[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Barvení vajíček přírodní cestou zabere sice o něco více času, než kdybyste je barvili kupovanými barvami, ale určitě se to vyplatí.
Přírodní barvy jsou nejen levnou, ale také ekologicky šetrnější variantou k syntetickým barvám. K barvení můžete použít kromě cibule třeba také řepu nebo špenát.
Aby se mohla vajíčka dobře nabarvit a hezky chytla barvu, je důležité je nejprve odmastit. K tomu vám postačí ocet, do kterého namočíte hadřík a tím pak vajíčko potřete.
Poté vajíčko zavažte do gázy nebo punčochy a dejte vařit. Pokud chcete vajíčka ozdobit přírodními motivy, můžete na ně před ovázáním přitisknou například lístky jetele nebo celou pampelišku.
Jakmile máte vajíčko připraveno, můžete ho dát vařit (čím déle, tím lépe). Z vlastní zkušenosti doporučujeme také volit vajíčka se světlejší skořápkou. Intenzitu barev můžete podpořit i tím, že do vody přidáte lžíci octa.
Jaké potraviny na přírodní barvy? Hnědá: odvar z cibulových slupek, dubová kůra, ořechové listy Žlutá: kurkuma Červená: odvar z červeného zelí, řepy nebo červené cibule Růžová: šťáva z červené řepy Fialová: šťáva z borůvek Zelená: odvar ze špenátu nebo kopřiv Oranžová: čaj nebo káva Velikonoce Naučte se nejlepší trik, jak snadno vyfouknout vajíčko Jen pro tatínka VIDEO: Naučte se uplést tradiční pomlázku Slavní rodiče Lejla Abbasová září štěstím, je těhotná