Maminka.czVýživa a stravování

Dejte si k obědu králíka

, Časopis F.O.O.D.
22. 4. 2016
Králičí maso je jedno z nejkvalitnějších. Ačkoli ne každý má jeho mírně nasládlou chˇuť v lásce, v těchto netradičních úpravách si ho zamilujete.

Seznam kapitol

1. Dobroty z králičího masa

Králík na kořenové zelenině

4 porce, 90 minut

Potřebujeme: 1 králík, 3 mrkve, 3 petržele, 2 velké cibule, 400 g brambor typu A, sůl a pepř, olivový olej, 200 ml suchého bílého vína, 150 ml zeleninového vývaru

Králíka očistěte a naporcujte na 12 menších kusů. Všechnu zeleninu rovněž očistěte. Mrkev a petržel nakrájejte na podélné poloviny nebo čtvrtiny, cibuli na tenké měsíčky. Brambory oškrábejte a nakrájejte na podélné čtvrtiny. Troubu zapněte na 160 °C.

Maso osolte, opepřete a ze všech stran zprudka orestujte na oleji dozlatova. Podlijte vínem a nechte chvíli odvařit. Přidejte zeleninu, podle potřeby i trochu soli a pepře, podlijte vývarem.

Vložte do trouby a pečte asi 60 minut doměkka. Občas s masem trochu zahýbejte a přelijte. Teplotu zvyšte na 220 °C a pečte ještě 15 minut, aby se vytvořila zlatavá kůrčička.

Klepněte pro větší obrázek

Králík v omáčce se smetanou

4 porce, 75 minut + marinování

Potřebujeme: 1 králík, 500 ml bílého vína, 4 lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, 200 g creme fraîche, 100 ml smetany, po 1/2 lžičce mletého černého pepře, koriandru, skořice, kmínu, nového koření, špetka muškátového oříšku, 1/2 lžičky citronové kůry, 2 bobkové listy, 1–2 lžíce citronové šťávy

Králíka očistěte a naporcujte. Zalijte vínem a nechte 12 hodin marinovat.

Maso vyjměte a opečte na másle. Cibuli a česnek nasekejte. Králíka vyjměte a ve výpeku zpěňte cibuli a česnek. Maso vraťte zpět, podlijte marinádou, osolte a přiklopte. Duste asi 20 minut. Maso vyjměte.

Do omáčky vmíchejte creme fraîche a smetanu. Přidejte trochu koření s citronovou kůrou. Maso dejte zpět, přidejte bobkový list, přiklopte a duste 20 minut. Podle chuti dokořeňte zbylým kořením, solí a citronovou šťávou. Jako příloha je nejlepší bílý chléb.

Klepněte pro větší obrázek

Voňavá králičí stehna

4 porce, 80 minut

Potřebujeme: 4 zadní králičí stehna (nebo 8 předních), sůl a pepř, rostlinný olej, 1 tyčinka skořice, 2 lžičky hřebíčku, 200 ml masového vývaru

Troubu zapněte na 160 °C. Stehna ze všech stran osolte, opepřete a v pekáči ze všech stran zprudka osmahněte na oleji. Ve výpeku lehce orestujte i rozlámanou skořici a hřebíček. Podlijte trochou vývaru a pečte 50 minut doměkka.

Během pečení maso otáčejte a podle potřeby přelévejte, případně i ještě trochu podlijte. Nakonec zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě asi 10 minut, aby se udělala kůrčička.

Klepněte pro větší obrázek

Polníčkový salát s králičími játry

4 porce, 55 minut

Potřebujeme: 1–2 lžíce majonézy, 4 lžíce bílého jogurtu, 1–2 lžíce vinného octa, po 1 lžičce medu, hrubozrnné a dijonské hořčice, sůl a pepř, 1 lžíce třtinového cukru, 50 g lískových ořechů, 1 červená cibule, 300 g králičích jater, 100 g králičích srdíček, rostlinný olej, 75 ml portského vína, 100 g polníčku, 80 g ricotty

Majonézu, jogurt, vinný ocet, med a hořčice prošlehejte se 2 lžícemi vody a dochuťte. Třtinový cukr rozpusťte v pánvi se lžící vody a nechte zkaramelizovat. Stáhněte z plotny a v horkém karamelu obalte lískové oříšky, rozložte je na pečicí papír a počkejte, až zchladnou.

Cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky, které rozeberte na proužky. Očištěná játra a srdce opláchněte a osušte, játra navíc pokrájejte. Na oleji vnitřnosti orestujte dozlatova, hotové jsou asi po 6 minutách. Osolte a opepřete, zabalte do alobalu a nechte zhruba 5 minut odpočinout.

Mezitím na oleji zpěňte připravenou cibuli. Podlijte portským vínem a nechte odvařit. Polníček rozprostřete na talíře, na něj rozdělte maso a cibuli. Zakápněte dresinkem, přidejte ricottu a nakonec posypte ořechy v karamelu.

Klepněte pro větší obrázek

K jídlům si dopřejte některou z příloh, uvedených v další kapitole. Zaručeně si pochutnáte.

Foto: Profimedia.cz

Speciál časopisu Maminka Back to school
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Bobkový list, Nové koření, Příloha, Červená cibule, Třtinový cukr, Vinný ocet, Muškátový oříšek, Hřebíček, Dresink, Alobal, Oběd, Rostlinný olej

Mohlo by vás zajímat
Co by měli všichni milující rodiče naučit své děti? Nejen mýt ruce a čistit zuby!
Andrea Tögel Kalivodová: Čím jsou plavky barevnější, tím lepší
Z těhotenství jsem nadšená nebyla. Promiň, synu, říká Aneta Krejčíková
Má rozštěp, řekl lékař a navrhl potrat. Dítě si nechala. Jak vypadá teď?
Záhada jménem syndrom ruka-noha-ústa. Pozor na záměnu
Těhotenství je zásah do sebevědomí, říká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková
Kristýna Leichtová skončila s kojením. A obrečela to! Co se stalo?
Kdyby chlapi chodili k porodům, nebyly by války, říká zpěvák Roman Tomeš
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z dítěte roste psychopat

Horoskopy

Beran Je vám skoro líto, že je tady konec pracovního týdne, který se neobejde bez pochval a snad i finančního…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Bartoloměj, Bartolomej





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu