Maminka.czSlavní rodiče

David Beckham zase políbil dceru na ústa. Proč to některým lidem tolik vadí?

redakce 22.  10.  2020
Jako už několikrát, rodiče Beckhamovi zase rozvířili debatu tím, jak se chovají ke svým dětem. A zase v tom je polibek na rty – tentokrát David políbil devítiletou Harper a zase to od části svých početných fanoušků na sociálních sítích schytal.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Victoria Beckham na sociálních sítích zveřejnila fotky, na nichž si otec s dcerou užívají společný čas na ekologické farmě v Gloucestershire.  Někteří fanoušci ji za to hned zkritizovali. „Zbožňuji tvoji rodinu, ale nechápu, proč líbáte děti na rty,“ objevilo se vzápětí mezi reakcemi. 
 

Nebylo to přitom poprvé, kdy Beckhamovi zveřejnili něco podobného. David Beckham už několikrát zveřejnil fotky, na nichž líbá svou dceru Harper na ústa. I tehdy vzbudil jak vlnu pochvalných komentářů, tak i přímo tsunami kritiky. Komentující se rozdělili na ty, kdo považují polibek na dětská ústa za něco zcela normálního, a ty, podle nichž jde o naprosté tabu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

The best daddy💕 @davidbeckham #HarperSeven X

Příspěvek sdílený Victoria Beckham (@victoriabeckham),

Ještě dříve sdílela takovou fotku Victoria Beckham. Mimochodem, i další celebrity zásobují své profily na sociálních sítích fotkami, kde líbají své děti na ústa. Ať už je to Kim Kardashian, herec Liev Schreiber nebo zpěvačky Gwen Stefani či Beyoncé. Jejich fotky lajkují miliony lidí a tisíce si dají tu práci, aby je okomentovaly. Ať pochvalně nebo kriticky.

Když modelka Amber Rose zveřejnila fotku, na které svého syna líbá na pusu, dočkala se často komentářů jako „nechutné“ a „obtěžující“. Proč se tyto názory objevují? Podle odborníků je důvodem všeobecně panující společenská nejistota, jak se k líbání rodičů s dětmi postavit.

Takhle vypadá porod! Neuvěřitelné detaily, dojemné první momenty, intimita

Zatímco část komentujících označila toto chování za „divné, příliš intimní a se sexuálním podtextem“, jiní se s ním ztotožňují a postují vlastní snímky, na nichž líbají své děti. Beckhamova fotka tak vlastně vyvolala jakousi vlnu solidarity mezi rodiči, kteří se chovají podobně. A také velký zájem v médiích – a to nejen v bulvárních, ale i těch takzvaně seriózních.

Australský deník Daily Mail celá „kauza“ velmi zaujala a oslovil proto hned dvě psycholožky. Jak se dalo očekávat, každá z nich má na věc jiný názor. Fiona Martin z Univerzity v Sydney tvrdí, že všechno, co podporuje emocionální vazbu mezi dětmi a rodiči, je v pořádku a mělo by být podporováno. „Je absurdní domnívat se, že polibek dítěte a rodiče by mohl být považován za sexuální,“ říká.

Módní ikoně Harper Beckham je devět. Chodí na nehty, hraje fotbal, rodiče ji líbají na rty

Naproti tomu americká dětská psycholožka Charlotte Reznick varuje, že takovéto projevy náklonnosti mohou dítě mást, dráždit, a dokonce sexuálně stimulovat. Již dříve se ve své knize Síla dětské představivosti vyjádřila: „Jakmile jednou začnete své dítě líbat na rty, kdy s tím přestanete?“ Podle ní se sexuální povědomí dítěte začíná vyvíjet zhruba v pěti až šesti letech a právě tehdy mohou prý polibky na rty dítě sexuálně dráždit.

Tématu se věnoval i německý list Süddeutsche Zeitung. Do polibkové debaty přispěla komentátorka Violette Simon, která mimo jiné napsala: „Někteří vidí v nevinné dětské náklonnosti erotično, jako by se snad jednalo o smyslné francouzské polibky s otevřenými ústy. Přitom je to jen takový ten mlaskavý huban s našpulenými rty. Kdybychom jím počastovali dospělého partnera nebo partnerku, jen těžko by ho označili za polibek.“

V českých internetových fórech převažují zastánci líbání dětí na rty. Čeští rodiče to považují za zcela normální věc, na kterou jsou všichni odjakživa zvyklí. „A navíc, někde to dítě ty bakterie nachytat musí, takhle si od malička nejlíp buduje imunitu,“ dodává s trochou nadsázky jedna z maminek. Většina lidí se ale shoduje, že takový druh polibku by měl být vyhrazen opravdu jen rodičům. Do vztahu s prarodiči a dalšími příbuznými už líbání na rty opravdu nepatří.

Jon Snow a další slavní lidé, kteří milují své blízké s Downovým syndromem
Špatné počasí neexistuje! Nechte se inspirovat u Skandinávců a vyžeňte děti ven
Témata: Slavní rodiče, Rodina, Slavné maminky, Rodina a vztahy, Slavní tatínci, Rodiče, Otec, Otcové, Nejen pro tatínky, Kim Kardashian, Victoria Beckham, David Beckham, Amber Rose, Harper Beckham, kauza, Liev Schreiber, polibek, Violet, DAV, Podtext, Liev, Beyoncé, Süddeutsche Zeitung, Děti, Victoria Beckhamová