Maminka.czChování a vztahy

Dcera se chová divně. Diagnóza: obsedantně kompulsivní porucha

Martina Machová 2.  7.  2018
V pubertě začala Kateřina vstávat před 5 hodinou ranní, zavírala se do koupelny, každé ráno i večer si myla vlasy, týdně vypotřebovala až 4 šampóny a kondicionéry a různé druhy vlasové kosmetiky, nespočet hřebenů. Bohužel za tím nebyla první láska, bušení srdce, motýlci v břiše a touha líbit se, ale značně nepříjemné onemocnění zvané obsedantně kompulsivní porucha.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S Kateřinou neměla Elen nikdy žádné velké starosti, i když s ní byla už několik let sama. Kačka byla tichá, milá, oblíbená, ve škole neměla žádné problémy a dokonce i puberta nastavila v případě Kačky tu vlídnější tvář a s mladou slečnou se šlo vždy rozumně domluvit.

Co vám nikdo předem neřekne o výchově pubertálních kluků

Zvláštního dceřina chování si Elen začala všímat okolo 16. roku. Katka každý den včetně víkendů velmi brzy vstávala a myla si vlasy. Časem si vlasy myla i večer a občas dokonce i přes den. Elen si nejprve myslela, že se Kačka bláznivě zamilovala a chce se prostě líbit, skutečnost však byla o poznání smutnější.

Ráno, odpoledne i večer

To, že Katka vstávala brzy, aby si stihla umýt své pěkné dlouhé vlasy, nepokládala z počátku Elen za nic neobvyklého. Jenže Kateřině to vydrželo několik měsíců a v neuvěřitelných 5 hodin pravidelně obsadila koupelnu na celou hodinu!

Kdo může vychovávat mé děti? Mého syna seřvala cizí matka!

Časem se vše opakovalo i večer, někdy dokonce i během dne. Katka začala být podivně zamlklá, nechtěla komunikovat, byla ráda sama. Oproti očekávání Elen netrávila maximum času poletováním venku, nechtěla větší kapesné, netoužila po novém oblečení, nemalovala se.

Mytí a desinfekce hřebenů, šampóny proti všemu

Vše ohledně mytí a koupelny by možná vytížená Elen tak nějak přešla, kdyby Kateřina nespotřebovávala doslova litry šampónů a kondicionérů, navíc skoro každodenně používala šampóny proti vším a lupům, které si kupovala z kapesného. Elen si také všimla, že Katka každý den spařuje hřebeny vroucí vodou a polévá desinfekcí.

Nesahej mi na hlavu!

Uplynuly nejisté týdny pozorování a Katce z extrémní péče viditelně řídly vlasy. Pokožku na čele měla podrážděnou a naprosto nesnášela doteky ve vlasech. Na polštář si denně dávala vypraný šátek. Katka se stále více uzavírala do sebe, nechtěla komunikovat.

Generace Y: Dnešní puberťáci se chtějí hlavně bavit, ale rozumíte jim?

Elen se rozhodla k radikálnímu kroku; v noci schovala šampóny, vypnula uzávěr vody, probděla noc a čekala, co bude ráno. Kateřina propadla naprosté panice, beznaději a hrůze. Věty, které vypouštěla z úst, daly Elen s konečnou platností pochopit, že dcera rozhodně není bláznivě zamilovaná, ale s největší pravděpodobností nemocná.

Společným heslem všech výroků byly ŠPINAVÉ VLASY! Elen vyndala šampóny, zapnula vodu a nechala Kačku provést své rituály. Po škole ji vyzvedla, zašly spolu na oběd a dohodly se, že dcera navštíví psychologa. Kateřina to uvítala, naprosto racionálně věděla, že to, co prožívá, neodpovídá skutečnosti, ale prostě si nemohla pomoci.

Co je OCD?

Obsedantně kompulsivní porucha (OCD, Obsessive-compulsive disorder) je úzkostnou chronickou poruchou neovlivňující intelekt.

Nemocný má nutkavou potřebu vykonávat určitý soubor rituálů (kompulzí), trpí úzkostnými stavy a až nesnesitelným strachem, že pokud nevykoná určitý rituál, něco hrozného se stane. Porucha se nejčastěji objevuje v dospívání, období klidu střídají ataky nemoci, pomáhají léky a psychoterapie.

Deprese není záležitostí pouze dospělých, ale týká se i dětí
Osmiletá dívka asistovala u porodu. Přestřihla i pupeční šňůru a jednou chce být dulou!
Devítiletá dcera trpí úzkostnými depresemi

 

 

Témata: Děti, Školák, Rodina, Vaše příběhy, Chování a vztahy, Dcera, OCD, Pozorování, Výrok, Dospívání, Poleva, Koupelna, Katka, Intelekt, Kapesné, Velká starost, Desinfekce, Chov, Probdělá noc, Div, Plátno, Vlasová kosmetika, Šampón, Kondicionér, Vlasy