Maminka.czFinance

Daňová kalkulačka: Spočítejte si svá daňová zvýhodnění nejen na děti

20.  1.  2020
Pokud už vám skončila rodičovská dovolená a budete se v roce 2020 vracet do práce, nebo už máte ratolesti trochu větší a nějakou dobu pracujete, určitě vás zajímá, kolik si z vaší hrubé mzdy v tomto roce ukrojí stát a kolik vám přijde na účet čistého. Za každé dítě je možné z daní odečíst poměrně velkou částku. Kolik to přesně dělá ve vašem případě, můžete snadno zjistit v naší daňové kalkulačce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Daňová sleva za dítě patří mezi hlavní položky, které si můžete z daní odečíst. V tomto článku si vysvětlíme, od čeho se vlastně sleva odečítá, kolik to dělá a kdo může tuto slevu využít. Vše si ukážeme na přehledném příkladu. Na závěr najdete i radu, jak získat z daní další peníze, pokud máte jako maminka jen drobný příjem a hlavní příjem rodiny zajišťuje manžel, nebo naopak.

Spočítejte si, kolik dostanete v roce 2020 čistého  

Co se strhává z hrubé mzdy?

Jako zaměstnankyni vám stát strhne z hrubé mzdy tři položky. Sociální pojištění, které činí 6,5 % na poplatníka, zdravotní pojištění, které činí 4,5 % a nakonec daň z příjmu. A je to právě ta poslední položka, na kterou se dají uplatnit různé slevy. Daň z příjmu vám na mzdové účtárně v daňovém přiznání spočítají tak, že vezmou hrubou mzdu, přičtou k ní částku, kterou za vás zaměstnavatel platí navíc státu, a z této celkové sumy pak odečtou 15%.

Na tuto částku se pak uplatňují různé slevy a odpočty. Můžete si například všimnout, že daňová kalkulačka automaticky započte slevu na dani 2070 Kč. To je částka, kterou si může jako slevu na dani uplatnit každý a nemusí k tomu nic dokládat. Dále jsou možné slevy za studenty nebo držitele ZTP/P nebo invaliditu, které daňová kalkulačka také umí započítat.

Žádost o rodičovský příspěvek: Návod, jak a kde rodičák jednoduše vyřídit

Sleva na dítě

V roce 2020 si můžete za každé dítě, o které se staráte, odečíst slušnou částku o kterou se vám zvýší měsíční výplata. Za jedno dítě je to 1267 Kč a za druhé potom 1617. Pokud máte velkou rodinu a živíte 3 a více dětí, tak si za třetí a každé další dítě můžete odečíst 2017 Kč měsíčně. Tyto částky si budete moci odečítat, dokud nebudou vaše děti úplně samostatné a nezačnou pracovat. Slevy na dani z příjmu se dají uplatnit až do 26 let potomka, pokud stále studuje, tedy se připravuje na budoucí povolání.

Příklad

Paní Ivanka má hrubý příjem 35 000 a stará se o 3 děti ve věku 4, 12 a 20 let. Nejstarší dcera Petra, které je dvacet let, chodí na vysokou školu a přivydělává si na brigádách. Pokud by žádné děti neměla, dostávala by v roce 2020 paní Ivanka čistou měsíční mzdu 26 185 Kč. Protože ale vyživuje 3 děti a žádnému není více než 26 let, bude její čistý příjem po uplatnění celkové slevy 31 086 Kč. Dostane měsíčně tedy o 4 901 Kč víc (1267 za první dítě + 1617 za druhé + 2017 za třetí).

Celkové zvýhodnění vám ukáže naše daňová kalkulačka

Mateřská dovolená 2024: Vše, co potřebujete vědět
Mateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená 2024: Vše, co potřebujete vědět

Kdo může slevu uplatnit?

Je potřeba myslet na to, že slevu na daních za vyživované dítě může čerpat pouze jeden z rodičů. Za dítě si tedy můžete odečítat z daní třeba, pokud jste maminka samoživitelka nebo je na rodičovské dovolené váš manžel. Například jste před těhotenstvím měla lepší příjem než on a domluvili jste se, že pro rodinu bude výhodnější, když se vrátíte po mateřské do práce a manžel to zvládne doma. V dnešní době taková dohoda není rozhodně výjimkou. Určitě si však dobře rozmyslete, jestli vám více peněz stojí za to, že strávíte s batoletem méně času. Můžete přijít o zážitky s prckem, které vám už nikdo nevrátí.

Další daňová úleva, kterou lze také rozhodně využít, je sleva na manželku/manžela bez vlastního příjmu. Jestli se tedy staráte o batole nebo předškoláka a máte jen drobný příjem do 68 000 Kč za rok, může si manžel odečíst z daní ještě dalších 24 840 Kč. O tuto slevu se žádá při podání daňového přiznání, takže můžete získat v následujícím měsíci pěkný bonus do rodinného rozpočtu. Když tedy budete přemýšlet, jestli váš příjem za rok nepřesahuje uvedený limit, počítejte s hrubým příjmem a také s možnými dávkami od státu. Jediná dávka, která se sem nezapočítává, je rodičovský příspěvek. Tento příjem se ale nijak nedokládá a potvrdíte ho pouze čestným prohlášením do daňového přiznání pro mzdové oddělení.

Na závěr ještě zmíníme, že očekávanou novinkou letošního roku bylo navýšení rodičovského příspěvku. Pokud tedy patříte mezi maminky, které mají dítě mladší než 4 roky a zároveň jste ještě nedočerpala rodičovský příspěvek, určitě si přečtěte podrobnější informace.

Mateřská dovolená 2020: Kalkulačka mateřské

Témata: Mateřská, Peníze, Finance, Rodičovský příspěvek, Přídavek na dítě, Sleva, Příjem, Hrubá mzda, Mzda, Rodič dětí, Zvýhodnění, Dánová, Brigáda, Poplatník, Kalkulačka, Daň