Maminka.czVaše příběhy

Dcera se po smrti babičky uzavřela do sebe, nic nepomáhá

19.  12.  2018
Je to zhruba půl roku, co zemřela moje máma. Sama mám co dělat, abych se s tím vyrovnala, protože jsme spolu měly krásný vztah. Mnohem víc mě ale trápí, co první setkání se smrtí udělalo s mojí dcerou. Odchod milované babičky ji zasáhl víc, než jsme si zpočátku mysleli.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když mamince loni před Vánocemi diagnostikovali rakovinu slinivky, byl to pro všechny šok. Shodou okolností pár měsíců předtím zemřela na tutéž nemoc její kamarádka, a tak si ani ona od počátku nedělala moc nadějí. Po pár týdnech, kdy bylo vidět, jak s ní její diagnóza zamávala, se vzchopila a snažila se žít dál naplno.

Bohužel ale tahle forma rakoviny může být velmi rychlá a agresivní. Po pár týdnech, kdy ještě maminka vypadala celkem v pořádku, se její stav začal prudce zhoršovat. Postupně byla v nemocnici víc než doma, i když jsme s manželem i mou sestrou dělali všechno pro to, aby mohla být co nejvíc s námi ve svém prostředí.

ČTĚTE TAKÉ: Kdy umřeš? Děti neděste, ale mluvte s nimi na rovinu

Celou tu dobu jsem se trápila, protože jsem věděla, že o maminku přijdu, ale stejně tak jsme řešili, jak celou situaci vysvětlit naší pětileté Bětce. Je to zatím jediné vnouče v rodině a babičku naprosto zbožňovala stejně jako ona ji. V dobrém slova smyslu jsem někdy až žárlila, jaký spolu měly krásný vztah. Máma se Bětce hodně věnovala, přes týden ji vyzvedávala ze školky, trávila s ní odpoledne, než jsme my přišli z práce, a ochotně si ji brala i o víkendu.

Můj táta nežije už dlouho, Bětka ho vůbec nestačila poznat. Máma na ni proto měla spoustu času i energie a kolikrát nám řekla, že si ji vezme na celý víkend a pojedou třeba vlakem na výlet a druhý den do zoo.

Kdy a jak to říct pětileté Bětce?

Tím, že se na máminu nemoc přišlo před Vánoci, byly tím loňské svátky samozřejmě hodně ovlivněné. Ale před Bětkou se nám dařilo nedat nic najevo a hlavně kvůli ní jsme se snažili, aby to byl hezký a pokud možno veselý čas. Hned po novém roce jsme ale začali řešit, co dál – kdy jí to řekneme, jestli vůbec, jak to podat…

Když dítě truchlí... Jak mu pomoci vyrovnat se se smrtí?

Když si rodič neví rady, pomohou knížky
 

V dnešní době už není smrt takové tabu a i pro velmi malé děti existují různé obrázkové knížky, které rodičům hodně pomůžou.

Poměrně nedávno vyšla milá knížka švédské autorky Pernilly Stalfelt O smrti smrťoucí, která se zabývá smrtí a vším, co s tímto tématem souvisí. Je určená čtenářům ve věku od sedmi do dvanácti let, ale i jejich rodičům, kteří v této otázce tápou. Dětem vysvětlí milou a nenásilnou formou vše kolem umírání. Dozvědí se tu i spoustu důležitých informací, třeba proč vlajka vlaje na půl žerdi.

O něco menším dětem je určená knížka Když dinosaurům někdo umře. Pomocí obrázků vysvětlí předškolákům, že nikdo nejsme na světě napořád a že každý se několikrát v životě setkáme s tím, že nám zemře někdo milý a hodně blízký.

Další knížkou, která stojí za zmínku, je publikace Návštěva malé smrti autorky Kitty Crowther, která se nebojí dětem otevřít tak složité téma, jako je konec života, a dělá to s vrozeným citem pro dětský svět.

Posledním tipem je knížka A smutek utek Marky Míkové a Báry Valecké. Velice povedená knížka, která popisuje různé smutky, tedy i ten ze ztráty někoho blízkého. Děti tu najdou osm příběhů o tom, že všechny smutky jsou trápení, ale se všemi se má a dá něco udělat.

Přehled všech knížek najdete TADY

 

Všichni jsme v tom byli sami emočně velmi ponoření a každý z nás měl na věc jiný názor. Sestra tvrdila neříkat nic, protože máma se přece uzdraví, tak proč malou strašit. Máma byla pro to podat jí věc jasně a srozumitelně bez nějakých pohádek okolo, prý že je Bětka chytrá holčička a pochopí to, klidně jí všechno sama poví. Já a manžel jsme souhlasili, že říct by se jí to mělo, už proto, že bylo jasné, že babička brzy nebude moct trávit s Bětkou čas způsobem, na jaký byla dcera zvyklá.

Smrt je součástí života. Pomozte dětem se s ní vyrovnat

Zároveň jsme ale nechtěli, aby vnučka byla nějak vystrašená a říkalo se jí zbytečně moc smutných věcí. Promýšleli jsme taktiku tak dlouho, až nakonec sama poznala, že se něco děje, protože babička už pro ni do školky nechodila každý den, jen občas.

Vzít holčičku do nemocnice, nebo ne? 

Tak jsem si s ní potom sedla a vysvětlila jí, že je babička nemocná a potřebuje víc odpočívat. Na pár dnů to vzala, ale jak se mámin stav zhoršoval a přestala s ní trávit čas úplně, přibývalo i Bětčiných otázek. Zbaběle jsem je tehdy delegovala na manžela, který měl přece jen odstup. Já jezdila za mámou do nemocnice a viděla jsem, jak se mi ztrácí před očima a jak už trpí, a v tu chvíli jsem vůbec neměla sílu Bětce něco vysvětlovat.

Je vhodné brát dítě na pohřeb, nebo ne? 

Když byla ke konci máma už jen v nemocnici, řešili jsme, jestli k ní Bětku přivést. Máma si to nepřála, že prý nechce, aby ji tahle viděla. Ale Bětka ji chtěla vidět, a tak jsme to nakonec udělali. Dcera nás překvapila. Ve dveřích do nemocničního pokoje se zarazila, protože babičku, která vážila polovinu své dřívější váhy, nemohla v posteli pod všemi hadičkami ani poznat. Ale pak se rychle osmělila, vlezla na postel k ní a vyprávěla jí, co všechno zažila za dobu, co se neviděly.

Je dobře, že se stihla s babičkou rozloučit

Pozorovala jsem, jak ji máma poslouchá, v očích slzy, a musela jsem odejít z pokoje, abych se tam úplně nesložila. Ale byla jsem ráda, že se stihly rozloučit. Manžel pak večer Bětce doma zkoušel vysvětlit, že babička nás brzy opustí a už s námi nebude. Nevím, co přesně dceři říkal, ale prý vypadala, že to chápe.

Máma zemřela o týden později, byla jsem s ní. Na pohřeb jsme Bětku nevzali, v pěti letech nám připadala příliš malá, a vzali jsme ji až pár dnů poté na hřbitov, kde jsme jí ukázali babiččin hrob, na který jsme dali kytky.

Pomozte dítěti vyrovnat se se smrtí milované osoby

Prvních pár dnů po mámině odchodu vypadala Bětka až nečekaně v pohodě, vlastně vůbec neplakala a chovala se jako kdykoli jindy. Tím, že ji ke konci už nevídala, to pro ni vlastně nebyla změna. Docházet jí to začalo teprve později, pokaždé, když řekla, že musí něco povědět babičce, nebo se zeptala, kdy pro ni zas babička přijde do školky nebo kdy pojedou na výlet. Pokaždé jsme ji jemně opravili, že babička už není, a ona jen tak přikývla a neřekla už nic.

Dcera truchlí a uzavřela se do sebe. Kdy to skončí?

No a pak se najedou udál hrozný sešup a Bětka se úplně uzavřela do sebe. Skoro ze dne na den přestala téměř mluvit, smát se, zajímat se o svět kolem sebe. A trvá to doteď. Chodí do školky, ale paní učitelky nám stále hlásí, že je jako tělo bez duše. Splní jejich pokyny, to ano, ale sama od sebe nevyvine žádnou aktivitu. Nehraje si s dětmi, nepromluví, jen někde sedí a dívá se na ostatní nebo úplně do prázdna.

Podobné je to doma. Stále dokola se pokoušíme s ní promluvit, já i muž, ale nechce. Při jakékoli zmínce o babičce je dokonce až agresivní. „Nechci! Nechci!“ křičí a zacpává si uši a uteče do pokoje, kde se schová pod peřinu. Přitom vím, že tam potom pláče. Ale v téhle chvíli od nás vůbec nechce utěšit ani nestojí o vysvětlení nebo možnost se vyplakat a svěřit se, jak se cítí.

V jakém věku jsou děti schopny vnímat smrt?

Jako by si vystavěla nějakou zeď a za tu nikoho nepustí. Manžel má známou, která je psycholožka, a tak ji jednou pozval domů, ať zkusí s Bětkou promluvit. Nedělala jsem si přehnané naděje, ale čekala jsem, že někomu, kdo zřejmě ví, jak s ní v takové situaci mluvit, aspoň něco řekne. Ale ne, Bětka zarytě mlčela a nepromluvila ani slovo. Psycholožka řekla, že bychom měli jít k dětskému specialistovi, ale tvářila se, jako kdyby naše dcera byla nějaká vadná.

Asi na to časem dojde, ale pořád si říkám, že třeba zkrátka takto intenzivně truchlí. Copak my jsme tu od toho, abychom soudili, kdy je toho už dost? Já po mámě pláču doteď, ale musím fungovat, nikdo mě u toho nevidí. Po dceři přece nic takového chtít nemusím…

Ivana, 38 let

Témata: Děti, Video, Předškolák, Vaše příběhy, Babička, Rodina a vy, Dcera, Smrt, vnučka, První setkání, NIC, Důležitá informace, Babi, Celý víkend, Konec života, Celá doba, Máma, Složité téma, Dnešní doba, Bětka, Dětský svět, Smrt babičky, První pár, Poslední tip, Hřbitov