Maminka.czZdraví

Dejte si meloun: Osvěžíte se, udržíte si linii a děláte něco pro zdraví

Melouny k létu prostě patří. Výborně se hodí do salátu, můžete z nich připravit zmrzlinu nebo osvěžující smoothie. Vybrali jsme pro vás inspiraci, jak si je nejlépe vychutnat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Proč jíst melouny?

Melouny obsahují kromě vody (91 %) a fruktózy také hodně vitamínů i minerálů. Za zmínku stojí vitamín C, který je skvělý pro povzbuzení a celkovou kondici. Vodní meloun je rovněž bohatý na vitaminy skupiny B.

Meloun je sice sladký, ale jeho výhoda spočívá v tom, že i přesto je ideálním pomocníkem při hubnutí. Nejméně cukru má meloun vodní, o něco více pak cukrový. 100 g melounu má energetickou hodnotu od 19–35 kcal a jedna porce dokáže zasytit i na několik hodin.

Meloun navíc obsahuje jeden z nejúčinnějších antioxidantů lykopen, kterému jsou připisovány preventivní účinky proti civilizačním onemocněním, především proti kardiovaskulárním onemocněním a rakovině. Předpokládá se, že má také význam v oblasti prevence zachování zdravého stavu prostaty u mužů.

5 osvěžujících receptů, jak naložit s melounem

Další výhody melounu:

  • Díky velkému obsahu vody působí močopudně, což ocení ti, kteří potřebují zvýšit příjem tekutin.
  • Naše tělo hydratuje a dodává mu přínosné živiny.
  • Posiluje cévní systém.
  • Působí proti zácpě.
  • Jedná se o nízkokalorickou potravinu, která je vhodná i při dietách.
  • Díky nízkému obsahu cukru jej mohou i diabetici.

Video: Podívejte se, jak nejlépe nakrájet meloun

Melounové hrátky s Bárou a Rózou
Je avokádo vhodné pro děti? Nejlepší rady, doporučení a recepty
Témata: Zdraví, Osvěžující recept, Cévní systém, Přínos, Meloun, Civilizační onemocnění, Příjem tekutin, Ideální pomocník, Vitamín skupiny, Vodní meloun, Dej, Avokádo, Zdraví na Heureka.cz