Maminka.czAutismus

Dárek pro autistické nebo neklidné děti? Přesýpací míč nebo taktilní pexeso

Markéta Novák Matějková 6.  11.  2019
Autistické děti se na svět dívají jinýma očima než my. To je třeba zohlednit i při výběru hraček. Stejně jako pro epileptiky nejsou vhodné například blikající hračky, autisté a děti se specifickými potřebami mají na hry a hračky jiné nároky. Víte, jaké doporučují odborníci?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsme naposledy navštívili hračkářství Kidtown, zaujalo nás, kolik hraček a pomůcek mají právě pro tyto děti.  "Na jejich výběru spolupracujeme s odborníky na dětský vývoj z oblasti psychiatrie, psychologie, logopedie, ergoterapie a dalšími. Naším společným cílem je umožnit těmto dětem plnohodnotný život alespoň v takové míře, jakou jim jejich hendikep povolí," říká Jana Vyhlídalová, zakladatelka obchodu Kidtown.cz.

Při výběru hraček je třeba brát v potaz individualitu každého dítěte. S autismem se často pojí i epilepsie, proto pro takové děti nejsou vhodné blikající hračky. Stejně jako u ostatních dětí vycházejte z toho, co dítě baví. Pro děti, které vyžadují řád a jsou precizní, jsou vhodné hračky na stavění. V případě, že mají potíže se zrakem, který je třeba stimulovat, to jsou zase hračky s výraznými vzory, svítící míčky.  Na logopedické problémy jsou ideální puzzle nebo hračky na šněrování. Centrum motoriky je hned vedle centra řeči, takže se tím navzájem stimulují.

"Obecně mohu říct, že pokud bych měla doporučit hračku pro autistu, kterého osobně neznám, tak bych vybrala něco hmatového, například smyslová pexesa, třpytivé koule nebo sensory bloky, kde je vidět pohyb. Některé děti rády tvoří podle šablony, tak v tom případě se dobře osvědčily duhové kamínky Rainbow pebbles," doplňuje Jana Vyhlídalová z Kidtown.cz.

Autismus u dětí: Pozor na první příznaky již u kojenců a batolat

Tipy na vhodné dárky

Výběr hraček okomentovali terapeutičtí pracovníci Dětského centra komplexní péče Demosthenes z Ústí nad Labem.

Constellation ball

Klepněte pro větší obrázek

Constellation ball je velký nafukovací míč se strukturovaným povrchem. Obsahuje tisíce plastových korálků a je výbornou  pomůckou pro neklidné děti.  Při kutálení míč příjemně šustí a připomíná hudební nástroj „dešťovou hůl“. Manipulace s míčem a pozorování přesýpání děti zklidňuje. Je vhodný i pro děti s fyzickým hendikepem. Po míči se totiž mohou i hezky „válet“, protahovat tak celou páteř a posilovat jemné páteřní svaly.

„V centru Demosthenes s tímto míčem pracujeme ve skupině autistických dětí, kde jeho posílání slouží jako nástroj k rozvoji komunikace a dialogu. Díky struktuře děti stimulují i hmat a míč je zde hodně oblíbený.“

Pexeso Silishapes

Klepněte pro větší obrázek

Oblíbené mezi rodiči autistických dětí je i taktilní pexeso Silishapes.  To obsahuje 5 velkých a 5 malých kruhových disků vyrobených z extrémně měkkého pružného silikonu. Na povrchu každého kruhu je jiná textura, vždy přiřazená k určité barvě kruhu. Děti mohou tyto textury hmatově pociťovat a objevovat jejich rozdíly. Dobře funguje i umístění malých kruhů do sáčků, které jsou součástí balení, a děti budou popisovat, jakou texturu cítí. Velké kruhy jsou vhodné i jako nášlapová podložka pro zkoumání různých povrchů ploskou nohy.

„Děti rády přiřazují barvy a hmatové vjemy. Rády do nich zaboří prstík a objíždějí cestičku, strukturou kruhu se hladí po tváři nebo po hlavě.“

Sensory blocks

Klepněte pro větší obrázek

Smyslové kostky Sensory blocks jsou velkým hitem. Jedná se 16 dřevěných kostek s různými plastovými výplněmi. Kostky jsou ve 4 různých tvarech, barvách, plněné pískem, tekutinou, korálky či barevným plexisklem. Skvěle stimulují sluch, zrak a prostorovou orientaci. Sensory blocks terapeuti a rodiče s oblibou používají u dětí s poruchou autistického spektra nebo u dětí s větší poruchou pozornosti.

„Sensory blocks s oblibou používáme u dětí s poruchou autistického spektra nebo u dětí s větší poruchou pozornosti. Děti se při hře s těmito kostkami zaměstnají a na chvíli zklidní.“

Autismus: Vše, co jste chtěli vědět a báli se zeptat

Rainbow pebbles

Klepněte pro větší obrázek

Sada 36 barevných "kamínků" Rainbow pebbles pro zvídavé děti, které rády tvoří a využívají své fantazie. S barevnými kamínky různých tvarů mohou tvořit obrázky podle předlohy nebo podle vlastní představivosti. Naučí se s nimi také barvy nebo jednoduché počty, rozvinou jemnou motoriku. Kamínky jsou velmi příjemné do ruky. Děti se s nimi i často hladí po obličeji.

Kamínky využíváme jako pomůcku ke třídění barev, děti kamínky třídí do krabiček s podloženou barvou. Dále kamínky využíváme k volné hře, děti se kreativně zapojí a vytváří různé obrázky, staví kamínky na sebe, do řady apod. Dávají si je před obličej a zkoumají tvary a různorodé barvy. Hodně je využíváme i v ergoterapii.“

VIDEO: Redakce testovala duhové kamínky

Sensory Glitter Balls

Klepněte pro větší obrázek

Skvělá je sada sedmi smyslových třpytivých koulí Sensory Glitter balls. Koule s vířícími třpytkami jsou skvělým pomocníkem při usínání. Děti se při pozorování třpytek zklidní a často s koulí v ruce usnou. Právě díky zklidňujícímu efektu jsou tyto koule praktickým pomocníkem pro děti s některými psychickými hendikepy, jako je například ADHD. Autisté se do nich dívají z blízka a sledují, jak je ten vnitřní pohyb intenzivní.

„Koule s vířícími třpytkami jsou skvělým pomocníkem při usínání. Děti se při pozorování třpytek zklidní a často s koulí v ruce usnou. Právě díky zklidňujícímu efektu jsou tyto koule praktickým pomocníkem pro děti s některými psychickými hendikepy, jako je například ADHD.“

Černobíle pro nejmenší

Klepněte pro větší obrázek

Pokud potřebujete stimulovat zrak nejen u miminek, tak sáhněte po černobílé edici. Knížku Černobíle pro nejmenší doporučují odborníci z novorozenecké a rané péče. Dobré pro zrakovou stimulaci jsou i blikající míčky, buď lehké taktilní, nebo se strukturou zjednodušující úchop. Ale pozor, tím, že blikají, nejsou vhodné pro epileptiky.

Náš tip  židle Tilo

Klepněte pro větší obrázek

Židle Tilo je vhodná pro děti od 3 let. Má vypouklou stojnu, proto je možno se na ní houpat. Hodně se prodává do školek a škol, poraden, pro hyperaktivní děti, které mají potřebu neustálého pohybu. Pomáhá i posilování vnitřních svalů a stabilizaci páteře, hlavně bederní. Je důležité, aby dítě mělo nohy na zemi. Dle toho tedy vybírejte i výšku židle. Do školek je nejprodávanější velikost 30,5 cm. Dospělí ji mohou využívat u pracovního stolu/počítače .

Neobyčejný příběh: I tak vypadá autismus...
Témata: míč, Hračky pro děti, Autismus, Dárek, Epilepsie, Jana Vyhlídalová, Třídění, TAK, Třpytka, Hračky, Koule, Autista, #Kamínky, Kamínek, Pexeso, Ústí nad Labem, Autistické dítě, Kamínka, Psychiatrie, Posílání, Dialog, Tipy na dárky na Heureka.cz