Maminka.czTipy na dárky

Dárek za vysvědčení: 6 tipů na technické hračky, které školáky budou bavit

Lenka Chvostová 31.  1.  2023
Pět měsíců uteklo jako voda a děti si v úterý domů přinesou hodnocení za první pololetí. Řada rodičů přemýšlí, jak potomky za dosavadní snahu a píli odměnit. Jestli mezi ně patříte i vy, zapomeňte tentokrát na všechny ty panenky, auta a plyšáky, kterých má váš potomek plný pokoj, inspirujte se raději našimi tipy na hračky, které rozvíjejí logické myšlení, kreativitu nebo třeba učí děti základy programování.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Děti si chtějí a potřebují hrát. Během hry navíc rozšiřují svůj obzor i dovednosti. Jedním z nejrychleji dostupných prostředků jsou v dnešní době všudypřítomné moderní technologie, které děti doslova vtahují do svého světa. Seznamují se s nimi ve stále mladším věku, stávají se takřka součástí jejich dětství. Mnoho rodičů smartphone nebo tablet využívá k zabavení svých ratolestí už od raného věku. Tyto přístroje však mají svá úskalí – ve většině případů nabízí jen pasivní konzumaci zábavy, která děti zaujme, ale nerozvíjí je. Hned je ale nazavrhujte. Raději využijte jejich edukativní potenciál. Při správném využití totiž mohou moderní technologie děti rozvíjet. A to jak předškoláky, tak školáky. Řada škol je tak aktivně využívá při výuce.

VIDEO: Podcast Maminka: Vysvědčení - jak poznat že má dítě psychický problém?

Rozvoj myšlení se vzdělávacími hračkami

Provedené studie ukazují, že při rozumně omezené době, kterou dítě na počítači nebo tabletu tráví, a samozřejmě také při vhodně zvolených výukových hrách, můžeme snížit rizika a naopak posílit pozitivní dopady pro rozvoj myšlení. Chytré hry a technické hračky se umí dítěti přizpůsobit a poskytovat mu přiměřenou výzvu, která ho posune dále, mohou pomoci dětem při učení školních konceptů a rozvíjet poznávací dovednosti,  matematické myšlení nebo schopnosti řešit problémy, podporují kooperaci mezi uživateli. Pokud tedy přemýšlíte, čím svého potomka tentokrát za vysvědčení odměnit, pořiďte mu některou ze vzdělávacích hraček.

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější vzdělávací hračky, které děti nezklamou:

Codey Rocky - malý robot s velkými možnostmi!

Codey Rocky je hračka pro kluky a holky a zároveň programovatelný STEAM výukový robot, se kterým se děti naučí základy programování. Multifunkční, všemi mastmi mazaný robot je dokáže učit pokročilou a zábavnou formou. Codey Rocky podporuje STEAM vzdělávání, kladoucí si za cíl rozvíjet technické myšlení již u nejmladší generace. Codey Rocky dokáže naučit děti základy programování, zatímco si hrají a tvoří! Děti dokáží s použitím grafického programovacího jazyka robota jednoduše programovat a objevit s ním úžasný svět nových technologií a umělé inteligence. Zkrátka, vaše děti si ani nevšimnou ... a najednou budou programovat!

Chytrý hlavolam GoCube Edge Full Pack

Světově nejznámější hlavolam Rubikova kostka je nyní dostupná i v moderní chytré verzi! Oblíbí si ji jak profesionální speed-cubeři, tak i úplní začátečníci, kteří s hlavolamem teprve začínají. GoCube Edge Full Pack je totiž naučí postup skládání hlavolamu krok za krokem, a to zábavnou interaktivní formou. Rubikovu kostku se tak naučí skládat rychle a precizně a pak své výkony mohou porovnávat s mezinárodními žebříčky díky propojení s aplikací. S pokročilými senzory v kostce GoCube, společně s inerciální měřicí jednotkou sledující úhlovou orientaci, mohou dokonce pohyb kostky sledovat v živém přenosu na svém telefonu. Propojení kostky GoCube zajšťuje Bluetooth 5.0. Magazín Wired zařadil kostku GoCube mezi 13 nejlepších technologických hraček pro děti.

Robotická koule Sphero BOLT

BOLT se řadí mezi jedny z nejvyspělejších hraček rodiny Sphero, které je možné ovládat a programovat pomocí chytrého mobilního zařízení. Je vzorovým příkladem robotických a digitálních technologií pro všudypřítomnou zábavu a vzdělávání. Sphero bylo vždy výukovou hračkou, která děti může něco naučit. Jde o odolnou kouli s programovatelným 8x8 světelným displejem a pokročilými senzory pro sledování rychlosti, směru a zrychlení. Otevírá nekonečné množství kódovacích a herních funkcí. Dokonce může „komunikovat“ s ostatními BOLT roboty.  Má vestavěný kompas, se kterým můžete mířit a pohybovat zcela automaticky. Mimo jiné mohou děti BOLTa naprogramovat tak, aby se vydal po trase, kterou mu sami připraví, a to dokonce i ve vodě. Díky volně dostupným aplikacím Sphero Edu a Sphero Play pro iOS i Android dostanou nejen povědomí o programování, ale dokonce se u toho i pobaví. Programování probíhá pomocí jednoduchého rozhraní aplikace Sphero Edu!, které jim současně otevírá cestu k poznání programovacího jazyka JavaScript využívaného ve webovém prostředí. Aplikace podporuje operační systémy iOS, Android, Kindle i Chrome.

Kreativní sada LEGO BOOST 17101

Milují vaše děti LEGO? Pak je pro ně tato kreativní sada tím pravým dárkem. Díky němu mohou zkombinovat všestranný stavební systém s pokročilou technologií a rozvíjet svou kreativitu. Unikátní stavebnice nabízí neskutečné množství zábavy nejen pro kluky, ale i pro holky. Sestavit si vlastní model a programováním jej přivést k životu je snem každého malého technika. Pět modelů (kyberkocour Frankie, robot Vernie, funkční elektronická kytara, multifunkční vozítko a Autobuilder), které jsou plně funkční a nabízí spoustu zvukových efektů i pokročilých technologií, zabaví vaše děti na dlouhé hodiny. Zároveň je ale také vzdělávají. Při sestavování se děti musí naučit pečlivě postupovat dle návodu a zapojit logický rozum i obrazovou představivost. Odměnou jsou jim roboti, kteří ochotně plní každé jejich přání.

Robotická hračka Zigybot Mazzy

Jestliže se vaše děti zajímají o oblast robotiky, nebo chcete, aby se naučily základům programování již v raném věku, pak se vám bude perfektně hodit tato didaktická robotická hračka Mazzy. Robota Mazzy od Made necháte své děti složit pouze pomocí šroubováku a přiloženého návodu, přičemž mají hned dvě možnosti, co ze sto modulárních dílů vytvoří - buď robota na kolech, nebo off-road vozítko s pásy. Po sestavení však zábava nekončí! Mazzy je schopen až 240 programovatelných akcí, které budou děti ovládat na kontrolním panelu přímo na robotovi, anebo prostřednictvím mobilní aplikace. Mohou určovat směr jeho pohybu, zvuky, měnit jeho výraz obličeje nebo dokonce pořádat závody! S robotem Mazzy nuda jednoduše neexistuje. Robotická hračka je poháněna čtyřmi AA bateriemi, které nejsou součástí balení. Cenově dostupný programovatelný robot pro mladší školáky je vhodný od 8 let. 

Programovatelná didaktická hračka Blue-Bot bluetooth beruška

S interaktivní novinkou Blue-Bot si děti užijí spoustu legrace a přitom nemusí zmáčknout ani jedno jeho tlačítko. K ovládání totiž stačí vlastnit tablet nebo počítač, který je vybaven Bluetooth a mít nainstalovanou Blue-Bot aplikaci, ve které si jednotlivé kroky navolí. Ta je ke stažení zdarma a je dostupná pro operační systémy iOS, Android, Windows 7 a Mac OS. Zajímavý je také inovativní transparentní design této vzdělávací pomůcky, díky kterému mohou malí zvědavci pozorovat, co se děje uvnitř tohoto malého robota. Aplikace je k dispozici pro iPhone, iPad, iPod touch a zařízení se systémem Android.

Témata: Děti, Školák, Vysvědčení, Školák, Hračky pro děti, zábava, internet, Tipy na dárky, Dárek, Frankie, kyber, IOS, Programování, Mad, IPod, BOLT, Lego, Hračky, JavaScript, Snap!, Myšlení, Python, STEAM, Panenka, Robot, Hračky na Heureka.cz