Maminka.czRodinné konstelace

Dana (38): Mám jedno dítě raději než to druhé

KK 11.  4.  2017
Připadám si jako ta nejhorší matka na světě. Mateřská láska by přece měla být bezvýhradná a stejná ke všem dětem bez rozdílu. Ale já to nedokážu. Mám dvě dcery, a zatímco jedna je pro mě vším, k druhé si stále nemohu najít cestu. I když se snažím, aby nic nepoznala, nedaří se mi to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dcery se nám narodily krátce po sobě. Petra byla plánované dítě. Těhotenství jsem si nesmírně užívala, nebylo mi vůbec špatně, cítila jsem se skvěle. Denně jsem si povídala s bříškem a těšila se na miminko.

Když se Petra narodila, bylo to to nejhodnější dítě na světě. Skoro vůbec neplakala, v noci se téměř nebudila, minuly ji všechny dětské neduhy a komplikace.

Ptejte se Moniky Němcové na vše, co vás zajímá o sourozeneckých vztazích

Jenže hned tři měsíce po porodu jsem otěhotněla znovu. Vůbec jsme to s manželem neplánovali, nechávali jsme věcem volný průběh, ale nějak mě nenapadlo, že by se vše podařilo tak rychle. Popravdě jsem vůbec neměla radost!

Chtěla jsem si užívat Petrušku, ale druhé těhotenství bylo strašné. První trimestr jsem prozvracela a ani potom to nebyla žádná sláva. Trápily mě návaly, otoky. Zatímco s Petrou jsem přibrala jen dvanáct kilogramů, s Terezou dvacet.

Porod druhé dcery byl náročný

I porod byl obtížný a úplně mě vyčerpal. O roční Petru se staral doma manžel. Když jsme přijely domů z porodnice, vrhla jsem se na Petru a brečící uzlíček mi byl úplně jedno. Na výpomoc pak přijela moje matka, protože péči o dvě tak malé děti najednou jsem moc nezvládala.

Jenže zatímco všichni předpokládali, že já se budu starat hlavně o novorozeně a máma o roční dítě, bylo to nakonec spíš naopak. Terezu jsem kojila, ale jinak jsem péči o ni přenechávala spíš mámě a věnovala se Petře.

Jak holky rostly, moje pocity se nezměnily. Nevím, jestli Tereze nějak podvědomě vyčítám, že přišla moc brzy a já si neužila první miminko tak, jak jsem chtěla. Ale pořád vůči ní cítím jakousi nepatrnou nevraživost, aniž by k tomu byl důvod.

Vezměte si kapesníčky: Miminko poprvé slyší maminku díky naslouchátku, jeho reakce vás dojme

Mám pocit, že jsem jako matka selhala

Připadá mi, jako by to Tereza nějak vycítila, ačkoli se snažím nedávat nic najevo. Ale drží si ode mě nepatrný odstup. Cizí lidé si toho nevšimnou, ale my dvě to víme a všiml si toho i manžel. Na Terezu se méně směju, méně s ní mluvím. Na oplátku ona se mi vůbec s ničím nesvěřuje, zatímco Petra mě bere zatím jako kamarádku, které může říct všechno.

S manželem jsem o tom opatrně mluvila, ptala jsem se ho, jestli má obě dcery rád naprosto stejným způsobem. Zcela udiveně odpověděl, že samozřejmě ano, že to snad ani jinak nejde. A je pravda, že k němu obě holky vzhlížejí a chovají se k němu jedna jako druhá. Muž mě od té doby několikrát upozornil, že Petru upřednostňuji a měla bych s tím něco dělat.

Snažila jsem se všechno řešit tím, že jsem byla na Petru chvíli přísnější, ale to nic neřešilo. Holky se mají rády a drží spolu, hned si všimly, že neměřím oběma stejně. A tak jsem se začala snažit o absolutní spravedlnost, ale ani to se mi nedaří, obzvlášť když je doma jen jedna z dcer. Obě hodně sportují a mají i různé umělecké zájmy, takže bývají občas pryč i o víkendech.

Rodinné konstelace s Monikou: „Druhé dítě je jiné než první a je potřeba je neporovnávat“

Jakmile jsem doma jen s Petrou, dělám vše podle ní a ani si to často neuvědomuji. Vařím její oblíbená jídla, trávíme čas podle toho, co baví ji. Když jsme doma s Terezou, většinou je zavřená u sebe v pokoji a vidíme se jen při jídle. Pak jde ona třeba na kolo s manželem, ale mě s sebou nevezmou.

Holkám je teď 12 a 13 let. Bojím se, že je to to nejcitlivější období, kdy může každá sebemenší maličkost zanechat na jejich duši následky. Strašně bych si přála být jiná, pocity viny mě ničí. Ale nedokážu si pomoct.

Nikomu kromě toho jediného rozhovoru s manželem jsem se s tím nesvěřila. Před kamarádkami se stydím, protože mi připadá, že jsem jako matka selhala.

Jedno dítě mám raději…
Rodinné konstelace s Monikou: Proč benjamínci strhávají nejvíce pozornosti?
Sourozenecké konstelace aneb na pořadí záleží
Témata: Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Sourozenci, Rodinné konstelace, Jed, Dán, První miminko, Volný průběh, Stejný způsob, Daň, Nejcitlivější období, Řád, Neduh, Druh, Maličkost