Maminka.czPředškolák

Dětské nohy mohou zdeformovat příliš úzké ponožky, stejně jako nevhodná obuv

Téměř všechny děti přichází na svět se zdravýma nohama. Zhruba každé třetí dítě mladšího školního věku v Česku má nesprávné pohybové návyky a zdeformované nohy s propadlou klenbou. V dospělosti pak okolo 40 % populace trpí obtížemi nohou, z toho asi 12 % případů musí být dokonce léčeno operativně. Zdravotní dopady se přitom nemusí projevit ihned, ale v plném rozsahu až s odstupem několika let. Co může způsobit nevhodná dětská obuv?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Příliš úzká a špičatá obuv

„Vbočené palce a vbočené malíky jsou důsledkem nošení obuvi, ve které nezbývá příliš místa pro prsty, tedy s úzkou špičkou. U malých dětí může dokonce vzniknout nošením příliš úzkých punčocháčů nebo ponožek,“ zmiňuje MgA. Jana Šůstková, vedoucí vývojového oddělení obuvi FARE.

Vbočený palec má navíc za následek deformaci příčné klenby, která poklesne a rozšíří se. Postižený prst, ať už malík či palec, se snaží chránit před tlakem a nezřídka kdy zde vzniká bolavé hnisavé ložisko, v lepším případě se zde objeví pouze kuří oka a otlaky.

5 triků, jak vybrat boty podle vašich představ a vyhnout se zklamání

„Šířka obuvi musí odpovídat obvodu nohy v místě prstních kloubů, má mít dostatečně prostornou kulatou špičku a vnitřní hrana obuvi by měla být rovná,“ říká Šůstková.

Témata: Zdraví, Děti, Video, Předškolák, Školák, Batole, Dětské boty, Hrana, Nejzazší bod, Plochá noha, Celodenní nošení, Nadváha, Vbočený palec, Přední část, Zadní díl, Nevhodná obuv, Ideální řešení, Správné postavení, Jak, Ložisko, Volný pohyb, Podešev, Podpatek, Obuv, Jana Šůstková, Zdraví na Heureka.cz