Dáte si kávu?

co hledá na netu 8. 6. 2013 10:20
Norové letos vydali studii o pití kávy v těhotenství a jak jsem to z abstraktu pochopil, tak pittí jednoho espressa denně sníží výslednou porodní váhu o 20 až 30 gramů. Pití kávy ovšem nemá vliv na předčasný porod.
Zdroje: http://www.biomedcentral.com/1741-7015/11/42/abstract http://jaknakavu.eu/prispevky/espresso/espresso-dvojite-ristretto-a-mnozstvi-kofeinu/
Mike 9. 9. 2013 15:55
Pokud se k problematice pokusíme postavit z jiného úhlu pohledu, položme si otázku: Má konzumace kofeinu v těhotenství pro vývoj plodu nějaká pozitiva? Odpověď - buď nikoliv, nebo taková nebyla identifikována. Závěr, který lzy z většině publikovaných studií a z nich vycházejících článků vydedukovat je, že "v přiměřeném množství by se zas tak moc stát nemělo". Otázkou je, zda to stojí za to riziko. Dá se to otočit a říct, že (ad absurdum) kouření v "určitém množství" také nevadí (respektive jedna cigareta v těhotenství plod nezabije, ale obrázek kouřící těhotné ženy je společensky obecně vnímán jako nepřijatelný). Studie, kterou budu citovat, odkazuje na užívání ekvivalentu právě oněch často zmiňovaných 300mg kofeinu denně (3 šálky kávy), což ovšem nelze chápat tak, že 300mg je bezpečných a 301mg už nebezpečných. Stoupající množství kofeinu učiní výsledky studie transparentnější, ovšem biochemický mechanismus dopadů konzumace kofeinu nemá na množství vliv.
Zde nabízím volný překlad podstaty zmiňovaného mechanismu, níže je odkaz:
"... Studie na myších jednoznačně dokázala, že konzumace kofeinu v těhotenství (respektive březosti) implikuje větší náchylnost rozvoj epilepsie v dospělosti, mimo to byly zjištěny problémy s prostorovou pamětí.
Výzkumný tým byl schopen identifikovat mechanismus zodpovědný za škodlivé účinky kofeinu v mozku v průběhu jeho vývoje. Kofein mění pohyb a vkládání GABA neuronů, což je hlavní mediátor chemických inhibitorů v mozku. Tyto neurony jsou tvořeny v určitém regionu a následně se přemísťují do jiných oblastí, jako je hippocampus - což je oblast mozku, která hraje klíčovou roli ve formování paměti.
Dále bylo zjištěno, že kofein přímo ovlivňuje migraci těchto neuronů tím, že blokuje působení specifických receptorů, tzv. A2A, čímž pohyb neuronů zpomalí. Tak buňky dosáhnou svého cíle později, než by měly. To ovlivňuje stavbu mozku s účinky pozorovanými po porodu (změny v buněčné dráždivosti, zvýšená náchylnost k záchvatům) a během dospělosti - ztráty neuronů mající v důsledku poruchy paměti...."
http://english.pravda.ru/health/22-08-2013/125475-caffeine_pregnancy-0/ http://stm.sciencemag.org/content/5/197/197ra104
Marcela 2. 12. 2014 11:10
Teď jsem se touhle otázkou zabývala na svém blogu - https://budumatkou.wordpress.com/... - osobně mě moc nebaví takové ty rady, co můžu a co ne, takže se řídím svým pocitem a intuicí.
3