Maminka.czTěhotenství

„Dá se předpokládat, že klidné matce se narodí vyrovnané dítě," říká psychiatrička

Michaela Láchová 20.  3.  2018
Platí pořekadlo: Jaké těhotenství, takové dítě? Na to jsme se zeptali psychiatřičky Olgy Kunertové.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čím jsou způsobeny změny nálad v těhotenství?

Stručně by se dalo odpovědět, že hormony. Na některé ženy působí hormonální změny v těhotenství tak, že jsou obrněny neuvěřitelným klidem, nerozhází je naprosto nic, protože to podstatné je prostě mateřství a na ničem jiném nezáleží. I křehké a nejisté dívky se v těhotenství mohou stát neohroženými bojovnicemi za blaho svého dítěte. Je to takový biologický mechanismus zajišťující přežití lidského rodu. Jiné ženy jsou naopak rozcitlivělé, nevyrovnané, často pláčou, všechno je dojímá.

Proč je tomu jednou tak a jednou naopak?

To je už otázka složitější. Souvisí to s tím, jaký vztah k faktu mateřství dotyčná žena má, jak je na něj připravená, jaké má zázemí, oporu v partnerovi, případně rodičích apod.

Měla jsem klientku, která moc chtěla druhé dítě, vytvořila si představu, že bude mít páreček, po chlapci automaticky počítala s děvčetem. Když se však na ultrazvuku dozvěděla, že to bude zase kluk, totálně ji to sebralo.

Vyčítala si současně, že pro paniku a pocity zoufalství nemá vůbec žádný racionální důvod, že je to vůči tomu dítěti strašlivě nespravedlivé, a to jí samozřejmě také klidu nepřidalo. Stálo nás to několik hodin společného pátrání po tom, kde se vlastně ta představa vzala a proč je to pro ni tak důležité. Racionální zdůvodňování v takové situaci není člověku moc platné.

Jsme plni nejrůznějších představ a předpokladů o tom, jací máme být a jak se má náš život správně odvíjet. Ty jsme si vytvořili díky nejrůznějším okolnostem a ty zas jsou mnohdy důležitější než nějaká fakta. Proto se nedá na vaši otázku odpovědět jednoduše. Záleží to opravdu na mnoha okolnostech.

10 příčin akné v dospělosti: Viníkem mohou být androgeny i stres!

Mohou pozdější charakterové vlastnosti dítěte souviset s tím, jak jeho matka prožívala těhotenství? Například stres a slzy v těhotenství rovná se uplakané dítě, nervování rovná se malý vzteklounek…

Charakterové vlastnosti snad ne, to mi připadá přehnané. A rozhodně to není takhle přímočaré. Ale ano, dá se předpokládat, že klidné matce se narodí klidné a vyrovnané dítě spíš než vystresované a vyděšené. Pocit bezpečí je pro čerstvě narozeného tvorečka zásadní.

Jenomže co si pomůžeme, když se v těhotenství budeme stresovat ještě tím, že nejsme dostatečně v pohodě?

Navrhovala bych spíš přijmout svoje emoční výkyvy jako fakt, nic si nevyčítat, naopak se snažit o sebe pečovat tak, jak si přejeme, abychom posléze byly schopny pečovat o své dítě. Pocitu bezpečí lze účinně přispět láskyplným přijetím.

VIDEO: Pojede rodit v luxusní róbě? Hvězda Primy si užívá poslední dny před mateřskou

Lída Němečková: Po porodu mám dole dvacet kilo, ale dalších dvacet stále nahoře
Pomoc, spím na břiše v těhotenství! Neublížím miminku?
Tvrdne vám v těhotenství břicho? Příčinou může být námaha, stres i málo tekutin
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Malý vzteklounek, Máť, Hormonální změna, Pocit bezpečí, Představa, Lída, Prima, Vyrovnané dítě, Pořekadlo, Matka, Bojovnice, Psychiatr, Mateřství, Klidné dítě, Racionální důvod, Národ, Předpoklad, Luxusní róba, Psychiatrička, Vztekloun, Děti, Malý vztekloun