Maminka.czVýživa a stravování

Dejte si k obědu králíka

Jana Chmelíková 22.  4.  2016
Králičí maso je jedno z nejkvalitnějších. Ačkoli ne každý má jeho mírně nasládlou chˇuť v lásce, v těchto netradičních úpravách si ho zamilujete.
Seznam kapitol
1. Dobroty z králičího masa

Králík na kořenové zelenině

4 porce, 90 minut

Potřebujeme: 1 králík, 3 mrkve, 3 petržele, 2 velké cibule, 400 g brambor typu A, sůl a pepř, olivový olej, 200 ml suchého bílého vína, 150 ml zeleninového vývaru

Králíka očistěte a naporcujte na 12 menších kusů. Všechnu zeleninu rovněž očistěte. Mrkev a petržel nakrájejte na podélné poloviny nebo čtvrtiny, cibuli na tenké měsíčky. Brambory oškrábejte a nakrájejte na podélné čtvrtiny. Troubu zapněte na 160 °C.

Maso osolte, opepřete a ze všech stran zprudka orestujte na oleji dozlatova. Podlijte vínem a nechte chvíli odvařit. Přidejte zeleninu, podle potřeby i trochu soli a pepře, podlijte vývarem.

Vložte do trouby a pečte asi 60 minut doměkka. Občas s masem trochu zahýbejte a přelijte. Teplotu zvyšte na 220 °C a pečte ještě 15 minut, aby se vytvořila zlatavá kůrčička.

Klepněte pro větší obrázek

Králík v omáčce se smetanou

4 porce, 75 minut + marinování

Potřebujeme: 1 králík, 500 ml bílého vína, 4 lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, 200 g creme fraîche, 100 ml smetany, po 1/2 lžičce mletého černého pepře, koriandru, skořice, kmínu, nového koření, špetka muškátového oříšku, 1/2 lžičky citronové kůry, 2 bobkové listy, 1–2 lžíce citronové šťávy

Králíka očistěte a naporcujte. Zalijte vínem a nechte 12 hodin marinovat.

Maso vyjměte a opečte na másle. Cibuli a česnek nasekejte. Králíka vyjměte a ve výpeku zpěňte cibuli a česnek. Maso vraťte zpět, podlijte marinádou, osolte a přiklopte. Duste asi 20 minut. Maso vyjměte.

Do omáčky vmíchejte creme fraîche a smetanu. Přidejte trochu koření s citronovou kůrou. Maso dejte zpět, přidejte bobkový list, přiklopte a duste 20 minut. Podle chuti dokořeňte zbylým kořením, solí a citronovou šťávou. Jako příloha je nejlepší bílý chléb.

Klepněte pro větší obrázek

Voňavá králičí stehna

4 porce, 80 minut

Potřebujeme: 4 zadní králičí stehna (nebo 8 předních), sůl a pepř, rostlinný olej, 1 tyčinka skořice, 2 lžičky hřebíčku, 200 ml masového vývaru

Troubu zapněte na 160 °C. Stehna ze všech stran osolte, opepřete a v pekáči ze všech stran zprudka osmahněte na oleji. Ve výpeku lehce orestujte i rozlámanou skořici a hřebíček. Podlijte trochou vývaru a pečte 50 minut doměkka.

Během pečení maso otáčejte a podle potřeby přelévejte, případně i ještě trochu podlijte. Nakonec zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě asi 10 minut, aby se udělala kůrčička.

Klepněte pro větší obrázek

Polníčkový salát s králičími játry

4 porce, 55 minut

Potřebujeme: 1–2 lžíce majonézy, 4 lžíce bílého jogurtu, 1–2 lžíce vinného octa, po 1 lžičce medu, hrubozrnné a dijonské hořčice, sůl a pepř, 1 lžíce třtinového cukru, 50 g lískových ořechů, 1 červená cibule, 300 g králičích jater, 100 g králičích srdíček, rostlinný olej, 75 ml portského vína, 100 g polníčku, 80 g ricotty

Majonézu, jogurt, vinný ocet, med a hořčice prošlehejte se 2 lžícemi vody a dochuťte. Třtinový cukr rozpusťte v pánvi se lžící vody a nechte zkaramelizovat. Stáhněte z plotny a v horkém karamelu obalte lískové oříšky, rozložte je na pečicí papír a počkejte, až zchladnou.

Cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky, které rozeberte na proužky. Očištěná játra a srdce opláchněte a osušte, játra navíc pokrájejte. Na oleji vnitřnosti orestujte dozlatova, hotové jsou asi po 6 minutách. Osolte a opepřete, zabalte do alobalu a nechte zhruba 5 minut odpočinout.

Mezitím na oleji zpěňte připravenou cibuli. Podlijte portským vínem a nechte odvařit. Polníček rozprostřete na talíře, na něj rozdělte maso a cibuli. Zakápněte dresinkem, přidejte ricottu a nakonec posypte ořechy v karamelu.

Klepněte pro větší obrázek

K jídlům si dopřejte některou z příloh, uvedených v další kapitole. Zaručeně si pochutnáte.

Foto: Profimedia.cz

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Dresink, Dej, Alobal, Bobkový list, Vinný ocet, Příloha, Oběd, Rostlinný olej, Červená cibule, Muškátový oříšek, Hřebíček, Králík, Nové koření, Řezno, Třtinový cukr
Mohlo by vás zajímat
Marie Doležalová má syna, na svět přišel nečekaně. Jak se jmenuje?
kog
Slavné maminky
Jak rychle utišit plačící dítě? Trik zkušeného pediatra, který zabere hned!
Kojenec
Nedávali jí šanci, nakonec má čtyřčata! Neuvěřitelné fotky před a po
Procházková Simona
Rodina
Poporodní deprese! Máma ukázala dvě odlišné fotky a sklidila neuvěřitelnou podporu!
Mateřství
Herečka Eva Josefíková je maminkou. A miminko má neobvyklé jméno
Víchová Tereza
Slavné maminky
Přiznání matek! Nejtrapnější zážitky z porodnice. Tohle jsme nečekaly!
redakce
Porod
Nejkrásnější fotky porodů? Vyhrála holčička koukající na novorozeného bratra
Wallerová Radka
Porod
Maminka roku: Čekala holčičku a věděla, že nepřežije!
Procházková Simona
Maminka roku 2020
Sedminásobná máma, ekonomka Markéta Šichtařová: Poslednímu těhotenství jsem se nejvíc divila já sama!
Víchová Tereza
Slavné maminky