[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Datle jsou sice poněkud kalorické, ale pokud si odmyslíme dietu, kterou s datlemi spojovat nemůžeme, jejich nutriční hodnota tuhle malou drobnou nepříjemnost vyváží.
100 gramů datlí obsahuje až 0,9 mg železa. To je zhruba 11 % doporučené denní dávky. Železo napomáhá tvorbě červených krvinek a lepšímu prokrvení orgánů.
Babská rada říká, že datle je výborným pomocníkem při silném suchém kašli či zánětu průdušek. Vyzkoušet můžete nápoj, který se jednoduše vyrobí ze 100 g datlí, povařených v 0,5 l sojového mléka. Směs lze ještě přichutit například medem, ale bývá už tak dost sladká, protože datle jsou opravdu extrémně sladkým ovocem. Směs pak můžete zvolna popíjet.
Není vůbec složitá a vašim dětem bude vážně chutnat. Vezměte do hrsti datle (mají-li pecku, vypeckujte) a nakrájejte je na drobné kousky. Přidejte k nim 100 - 130 g ořechů (namixovat můžete vlašské ořechy, mandle, lískové i pistácie) a lžíci pikantnější marmelády (například rybízové). Směs promíchejte a přidejte lžíci až dvě medu. Dvě velká (nebo čtyři malá) jablíčka vydlabejte, část jich můžete sníst zasyrova a trochu jich přikrárejte ke směsi. Směsí pak naplňte jablka a dejte je do trouby zapéct na 20 minut.
Připravte si všechny suroviny a zapojte do přípravy děti. Pomohou odvážit mouku (300 g hladké nebo špaldové mouky), přisypat 1 lžičku kypřicího prášku, přidat 120 g lískových či vlašských ořechů (vy je ale napřed na pánvičce opražte a umelte najemno), 150 g sušených datlí (nakrájených na malé kousky). Přidejte lžičku skořice a 100 g datlového sirupu, 1 lžičku vanilkového extraktu a lžičku citronové šťávy. Vše smíchejte dohromady a vypracujte těsto. Nechte ho minimálně 2 hodiny odpočinout a pak rozválejte (přes mikrotenový sáček) a vykrajujte s dětmi různé tvary. V troubě je pečte na 180 °C asi 10 minut.