Maminka.czVýživa a stravování

Dejte si k obědu králíka

Jana Chmelíková 22.  4.  2016
Králičí maso je jedno z nejkvalitnějších. Ačkoli ne každý má jeho mírně nasládlou chˇuť v lásce, v těchto netradičních úpravách si ho zamilujete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. Dobroty z králičího masa

Králík na kořenové zelenině

4 porce, 90 minut

Potřebujeme: 1 králík, 3 mrkve, 3 petržele, 2 velké cibule, 400 g brambor typu A, sůl a pepř, olivový olej, 200 ml suchého bílého vína, 150 ml zeleninového vývaru

Králíka očistěte a naporcujte na 12 menších kusů. Všechnu zeleninu rovněž očistěte. Mrkev a petržel nakrájejte na podélné poloviny nebo čtvrtiny, cibuli na tenké měsíčky. Brambory oškrábejte a nakrájejte na podélné čtvrtiny. Troubu zapněte na 160 °C.

Maso osolte, opepřete a ze všech stran zprudka orestujte na oleji dozlatova. Podlijte vínem a nechte chvíli odvařit. Přidejte zeleninu, podle potřeby i trochu soli a pepře, podlijte vývarem.

Vložte do trouby a pečte asi 60 minut doměkka. Občas s masem trochu zahýbejte a přelijte. Teplotu zvyšte na 220 °C a pečte ještě 15 minut, aby se vytvořila zlatavá kůrčička.

Klepněte pro větší obrázek

Králík v omáčce se smetanou

4 porce, 75 minut + marinování

Potřebujeme: 1 králík, 500 ml bílého vína, 4 lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, 200 g creme fraîche, 100 ml smetany, po 1/2 lžičce mletého černého pepře, koriandru, skořice, kmínu, nového koření, špetka muškátového oříšku, 1/2 lžičky citronové kůry, 2 bobkové listy, 1–2 lžíce citronové šťávy

Králíka očistěte a naporcujte. Zalijte vínem a nechte 12 hodin marinovat.

Maso vyjměte a opečte na másle. Cibuli a česnek nasekejte. Králíka vyjměte a ve výpeku zpěňte cibuli a česnek. Maso vraťte zpět, podlijte marinádou, osolte a přiklopte. Duste asi 20 minut. Maso vyjměte.

Do omáčky vmíchejte creme fraîche a smetanu. Přidejte trochu koření s citronovou kůrou. Maso dejte zpět, přidejte bobkový list, přiklopte a duste 20 minut. Podle chuti dokořeňte zbylým kořením, solí a citronovou šťávou. Jako příloha je nejlepší bílý chléb.

Klepněte pro větší obrázek

Voňavá králičí stehna

4 porce, 80 minut

Potřebujeme: 4 zadní králičí stehna (nebo 8 předních), sůl a pepř, rostlinný olej, 1 tyčinka skořice, 2 lžičky hřebíčku, 200 ml masového vývaru

Troubu zapněte na 160 °C. Stehna ze všech stran osolte, opepřete a v pekáči ze všech stran zprudka osmahněte na oleji. Ve výpeku lehce orestujte i rozlámanou skořici a hřebíček. Podlijte trochou vývaru a pečte 50 minut doměkka.

Během pečení maso otáčejte a podle potřeby přelévejte, případně i ještě trochu podlijte. Nakonec zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě asi 10 minut, aby se udělala kůrčička.

Klepněte pro větší obrázek

Polníčkový salát s králičími játry

4 porce, 55 minut

Potřebujeme: 1–2 lžíce majonézy, 4 lžíce bílého jogurtu, 1–2 lžíce vinného octa, po 1 lžičce medu, hrubozrnné a dijonské hořčice, sůl a pepř, 1 lžíce třtinového cukru, 50 g lískových ořechů, 1 červená cibule, 300 g králičích jater, 100 g králičích srdíček, rostlinný olej, 75 ml portského vína, 100 g polníčku, 80 g ricotty

Majonézu, jogurt, vinný ocet, med a hořčice prošlehejte se 2 lžícemi vody a dochuťte. Třtinový cukr rozpusťte v pánvi se lžící vody a nechte zkaramelizovat. Stáhněte z plotny a v horkém karamelu obalte lískové oříšky, rozložte je na pečicí papír a počkejte, až zchladnou.

Cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky, které rozeberte na proužky. Očištěná játra a srdce opláchněte a osušte, játra navíc pokrájejte. Na oleji vnitřnosti orestujte dozlatova, hotové jsou asi po 6 minutách. Osolte a opepřete, zabalte do alobalu a nechte zhruba 5 minut odpočinout.

Mezitím na oleji zpěňte připravenou cibuli. Podlijte portským vínem a nechte odvařit. Polníček rozprostřete na talíře, na něj rozdělte maso a cibuli. Zakápněte dresinkem, přidejte ricottu a nakonec posypte ořechy v karamelu.

Klepněte pro větší obrázek

K jídlům si dopřejte některou z příloh, uvedených v další kapitole. Zaručeně si pochutnáte.

Foto: Profimedia.cz

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Král, oběd, Bobkový list, Nové koření, Vinný ocet, Muškátový oříšek, Alobal, Červená cibule, Třtinový cukr, Řezno, Králík, Hřebíček, Rostlinný olej, Dej, Příloha, Dresink