Maminka.czPorod

Délka porodu: Jak dlouho budete rodit? Víte, co vše ovlivňuje délku porodu?

Barbora Vajsejtlová 5.  1.  2018
První porod trvá delší dobu, zatímco druhé dítě porodíte „za housku“. Při vyvolávaném se budete trápit delší dobu než při spontánním. O délce porodu koluje spousta pověr a zvěstí. Pátrali jsme po tom, které z nich jsou pravdivé a co ovlivňuje to, jak dlouho budete rodit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Takže ve finále jsem u prvního těhotenství odkládala odjezd do porodnice tak dlouho, že jsem téměř porodila v autě. Zatímco mému druhému dítěti nějak zapomněli sdělit, že jeho porod má trvat mnohem kratší dobu, v důsledku čehož se na svět probojovávalo nekonečných třiadvacet hodin.

Každopádně je nad slunce jasné, že délka porodu je opravdu velmi palčivým tématem. Jak dlouho budete rodit? Co délku porodu ovlivňuje? A můžete vy sama k jeho urychlení nějak přispět? To jsou otázky, které si klade každá matka. Pokusili jsme se na ně najít odpověď.

Existují rozdíly mezi porodem chlapce a holčičky?

Rodíme déle než naše babičky

Samozřejmě, že každá žena touží po tom, aby porod byl co nejkratší a strávila v bolestech jen minimum času. Bohužel vědci pro nás mají špatnou zprávu. Podle rozsáhlé studie z roku 2012 provedené odborníky z National Institutes of Health trvá v součastnosti porod o dvě až tři hodiny déle, než tomu bylo před šedesáti lety.

Prodloužila se přitom první doba porodní, která předchází fázi „tlačení.“ U prvorodiček je to o více než dvě a půl hodiny. U žen, které už v minulosti rodily, dělá toto prodloužení průměrně dvě hodiny. Zajímavé je i zjištění, že oproti šedesátým letům rodí ženy o pět dní dříve.

Příčiny déletrvajícího porodu nejsou zatím přesně objasněny, ale předpokládá se, že na něm má podíl i zvyšující se věk matek: „Starší ženy mají tendenci rodit delší dobu než mladé matky. Nicméně pouze stářím matek rozhodně prodlužující se dobu porodů vysvětlovat nelze,“ uvádí vedoucí výzkumu a lékařka S. Katherine Laughonová.

Za delšími porody stojí, podle odborníků, i stále častější používání epidurálu. Zatímco v šedesátých letech se epidurální anestezie týkala čtyř procent rodících žen, v současné době ho při porodu využívá víc než polovina žen (statistiky některých klinik udávají až osmdesát procent).

Epidurál sice od porodních bolestí uleví, ale dobu, kterou strávíte na porodním sále, prodlouží. A podle některých vědců dokonce i velmi výrazně. Výzkum z roku 2014, který citovala agentura Reuters, například tvrdí, že i když se v minulosti udávalo, že epidurál protáhne porod v průměru o jednu hodinu, ve skutečnosti je to v průměru o více než dvě hodiny.

Sedm triků, jak vyvolat porod, když se miminku nechce na svět

Překonejte strach

I když se to samozřejmě mnohem snadněji radí, než uskutečňuje, pokuste se uklidnit a nestresovat. Strach z porodu totiž patří k faktorům, které váš pobyt na porodním sále prodlužují. Norský výzkum z roku 2012, kterého se zúčastnilo téměř dva a půl tisíce žen, potvrdil, že ty ženy, které mají z porodu strach, rodí delší dobu (průměrně o 47 minut) než ty, které k němu přistupují jako k přirozené součásti života.

„Máme dvě teorie, proč tomu tak je,“ uvádí Samantha Salvesen Adamsová, lékařka a vedoucí výzkumu. „První říká, že ženy, které mají z porodu strach, mají v těhotenství vyšší hladinu stresových hormonů. A tyto hormony způsobují, že kontrakce dělohy jsou slabší.

Regenerace dělohy po porodu. Jak dlouho se zavinuje a na co se připravit?

Druhou příčinou potom může být skutečnost, že vyděšené ženy většinou nedostatečně komunikují se zdravotníky na porodním sále a nejsou schopné vnímat jejich pokyny a rady, které by průběh porodu mohly urychlit.“ Celkem logicky největší strach z porodu cítí prvorodičky a ty ženy, které měly u některého z předchozích porodů komplikace.

Snažte se nestresovat a co nejvíc se uklidnit. „Strach z porodu je poměrně častou obavou, se kterou se nejvíc potýkají ženy, které čekají své první dítě,“ potvrzuje psycholožka Zdeňka Dušková.

„Kombinuje se v něm nejen obava z bolesti, ale především strach z neznámého. Ženy neví, co mají čekat, jestli to zvládnou, mají strach z neznámého prostředí i cizích lidí, kteří budou porodu přítomni. Metody zvládnutí strachu jsou různé a každému vyhovuje něco jiného. Některé ženy uklidní, pokud si k porodu mohou přizvat někoho blízkého, například partnera nebo maminku.

Pro jiné společnost dalšího člověka naopak představuje zátěž. Některým ženám pomáhá předporodní kurz, na kterém jim všechno vysvětlí a ony pak ví, co mají čekat. A ještě jiné se zajdou předem do porodnice podívat, aby nešly do neznámého prostředí. V podstatě cokoli vám pomůže zmenšit obavy a strach, je v pořádku,“ radí psycholožka.

Porody v číslech

  • Císařským řezem rodí každá čtvrtá. Za posledních pětadvacet let vzrostl počet císařských řezů víc než trojnásobně.
  • Každé desáté těhotenství končí vyvolávaným porodem.
  • Pouhých pět procent dětí se narodí přesně v den očekávaného porodu.
  • Jenom jedné z deseti žen začne porod tak, že jí praskne voda (ať už se vám tvůrci seriálů snaží namluvit cokoli).

Vyvolávaný versus přirozený

Velkým tématem je délka vyvolávaného porodu ve srovnání s porodem přirozeným. Zatímco jeho odpůrci tvrdí, že vyvolávaný porod je delší a bolestivější, druhý tábor odporuje, že to vůbec není pravidlem.

Respektive u vyvolávaného porodu je prokazatelně pomalejší první fáze, ale při druhé době porodní není už mezi oběma druhy porodů žádný rozdíl. Velmi záleží na tom, jestli je při vyvolávání děložní hrdlo už zralé.

Připravenost děložního hrdla má totiž na délku porodu mnohem větší vliv než to, zda je porod přirozený, nebo vyvolávaný.

Pokud je děložní hrdlo zralé, výzkumy ukazují, že vyvolávaný porod má rychlejší průběh než porod spontánní. Jeho poněkud špatná pověst ohledně větší bolestivosti je způsobená tím, že konrakce u něj většinou nastupují rovnou v plné síle, zatímco u přirozeného porodu se rozvíjí postupně.

Když si ale ženy mají vybrat mezi delším porodem a intenzivnější bolestí, volí jednoznačně první variantu. Dokládá to i studie ze Stanford University School of Medicine v Kalifornii.

Během ní se vědci žen těsně po porodu ptali, jestli by uvítaly raději o několik hodin kratší porod, nebo raději delší, ale méně bolestivý. Ukázalo se, že naprostá většina žen by raději rodila o několik hodin déle, kdyby to znamenalo, že porodní bolesti budou menší.

Vše, co vás zajímá o hlenové zátce. Jak vypadá, jak dlouho odchází před porodem

Petr Kolek, Primář gynekologicko – porodnického oddělení Thomayerovy nemocnice

Lze říci, že by další porod probíhal kratší dobu než první, tak jak se traduje?

Toto tvrzení je stále platné. Porodní doba se pohybuje u prvorodiček mezi 10–12 hodinami, u druhorodiček a vícerodiček pak mezi 6–8 hodinami.

Jaké bývají nejčastější důvody pro pomalu postupující porod?

Důvodů, které zpomalují porod, může být mnoho. V první řadě hraje roli děložní činnost, ta je závislá na délce vlastního porodu, geneticky podmíněné kvalitě svaloviny děložního těla, stejně jako předchozí operace na děloze. Dále je to koordinace stahů děložního svalstva a jejich síla.

Potom hraje roli velikost dítěte – obecně vzato, čím větší dítě, tím delší porod. Stejně jako geneticky daná kvalita svaloviny dělohy stejnou roli hraje kvalita vaziva čípku děložního a jeho schopnost roztažení a v neposlední řadě kvalita svalstva a vaziva pánevního dna. Všechny tyto faktory se navzájem prolínají. Ze strany dítěte to mohou být komplikace způsobené krátkým nebo okolo těla dítěte omotaným pupečníkem.

Může žena nějak průběh porodu sama urychlit? Je to vůbec žádoucí?

Urychlování přirozeně a fyziologicky probíhajícího porodu není žádoucí. V tomto ohledu se shodneme i se zastánci přirozeného porodu. Jinak možnosti ženy, jak by mohla sama porod urychlit, jsou velmi omezené, ne-li nemožné. Většina aktivit vede spíše ke zmírňování bolesti v průběhu porodu.

VIDEO: Neuvěříte, jak se tvářil tenhle otec u porodu. Neudržíte se smíchy

Hypnoporodní techniky pomáhají k uvolněnému porodu, říkají lektorky Katka a Petra
Porodní kontrakce versus falešný poplach aneb kdy vyrazit do porodnice
Proč nemůžeme rodit doma? A co vlastně chtějí domorodičky?

 

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, vyvolávaný porod, Minimum času, Věk matek, Tlačení, Katherine, Probíhající porod, Vít, Porodní oddělení, Jak, Petr Kolek, Polovina žen, Šaman, Studie, Pór, Fáze, Adams, Postupující porod, Druhý tábor, Reuters

Video