Maminka.czDěti a mateřství

Cvičení s kojenci - reportáž z kurzu

Kateřina Černá 19.  12.  2010
Když jsem se dozvěděla o kurzu cvičení s kojenci, nedovedla jsem si představit, jak by něco takového mohlo probíhat. Cvičení s batolátky či předškoláky není žádnou novinkou, ale jaké cvičení chcete provádět s miminky? Proto jsem se vypravila na jeden takový kurz, který v Kuřimi u Brna vede porodní asistentka Pavla Hájková.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čas cvičení si zde můžete vybrat dle režimu Vašeho dítěte tak, aby bylo na kurzu vyspané a nakrmené. Pokud však během cvičení usne, či je potřeba ho nakojit, nic se neděje. Na cvičení se v daný čas setkává většinou obdobná sestava maminek se svými ratolestmi.

Já jsem na kurz dorazila na jedenáctou hodinu. Maminky se pomalu trousily a pokud někdo přišel trošku později, nikomu to nevadilo. Cvičení se účastnila jedna nová maminka se svým šestitýdenním dítkem. Na začátku se tedy všechny maminky pomocí říkanky přivítaly a představily sebe i své děti. Bylo zde šest maminek, což je maximum.

Po představení následuje diskuze. Lektorka se ptá, co maminkám dělá na mateřské radost a postupně se k tomu všechny vyjádří. Nejen, že si samy uvědomí, čím vlastně „dobíjí baterky“, ale získají i inspiraci od ostatních maminek. Toto úvodní téma se každý týden mění a maminky tak mají možnost diskutovat například i nad tím, co naopak potěší jejich miminka, co mají rády a co se jim líbí.

Čtěte také: Pět důvodů proč cvičit s dětmi

Nyní se přistupuje k samotnému cvičení. Lektorka pouští potichu hudbu a předvádí cviky, které maminky s miminky napodobují. Cvičení je do rytmu, což je jistě pro děti přínosem. Veškeré cviky jsou uzpůsobeny motorickému vývoji dětí a lektorka dává individuální pokyny, takže například cvičení s šestitýdenním miminkem vypadá jinak než s půlročním kojencem.

Kovej, kovej, kováříčku

Cviky jsou jednoduché a snadno zapamatovatelné, proto je mohou aplikovat i doma. Cvičení s hudbou za chvíli končí a následují dětské říkanky spojené se cvičením. Dosud jsem znala maximálně „Kovej, kovej kováříčku“ plus „Paci paci pacičky“ a musím říct, že po jedné lekci je můj repertoár značně bohatší.

Maminky navíc dostaly vytištěné básničky s sebou, takže je mohou doma pilovat. Poměrně rychle se přechází k další aktivitě a to ke cvičení na velkých balónech, opět za doprovodu hudby. Některé maminky se bojí položit děti na záda a houpat je, lektorka jim však pečlivě ukazuje, kde je chytnout a jak s nimi manipulovat, aby se jim nic nestalo.

Následovala aktivita, která by byla doma těžko realizovatelná. Natáhla se velká šusťáková plachta, kterou držely maminky ze všech stran, jako kdyby chtěly skládat deku. Doprostřed plachty se dalo vždy jedno dítě a pomalu se s ním houpalo ze strany na stranu. Lektorka hned na začátku upozorňovala, že kdyby se to nějakému miminku nelíbilo, tak ho hned vytáhnou, ale všechny si houpání vysloveně užívaly, o čemž svědčily jejich blažené obličejíčky.

Do závěrečných minut si lektorka připravila téma, o kterém maminkám referovala. Tentokrát to byly hormony štěstí a maminky se tak dozvěděly něco o tom, jak si mohou k pocitu štěstí trochu dopomoci.

Co si maminky z lekce odnesly?

Naučily se nové říkadla s jednoduchým cvičením, které si mohou užívat i v domácím prostředí. Zároveň dětičky měly mimořádný zážitek z houpání v plachtě.

Maminky se také dozvěděly něco nového jak o sobě, tak o tom, co pro sebe mohou udělat. Ale jak říkala lektorka Pavla Hájková, pravděpodobně největší přínos je v tom, že se maminky dostanou mezi lidi, najdou si kamarádky z okolí svého bydliště a také vidí, že problémy, se kterými se potýkají, trápí i ostatní maminky a mohou si tak navzájem poradit nebo se alespoň podpořit. I když to nebylo přímou náplní kurzu, maminky se průběžně lektorky ptaly na různé problémy ohledně kojení, spaní či příkrmů miminek. Pokud je tedy něco trápí, mohou se zeptat každý týden na kurzu a nemusí čekat až na příští návštěvu pediatra.

Kromě cvičení s kojenci mohou maminky navštěvovat různé předporodní kurzy, ať už edukativní či cvičební. S miminky pak mohou navštěvovat například kurz dětských masáží.
Určitě bych doporučila obdobný kurz všem těm, které se chtějí seznámit s ostatními maminkami, dozvědět něco nového a prohloubit vztah se svým miminkem.

Čtěte také: Pět důvodů proč cvičit s dětmi

Témata: Děti, Cvičení, reportáž, kurz, Největší přínos, Velký balón