Maminka.czÚrazy

Dáváte dětem na sáňky helmu? Pozor, na zavřených sjezdovkách neplatí pojištění

wall 27.  1.  2021
Letošní zima je po letech zase bílá i tam, kde sníh už děti skoro neznaly. Zároveň jsou stále zavřené skiareály s vleky, a proto celé rodiny propadly bobování a sáňkování. Je docela fajn uvědomit si, že i při něm má smysl myslet na bezpečí. Nebo to, že pokud podlezete pásku na svah, kde mají zavřeno, pojištění vám nejspíš k ničemu nebude.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je jedno, že letošní zimu trávíte spíš na bobech a sáňkách než na lyžích. Pokud i tak míříte do hor, rozhodně má smysl přidat si do kontaktů do mobilu číslo na Horskou službu 1210 a stáhnout si aplikaci Záchranka.

Sjezdovky  na mnoha místech místo lyžařů a snowboardistů obsadili sáňkaři a bobaři, kteří využívají i uměle zasněžených svahů. Přestože některé skiareály nechávají svahy pro podobné aktivity přístupné, návštěvníci by měli dodržovat bezpečnostní opatření. A to nejen kvůli šíření viru, ale také kvůli riziku úrazu.

Jak naučit děti lyžovat? Tady je 10 důležitých a praktických rad

Pozor, pokud se člověk zraní v místě, kam je zakázané chodit, neplatí mu pojištění.

Jinými slovy, pokud skiareál nechal sjezdovku otevřenou, jen na ní nejezdí vlek, pojištění platí. Stejně jako platí, pokud budete bobovat na louce za městem či někde na vesnici.

Pokud však je svah zavřený a je tam například páska, která to dává jasně najevo, pojišťovna v případě úrazu vyplacení peněz nejspíše odmítne. A bude v právu. 

Pojištění platí dál. Pozor však na výluky

V případě úrazů, ale například také při srážkách, při kterých se poškodí sportovní vybavení, se lidé mohou i na svazích s vypnutými vleky spolehnout na cestovní pojištění, které si může každý jednoduše sjednat on-line a i pro Českou republiku.

„Je možné ho uzavřít i krátkodobě, třeba jen na víkend, a pokrývá právě případy vážných nehod a zranění, ale také odpovědnosti, když omylem ublížíte či způsobíte škodu někomu jinému,“ vysvětluje například mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

Při vstupu na sjezdovky je ovšem potřeba respektovat nařízení areálu a vyhýbat se opáskovaným prostorům se zákazem vstupu. „Pokud lidé například podlezou pásky nebo ignorují zákazové cedule, přestává v těchto prostorách pojištění platit,“ upozorňuje Maťašeje.

Dodržujte odstupy, prosí skiareály

„Chápeme, že lidé jsou už dlouho zavření doma, a hlavně děti se potřebují někde odreagovat. Ze sjezdovky je proto nevyháníme, i když vleky jsou vypnuté,“ říká František Jílek, správce skiareálu Olešnice. Problém je podle něj v tom, že někteří lidé ani přes upozorňování personálu, ani přes přítomné cedule nedodržují zásady, jako jsou dvoumetrové rozestupy a zakrytá ústa.

Pohádky na dobrou noc: Čtete je dětem? Tady jsou důvody, proč byste to měli dělat

Kromě proticovidových opatření by lidé v takovýchto podmínkách navíc měli ještě důsledněji myslet na svoji bezpečnost, používat bezpečnostní prvky jako ochranné přilby a zbytečně neriskovat. „Lidé by si měli uvědomit, že vstup do areálu je na vlastní nebezpečí. Nejsou tu instalovány bezpečnostní prvky, jako jsou třeba matrace tlumící nárazy a podobně,“ upozorňuje Jílek.

Návštěvníci by při využívání umělých svahů připravených na znovuspuštění vleků měli po celou dobu dodržovat pravidla areálu a dbát na instrukce personálu. „Rád bych také poprosil o dodržování správného parkování, aby návštěvníci neblokovali provoz, a především na dodržování pořádku. Mnozí mají problém dojít s obaly od svačin k odpadkovému koši a podle toho to tak potom na svahu vypadá. Uklízet to po nich musejí jiní,“ dodává Jílek.

5 nápadů na domácí tělocvičnu pro děti, které nemohou do školy a na kroužky
Pozor! 7 věcí, kterými rodiče škodí pohybovému vývoji nejmenších dětí
Témata: Rodina, Dovolená s dětmi, Předškolák, Maminka cestuje, Cestujeme, Úrazy, Pojištění, František, Skiareál, Jíl, Svah, Sáňky, Sjezdovka, Zákaz vstupu, Parkování, Případ úrazu, Česká republika, DAV, Vlek, Srovnání cen povinného ručení a havarijního pojištění