stabilní a střídavě zvedáte pravou paži a levou nohu a vytahujete je do dálky, poté strany vystřídáte. Pozor dávejte na prohnutí v bederní oblasti zad! Tento cvik už patří mezi ty obtížnější a dopracujete se k němu postupem času.

Témata: Zdraví, Děti, Porod, Časopis Maminka, Po porodu, Batole, Cvičení, Rotace, Vyškolený instruktor, Pór, Nať, Síť, Velká fotogalerie, Běžné cvičení, Základní cvik, Nat, Břišní svalstvo, Post, Speciální cvičení, Zdraví na Heureka.cz